מעצבת הפנים שני וקנין נענתה לאתגר עיצובי חשוב אך דל תקציב: שדרוג חלל המבואה בהוסטל שמשמש דיירים עם מוגבלות וצרכים מיוחדים בפחות מ-1,000 שקל. וקנין ערכה את השדרוג במבואה של "בית יוליה" של עמותת "אקים ירושלים" ואת כל הפריטים רכשה ברשת מקס סטוק.
האווירה במבואה היא חשובה מכיוון שהמיקום שלה הוא מרכזי ושימושי מאוד במרחב ההוסטל. "זהו המקום שבו ממתינים לקבלת טיפול ולמענה רפואי וכן חלק מההווי היומיומי של הדיירים בהתנהלות שלהם. אני מרוצה מאוד מהתוצאה", מסבירה וקנין.
כחלק מהתחקיר של הצרכים של הדיירים ישבה המעצבת עם צוות ההוסטל במטרה להכיר את אופי הדיירים ואת אופי הפעילות היומיומית שלהם ושל הצוות. המטרה של וקנין הייתה עיצוב מבואת הכניסה בצורה שתהיה יפה ושמחה, מחד, וגם פונקציונלית מאידך. וקנין דאגה שהעיצוב החדש יתאים לתנועה של אנשים בכיסאות גלגלים או עם מקלות הליכה.
"ביליתי בחברת הצוות והדיירים במשך כמה ימים. רציתי לראות איך הם מתהלכים או נעים בחלל, מה קורה כשהם מרגישים בחוסר נינוחות או אולי אפילו מוטרדים ממשהו. הבנתי שיש המון תנועתיות בחדר, וחובה לקבע כמה שיותר אלמנטים על מנת שלא יזוזו. רציתי לוודא שחס וחלילה לא יפגעו דיירים מעציץ או פסל שעלולים ליפול", מספרת וקנין.
סל למטריות, לוח ימי הולדת
כחלק מתהליך הליקוט של האביזרים בתקציב הצנוע, ביקרה המעצבת בסניף המשודרג של "מקס סטוק" תלפיות בירושלים. "החוויה בחנות הייתה מדהימה, תוך שעתיים ידעתי בדיוק מה החזון העיצובי שלי והמחירים התאימו לתקציב", היא מספרת.
במסגרת שדרוג המבואה וקנין דאגה לשידות חדשות שיחליפו שידות או כיסאות קיימים, כאלו שיהיו קלות להזזה. כל שידה עלתה 100 שקל. בנוסף היא רכשה שידת ספרי אומנות פינתית, כזו שלא תפריע לדיירים להתהלך בחדר, ומחירה 149.90 שקל. עגלת מדפים ניידת למכשיר אינהלציה עבור הדיירים עלה 100 שקל נוספים.
כמו כן, מוקם בכניסה סל כביסה שהוסב לסל למטריות במטרה להקל על הצוות שיוצא לסייע לדיירים וללוות אותם בעת חזרתם מהעבודה לבית. הסל עלה 129.90 שקל. וקנין החליטה לפנק את 29 דיירי ההוסטל בלוח ימי הולדת יצירתי. היא רכשה רשת מאזור הגינון בחנות במחיר 15 שקל ועליה החליטה להדביק בדבק חם אותיות וקישוטים. את תמונות הדיירים הדביקה על נייר עיצוב מיוחד ותלתה עם אטבי עץ, ועלות יתר החומרים הוא כ-35 שקל.
גם לוחות שעם שישמשו כלוחות מודעות נתלו על מנת לאפשר להנגיש את המידע לצוות ולדיירים. "המטרה הייתה לעורר בדיירים השראה. לוחות מודעות לא חייבים להיות משעממים. אפשר להכניס בהם הרבה מאוד אלמנטים קישוטיים במטרה ליצור חלל שמח יותר ומעניין. מה שיפה בקישוטים זה שאפשר כל עונה לשנות לפי קונספט אחר וזה אביזר דינמי", מסבירה וקנין. מחיר כל לוח עמד על 30 שקל.
עציצים מפלסטיק ואביזרים לקישוט
לווקנין היה חשוב להכניס עציצים לחלל המבואה, לרווחת הדיירים במקום. "יש משהו מרגיע בשילוב צמחייה בעיצוב. היה חשוב לי ליצור אווירה מרגיעה ושלווה עבור הדיירים אך בעזרת עציצים עמידים שלא זקוקים לטיפוח", היא מסבירה. היא מצאה מחלקה של עציצים מעוצבים מפלסטיק בגדלים וצבעים שונים ומיקמה כמה מהם בין השידות וגם באזור המבואה. בנוסף, המעצבת הביאה פסלונים וכדים מחומרים שונים ושילבה במבואה. כדי שיהיו יציבים היא הדביקה אותם בדבק סיליקון דו צדדי מיוחד, בכדי להגן על הדיירים. מחירי הפסלונים, העציצים והכדים לקישוט עלו 40-10 שקל ליחידה.
מבחינת חומרים היה חשוב לגוון אך לוודא כי מדובר בפריטים עמידים ובטיחותיים. "שילבתי בין חומרים שונים כמו קש, עץ וחרסינה ובצבעים שונים על מנת ליצור חלל מגוון, וגם ליצור שילוב ואווירה ביתית חמה ואוהבת ככל האפשר, על אף המגבלות הרבות", אומרת וקנין.
העיצוב נותן מענה לצרכים מסוימים בעזרת תיחום אזורים. למשל, אלמנט הצבע על הקיר בעמדת הטלפון, שמטרתו אזור חציצה אישי באזור ציבורי פתוח, מיועד לפרטיות עבור הדיירים כשהם מדברים עם משפחתם.
וקנין הצליחה לעמוד במשימה ולהוציא פחות מ-1,000 שקל על הפרויקט העיצובי בהוסטל. ליתר דיוק, העלות הכוללת של האביזרים לקישוט, הדבקים והטושים מיוחדים היא 978.10 שקל.