מהקומה ה-26, אפילו גוש דן הפקוק והמיוזע נראה יותר טוב. ואם משקיפים עליו מהמרפסת המעוצבת להפליא, 35 מ"ר גודלה, הצמודה למיני פנטהאוז בן כ-160 מ"ר שכולו עיצוב מלא מחשבה – אז בכלל. על עיצוב הדירה, השוכנת במגדל חדש ברמת גן שגובהו 29 קומות, אחראי מעצב הפנים אלדד מיטלמן.
בדירה שבתמונות מתגוררים בני זוג בשנות החמישים לחייהם, שניהם הורים לילדים מנישואים קודמים. לה יש שני ילדים בוגרים שעזבו את הבית, ולו שישה ילדים, שהקטנים בהם, בני 11 ו-15, מתגוררים עמם בדירה כמה פעמים בחודש, ועבורם תוכנן חדר משותף משלהם.
"בעלת הדירה", מספר מיטלמן, "היא בעלת טעם משובח, חיה ונושמת עיצוב ולייפסטייל ואוהבת מאוד לארח. חלומם של בני הזוג היה קודם כל למצוא דירה בקומה גבוהה עם נוף אורבני ופתוח שבו נגיעה של ים כחול. בנוסף הם ביקשו שפע של מקומות אחסון וחללי אירוח – אלמנטים שהיו חסרים בביתם הקודם. מבחינה סגנונית הם ביקשו שילוב של לופט ניו יורקי עם אווירה כפרית וחמה, בלי חללים נקיים וקרים".
הדירה, שהוגדרה במקור כדירת שישה חדרים, חולקה מחדש תוך ויתור על שניים מחדרי השינה – אחד הפך לחלק מהחלל של המטבח רחב הידיים, ואילו שטחו של השני נכלל בחדר ההורים. הרצון בחללים גדולים לאירוח המשפחה רבת הנפשות אילץ את בעל הבית להקטין את שטח המשרד הביתי שלו, שגודלו כיום הוא בערך חצי ממה שהיה בבית הקודם. מיטלמן מסביר שמעז יצא מתוק, "בעקבות אילוצי השטח הוא נאלץ לצמצם כמות גדולה של אחסון במשרד, והדבר הוביל להתייעלות בחשיבה שלו על ניהול העסק".
דלתות נסתרות בחלל הציבורי
הכניסה לדירה מתבצעת דרך דלת שחורה, שמעליה שלט מואר שעליו כיתוב בספרדית – מחווה לבעלת הבית הדרום-אמריקאית וחובבת האירוח – MI CASA ES TU CASA , ביתי הוא ביתך. מדובר באלמנט עיצובי שנועד לפתור בעיה טכנית: מעל לדלת ממוקמת היציאה הראשית של צינור מתזי המים לכיבוי אש, וכן רמקול חירום למקרי אש, שני אלמנטים שקיומם מחויב במגדלים. אותו צינור מתזי מים ממשיך לאורך החלל הציבורי, מהכניסה ועד ליציאה למרפסת, והמעצב בחר להותיר אותו לא רק חשוף אלא גם בצבעו האדום המקורי, כך שהוא נהפך לאלמנט עיצובי מקורי בחלל הבולט כנגד התקרה החשופה, במראה של פלטות בטון.
מול הכניסה נמצא קיר ארוך מחופה עץ בנגרות אישית ומעוטר בקרניזים, שבו משובצות שלוש דלתות נסתרות. האחת מובילה לאגף ההורים, השנייה מסתירה את הממ"ד המשמש כחדר ילדים והשלישית נפתחת אל המטבח ומאחוריה מסתתר מזווה. לאורך כל חלקו העליון של הקיר, מהכניסה ועד לתוך המטבח, נמתחת תעלת מיזוג חשופה, עשויה נחושת. תעלה זו, יחד עם צינור מתזי האש החשוף והקירות שכוסו במיקרוטופינג בטון, מקנה לחלל את מראה הלופט המבוקש. מנגד, פרקט עץ בדוגמת פישבון מוסיף לחלל חמימות.
אל קיר העץ סמוך שולחן אוכל גדול, המורכב ממשטח זכוכית בטקסטורה שמכונה "פני ירח" ורגל קונוס צבועה בשחור-מט. מסביב לשולחן כיסאות מתכת עטופים בד כחול עז, שמתפקד ככתם צבע בולט בחלל. מעל לשולחן ביקש מיטלמן לתלות גוף תאורה, ומאחר שלא היו שם נקודות חשמל תכנן וייצר במיוחד גלגלות עם חוטים שמתלפפים סביב תעלת המיזוג ומחוברים לגופי התאורה של המותג MORETTI LUCE. אלה, כמו כל שאר התאורה בבית, נקנו ב"קמחי תאורה".
משמאל לדלת הכניסה נמצאת ספרייה גדול וייחודית שעוצבה על ידי מיטלמן, נבנתה בנגריית "רוברט וודסטוק" ונצבעה על ידי "מיכאל וסיגל – צביעה אומנותית". היא כוללת זוג דלתות נסתרות גדולות ממדים, שמאחוריהן מסתתרים מדפים עמוסים בתיקים ונעליים ממותגי האופנה היוקרתיים שבעלת הבית אוהבת. "זה היה רהיט מורכב מאוד לתכנון וביצוע", מספר מיטלמן. "כל דלת שוקלת כ-80 ק"ג והיינו חייבים לדאוג שלא תשרוט את רצפת הפרקט ושתותקן כך שניתן יהיה להזיז אותה בקלות. הספרייה הזאת היא ללא ספק הפריט האהוב עליי בבית. אני אוהב כל דבר שמהווה אתגר של שילוב בין פונקציונליות לבין עיצוב".
אחרי הספרייה, בהמשך לאותו קיר, ממוקמת ספת עור גדולה, זוג כורסאות בהירות ושני שולחנות קפה מתכתיים – כולם נקנו בחנות "ריהוטים – יוסי ברקוביץ'", חלקם בייצור מקומי ואחרים מיובאים מאיטליה. ממולם תלה המעצב מסך טלוויזיה על עמוד, כדי שניתן יהיה להציב אותו בלי צורך בקיר נוסף ולשמור על חלל מאוורר ופתוח. על הרצפה נפרש שטיח א-סימטרי בהיר בדוגמת טרצו, שתוחם את שטח הסלון האינטימי. גופי תאורה עגולים בגוון חלודה מאירים את תקרת הבטון. המפסק, מעץ ובקלית במראה וינטג', ממוקם על דופן הספרייה ומותאם לה מבחינה סגנונית.
מטבח פנים, מטבח חוץ
מול הסלון ניצב המטבח רחב הידיים, שמופרד משאר החלל הציבורי באמצעות אי שאורכו לא פחות מארבע מטרים. האי מוקף בכיסאות עץ בהירים שנקנו ב"טולמנ'ס" ומעליו תלויה יחידת מדפים מרחפת עשויה ממוטות פליז שנקנתה ב"נילסן". מתוך אותה יחידה תלויה נמשך צינור האוורור החשוף של קולט האדים ויוצא אל המרפסת. הצינור זהה בחומר, בצבע ובצורה לתעלת מיזוג האוויר, כדי ליצור תחושה של המשכיות בחלל.
לצד האי, ארון יין אינטגרלי שנבנה במיוחד על פי תכנון של מיטלמן וזכה למבנה מדורג ייחודי שמאפשר מעבר זורם יותר במטבח. ארונות המטבח, מעץ צבוע בצבע אטום בגוון אבן, תוכננו סביב החלונות הגדולים שפתוחים אל הנוף האינסופי. משטח העבודה עשוי מגרניט פורצלן בטקסטורה וצבע של ברזל חלוד.
מהמטבח וגם מהסלון ניתן לצאת אל המרפסת הגדולה בצורת ר', המרוצפת באריחים מצוירים. בתכנון המקורי הייתה המרפסת פתוחה לחלוטין, אבל בהמשך הוחלט לסגור אותה בוויטרינות זכוכית שניתנות לפתיחה, מה שהפך אותה לחלל אירוח שימושי לאורך כל ימות השנה. היא מרוהטת בהתאם בשולחן גדול לאירוח, מטבח חוץ מרחף על רגליים דקיקות ופינת ישיבה ביתית למראה. "בכוונה לא ריהטנו את המרפסת בריהוט גן", מסביר המעצב, "וכך נוצרת תחושה שהיא המשך של הבית וחלק ממנו".
סוויטת שינה מפוארת
בחזרה אל פנים הדירה, מימין לדלת הכניסה נמצא פרוזדור קטן ומימינו חדר רחצה שמשמש כשירותי אורחים וגם כמקלחת ילדים. משמאל נמצאת דלת כניסה לאגף ההורים, הכולל את חדר השינה שלהם, חדר רחצה פרטי, חדר כביסה וחדר עבודה קטן. בחדר השינה המרשים, 22 מ"ר גודלו, שני ארונות סימטריים הנמשכים לכל אורכם של הקירות משני צידי המיטה.
הקיר שמאחורי המיטה חופה בעץ עם קרניזים שממשיכים בצורה ובצבע את הארונות, ובקיר שממולה שני חלונות גדולים שמגיעים כמעט מרצפה עד תקרה, וביניהם עמוד בטון מחופה בפרקט עץ שממשיך את חיפוי הרצפה, ועליו תלויה טלוויזיה. שידות הצד ממתכת, מתלה הבגדים והידיות של כל פרטי הנגרות נרכשו בגלריה ארטיג'אני.
מסדרון קטן מוביל אל חדר הרחצה, שהקירות שלו מחופים בפלטות שלמות של גרניט פורצלן מדוקק בגודל 300 על 100 ס"מ. "אריחים בגודל כזה מסובכים מאוד ורוב הקבלנים לא מעוניינים להתעסק איתם", מספר מיטלמן. "יכולנו להציב אותם במקומם רק אחרי שהלקוחות קיבלו מפתח מהקבלן והאחריות עברה אלינו". את ארון האמבטיה תכנן המעצב במיוחד עבור הפרויקט, במטרה ליצור רהיט שיש לו מראה מיושן, כאילו תמיד היה שם. כך, גם בחדר האמבטיה נוכח שילוב של חדש מול ישן, מודרני ואורבני מול ביתי וחמים.