כשניקיון, פונקציונליות וסדר נחשבים לשילוש הקדוש בעיצוב המטבח, לא פלא שרוב הישראלים חוזרים שוב ושוב לסגנון המינימליסטי. המינימליזם עונה באופן מושלם על שלושת הקריטריונים האלו, אבל רבים תופסים אותו בתור סגנון משעמם, קר, מנוכר וחסר סטייל.
איך בכל זאת אפשר לקבל גם מטבח נקי ומינימליסטי וגם חלל מלא סטייל ואמירה אישית? אחרי שבשנה האחרונה בילינו בתוך המטבח יותר מאי פעם, והצורך בסביבה נקייה ונטולת הפרעות התחדד, יצאנו למסע עם המעצבים והאדריכלים המובילים בישראל בעקבות המטבח המינימליסטי: אלו אלמנטים מרכיבים את הסגנון? איך "מחממים" את הניכור המינימליסטי, וכיצד משדרגים את הלבן למטבח מלא סטייל ואמירה אישית? קווים לדמותו של המטבח הישראלי: כתבה שישית בסדרה.
מעצבת: יסכה סטו בורשטיין
סגנון המטבח: מודרני חם ונקי
מקום מגורים: רעננה
אופי המשפחה: זוג + 3 ילדים
המטבח שעיצבה יסכה סטו בורשטיין למשפחה בת 5 נפשות שגרה בדירת גן ברעננה, מוכיחה שמינימליזם יכול לבוא גם בצבעי אדמה חמים. "כשמדברים על מטבח נקי ומינימליסטי הכוונה היא שאין עומס מבחינה ויזואלית", מסבירה סטו בורשטיין. "בני הבית רצו שקט בעיניים, בלי בלגן ובלי קשקשת מסביב".
הגיבור האמיתי של הבית, מעידה סטו בורשטיין, הוא החצר רחב הידיים הירוק והפראי. סביבו נבנה הקונספט של המטבח החדש, שעבר הרחבה ושדרוג. "אחת הדרישות של בני הזוג הייתה שיהיה פתח לכל הירוק המדהים שבחוץ. החלון מעל הכיריים הורחב לשלושה מטרים, ופתחנו את דלת היציאה מהמטבח. הנגישות הקלה החוצה עשתה למטבח רק טוב. המשפחה מארחת הרבה, והדלתות האלו פתוחות כל הזמן. המון אור וירוק נכנסים למטבח מכל כיוון".
סגנון המטבח נבנה סביב החצר ובהשראתו - חם ומזמין אבל גם נקי ומינימליסטי. החזיתות התחתונות עשויות פורמייקה דמויית עץ, חזיתות הארונות העליונים - פורמייקה חלקה בצבע אפור זית, ומשטחי העבודה עשויים דקטון אפור.
המטבח המינימליסטי שואף לכמה שפחות פריטים, וזו הסיבה שדרושה תשומת לב מרובה לפרטים הקטנים כמו הידיות והתאורה. סטו בורשטיין בחרה למטבח ידיות אינטגרליות בצבע של הארונות הגבוהים "כדי ליצור עניין", והתאורה היא היקפית, ששוטפת את כל המטבח באור. "במקרה הזה, בחרתי בפרופיל חיצוני ולא שקוע בתקרה ונקודת תאורה נוספת מעל האי, שנותנת אווירה נעימה בערבים".
האם מטבח מינימליסטי מחייב גם סלון מינימליסטי?
"לא בהכרח. במקרה של המשפחה הזו, הסלון הוא שילוב של ישן וחדש. חלק מהפריטים בסלון נשארו אחרי השיפוץ. הצבעוניות בכל הבית מאוד נעימה ורגועה. זו לא הצבעוניות הסטנדרטית שאנשים מחפשים היום, אלא צבעים של חמרה ושל אדמה. המוטיב של טבע ונוף שולט בבית. לא הייתי קוראת לזה מינימליסטי, אלא סגנון שקט".
מעצבת: עירית דר
סגנון המטבח: מודרני מינימליסטי
מקום מגורים: נס ציונה
אופי המשפחה: אישה בגיל השלישי
גם המטבח שעיצבה עירית דר ללקוחה בשנות ה-60 לחייה, הוא דוגמא למינימליזם נקי ורגוע אבל מלא סטייל, צבע וסגנון אישי. גם במטבח הזה, המינימליזם בא לידי ביטוי במיעוט בפרטים - ללא מדפים חשופים, גודש ויזואלי או עומס בטקסטורות ובחומרים.
הדרישה של בעלת הבית, מספרת דר, הייתה שהמטבח ימשיך את הסלון ויהווה שלוחה שלו, שם תוכל לארח. המטבח כולל משטחי דקטון בצבע אפור, חזיתות בגוון כהה אך רגוע ושקט של כחול-ירקרק, ונגיעות חמות של עץ באי, המשמש כפינת האירוח בבית.
גם במטבח המינימליסטי שעיצבה דר, שולטות הידיות האינטגרליות, רובן ידיות במה שיוצרות אפקט של שיש מרחף, "זה מוסיף עוד יותר לתחושת הקלילות המינימליסטית במטבח".
מה שמחזק את תחושת המינימליזם במטבח הם הבחירה בשלושה צבעים בלבד, וגם הצורות האחידות שמרכיבות את המטבח. "הצורות מאוד עקביות, הן חוזרות על עצמן. אין מיליון גדלים".
עוד דרך להגיע למינימליזם ולניקיון במטבח הוא האחסון - מזווה צר ולא פונקציונלי בפינה צדדית, הפך לחלק בלתי נפרד מהמטבח, ונוסף לו ארון אחסון גדול בעומק 60 ס"מ. נוסף על כך, במרכז המטבח הוצבה מערכת קונספטה, בה מאוחסנים בר המים ומכונת הקפה.
מטבח מינימליסטי נראה יפה מאוד בתמונות, איך שומרים על המראה הנקי והמסודר לאורך זמן?
"נדרשת חשיבה על הדרך שבה בני הבית מתפקדים במטבח. אם המטבח מתוכנן נכון, קל להחזיר דברים למקום. לא צריך להתרוצץ ולא נוצר בלגן. כשמתכננים מטבח לפי צורת העבודה בו, זה באמת עובד. במקרה הזה, הכל נמצא בתוך הארונות, במיקומים שנגישים לצורת העבודה של בעלת הבית. אם היא צריכה להוציא את המיקסר, יש לה מדף נשלף על מסילה, היא מושכת אותו וקל לה להוציא ולהחזיר אותו".
מעצבת: לירז בוקעי
סגנון המטבח: סקנדינבי מינימליסטי
מקום מגורים: קריית מוצקין
אופי המשפחה: זוג + 3 ילדים
בניגוד למטבחים המינימליסטיים של דר וסטו בורשטיין, שביקשו להתרחק מהלבן המינימליסטי המסורתי, במטבח שעיצבה לירז בוקעי לזוג בשנות ה-40 לחייהם, שולט הלבן. "אני דווקא משכתי לצבעים כהים, אבל לבני הזוג היה חשוב מאוד מטבח לבן", היא מספרת.
כדי לא להסתכן במטבח קר ומנוכר, בוקעי שיבצה במטבח שליפלק לבן מט עם נקודות של חומר - משרבייה מברזל שמחברת את המטבח עם המסדרון, ונגיעות של צבע עץ אגוז באי שבמרכז המטבח.
"עץ האגוז מפרגן למינימליזם. הוא משדר יוקרה וניקיון ומתחבר לקונטרסט הלבן. עץ אלון למשל, היה משנה לגמרי את המראה של המטבח. הצבע של המשרבייה ממשיך את צבע האגוז באי".
חלק מהמטבח ממוקם בנישה מוסתרת וחשוכה יחסית, בוקעי הגדילה והאירה אותו על ידי הצבת מראה גדולה במסגרת עץ אגוז. "המראה מחזירה אור טבעי, ונותנת לנישה את תחושת השייכות למטבח ולסלון. כך נוצר מצב שהמטבח לא נראה כמו כוך חנוק, אלא הוא פתוח ומחובר לשאר חללי הבית".
גם כשהמטבח לבן, אומרת בוקעי, צריך לתכנן בצורה חכמה את האפקט המינימליסטי. "לקחתי את הלבן והפכתי אותו למקשה אחת. זאת מסה לבנה ברורה ונקייה מתחילתה ועד סופה. החזיתות הן שלייפלק, הידיות הן אינטגרליות, צבועות ואחידות, מה שנותן מראה יותר נקי ומותחכם. משטח השיש מגויד בצורה עדינה, על הקירות אין חיפוי או צבע, ושמנו רק שני מדפים לדקורציה".
מה יש בו, בסגנון המינימליסטי שאנשים כל כך מתחברים אליו?
"במטבח מינימליסטי יש אוויר. כשאנחנו חיים עם ריבוי של פרטים, חפצים וכלים, יש תחושה של אי שקט. אנשים רוצים להיכנס לבית מסודר ומאוורר, והמטבח המינימליסטי עושה את העבודה".
בוקעי מעידה כי הדרישה למינימליזם גברה בשנה האחרונה בצל משבר הקורונה, שבעקבותיו נאלצנו להיסגר בבית לתקופות ממושכות. "אנשים נמצאים הרבה בבית, ומרגישים צורך לסדר ולנקות חללים, שדברים לא יפריעו בעין. בתקופת הקורונה אנחנו מוצאים את עצמנו חווים חיי משפחה אינטנסיביים, ותחושת השייכות שלנו לבית גדולה יותר מתמיד".
לסיכום, תנו טיפ לתכנון נכון של מטבח מינימליסטי
לירז בוקעי: "לדעתי, האלמנט הכי חשוב במטבח נקי ומינימליסטי הוא האחסון. זה אולי נשמע מנוגד לערכים המינימליסטיים, אבל בעיניי, ניקוי החלל אפשרי רק כשממקסמים את אזורי האחסון, והופכים אותם להיות מובלעים בקיר ובלתי מורגשים".
עירית דר: "אני מאמינה שאלוהים נמצא בפרטים הקטנים, ולכן צריכה להיות חשיבה על צורת העבודה במטבח. כדי שהמטבח יישאר מינימליסטי, הכל צריך להיות נגיש אבל סגור. קונטרסט הוא אלמנט נוסף שיוצר מראה מודרני ונקי. כמו למשל צבע כהה לצד צבע לבן".
יסכה סטו בורשטיין: "הדברים החשובים בעיניי הם צבעוניות מונוכרומטית, ארונות סגורים ומינימום חומרים. מינימליזם מבחינתי זה כמה שפחות צבעים וחומרים".