אחרי שנלחמה על מקומה כמו אמזונה, נתנה פייט במשימות, ספגה עלבונות והחליפה שותפויות - תסמכו על לייה גיל, אחת מהשורדות הבולטות ביותר בעונה החמישית של הישרדות VIP (ימים ב', ד', ש', רשת 13), שתעמוד באתגר שלנו לשדרוג הבית בזול. כשהיא לא נלחמת באיתני הטבע על האי בפיליפינים, גיל היא מעצבת פנים, וכמו מושיק גלאמין וליטל ויליגר וגמן לפניה, נתנה לנו הצצה למשכן השבט הפרטי שלה במושב קדימה, והוכיחה לנו שלא צריך לקרוע את הכיס כדי להפוך פינת חמד בבית למעוצבת ונעימה.
גיל, (46) נשואה לערן, אמא לשני בנים משותפים עמו ובת מנישואיה הראשונים, מעידה שהבית שבו הם מתגוררים כעת אינו פסגת חלומותיה. בשל אילוצי זמן, לפני כעשור הם קנו אותו מוכן ומעוצב בסגנון כפרי קלאסי, עם רצפה אחידה, חלונות וגרם מדרגות שהוא, איך לומר בעדינות, לא הטעם שלה. "כשאצטרך לעצב בית לעצמי, זה יהיה עם הרבה בטון, עץ טבעי ולא מעובד בכלל, טקסטורות של אמא אדמה כמו חול וחימר, יחד עם טקסטיל שירכך את כל המראה הזה".
על בחירת השותפים שלה לדרך בתחילת המשחק על האי אפשר להתווכח, אך על הניסיון שהיא צברה בעולם העיצוב - לא. ולמרות שלא מדובר בבית חלומותיה, אפשר בהחלט לראות את הטאץ' העיצובי שלה - בבחירת הריהוט, הצבעוניות, פריטי האמנות והצמחייה הפזורה בחלל.
הקומה הציבורית בבית של גיל כוללת מטבח מואר עם אי ענקי במרכזו. את מרבית שטח הסלון תופסת ספת ישיבה עמוקה לרביצה. "זה בית חם, בית מארח, בית שאוהב אנשים, כמוני. על האי אמרו שאני 'מנצלת את החושים האימהיים שלי', אז זו לא אסטרטגיה, זאת אני. ואפשר לראות את זה בבית שלי".
בקומת המרתף מוקם המשרד של לייה וחדרה של ליסה, הבת הגדולה, המתגוררת בימים אלה בדובאי. בקומה השנייה ממוקמים חדרי השינה. חצר הבית הצמודה מאחור היא סוג של יער מאכל קטן, חלום של כל שורד. עצי אבוקדו עמוסי פרי, לימונים, תפוזים ואפילו איזה פרי טרופי מוזר, כל אלו נקטפים ישר מהענף ועוברים אל המטבח.
הפינה שלייה החליטה לשדרג בבית היא מתחם ישיבה קטן בסלון, שהיא ביקשה להפוך לשימושית יותר באמצעות שולחן קפה, סלסלות קש וכרבוליות. מצוידת ב 500 שקלים היא הגיעה לסניף הסטוק בקניון רננים, לא רחוק מביתה, ובחרה בקפידה את הפריטים שקישטו את החלל, אבל גם יעניקו לו ערך מוסף.
"מעצבת פנים עם ראש של מפקח בנייה"
את תחילת דרכה בתחום עיצוב הפנים היא החלה לפני 24 שנה, במקביל לנישואיה דאז לקבלן. את התואר הראשון שלה כאחות מוסמכת בטיפול נמרץ כירורגי, המירה בעבודות שטח באתרי בנייה - כולל הובלת חומרי גלם ואפילו הסעת פועלים מגבול עזה. "הייתי נוהגת על רכב מסחרי גדול ומסיעה 14 פועלים. הבת שלי שהיום היא כבר בת 27 הייתה קטנה והייתה נוסעת איתנו, זה היה נהדר, הכי קיבוץ גלויות. כל הפועלים היו בחתונה שלנו וישנו אצלנו בבית אחרי כי לא היה להם אישור לחזור".
מה נתן לך הניסיון האישי הזה בהתנהלות באווירה הגברית הקשוחה הזו?
"צמחתי מתוך אתרי בנייה. פעם זה היה עולם מאצ'ואיסטי מאוד, ואני שמחה שהיום הוא משתנה ורואים יותר נשים בתפקידים בכירים. סיימתי לימודי תעודה בבית ספר לעיצוב פנים של מרכז הבנייה הישראלי וזה הבידול שלי", היא מסבירה, "כי אני מעצבת פנים עם ראש של מפקח בנייה".
הראייה העיצובית שלך פעלה גם באי בפליפינים?
"עשיתי פינת מטבח שיכולתי לייבש בה את כוסות הקוקוס. פחות התעסקתי בלהפוך את המקום ליפה כי לא היה לי טוב, לא נהניתי הפעם. היה לי קשוח, אבל אני לא מאלה שנתקעו על זה, מראש הלכתי בידיעה שזה רק משחק. שאני לא באה לחפש מראש חברים לחיים, ואז יותר קל להתמודד. לא קלטו אותי שם, קבוצה אחת אמרה שאני חמה מדי, השנייה קרה מדי".
יש לך פריטים שלקחת משם למזכרת הביתה?
"יש איזו צדפה אחת שתיים, ויש לי את התיק מהישרדות. אבל הם מוחבאים".
הטיפים העיצוביים של לייה:
- הכל מתחיל בתקציב. התחילו את רשימת הקניות מהמוצר הכי דומיננטי בחלל, הכי נדרש ויקר, ומשם המשיכו.
- מרכיב חשוב בבחירות העיצוביות צריך להיות הנדסת אנוש. המרחב צריך להיות נוח ומותאם למשתמשים בו. לכך ביחרו בחומרים פרקטיים, נוחים וקלים לניקוי. באותה נשימה, שלבו גם חשיבה ירוקה ובחרו בפריטים חסכוניים באנרגיה וכאלה שאתם באמת צריכים ותשתמשו בהם לאורך זמן.
- תכנון בית נכון כולל התייחסות למערכות אינסטלציה, חשמל, בידוד ושימוש במרחב, יאפשר שימוש בו לטווח הארוך והרחוק
- לא צמדים ולא בודדים, בהלבשת בית הכי יפה להתאים שלשות של פריטים המתכתבים אחד עם השני. אל תפחדו לצאת מהקופסא, לכו על ניסוי וטעיה, כי לכל הפריטים תמיד אפשר למצוא שימושים נוספים.
- לפני עיצוב פינה, צלמו אותה. בחנות או מול ספק, בדקו את הצבעוניות ואת ההתאמה של הפריטים לחלל.