פייב אוק'לוק טי, הלוא הוא תה של אחרי הצהריים (Afternoon Tea) או תה מנחה, המלווה בארוחה קלה של פינגר פוד, הוא מנהג נפוץ ברחבי אנגליה מהמאה ה-18. ככל הנראה אימצו האנגלים את המנהג של הסינים ללגום תה אחרי שהחלו לייבא את עלי התה אליהם בעקבות פיתוח קשרי המסחר בין בריטניה למזרח הרחוק. את הוספת החלב אגב הם חייבים להודים. תחילה החלו בני האצולה לערוך הפסקת תה סביב 17:00-16:00 ובהדרגה התפשט המנהג גם לכפריים.
"יש האומרים כי מסורת התה החלה בחצר הדוכסית אן בעיר בדפורד בתקופה הוויקטוריאנית באמצע המאה ה-19", מספרת שרון גוב, בעלת מיזם הסיורים המודרכים בעברית "שרון מטיילת בלונדון", "מספרים כי יום אחד היא הייתה רעבה בשעה 16:00 ולא רצתה לחכות עד ארוחת הערב. היא ביקשה שיכינו לה משהו קטן לאכול. המשרתים הביאו לה כריכים קטנים ועוגות קטנות, והיא אהבה את זה מאוד והזמינה חברים להצטרף לחגיגה כל יום בשעה 16:00. המלכה ויקטוריה שמעה על הטקס וביקשה שיכינו גם לה. מאז כולם רצו לעשות את מה שוויקטוריה עושה - והטקס נהיה חלק מהמסורת האנגלית. היום לא באמת יושבים בשעה 16:00 עם כזאת חגיגה, אבל האנגלים בהחלט שותים המון תה במהלך היום".
איך זה מעוצב ומתנהל?
"המעמד הגבוה נהג לשתות תה בכלי חרסינה עדינים אבל עמידים לחום, והאצילים נהגו למזוג את התה החם קודם ואז להוסיף חלב. המעמד הנמוך נהג לשתות תה בכלים לא עמידים לחום ולכן מזגו את החלב קודם כדי שהכלים לא יתנפצו. גם היום נפוצה האמרה Keep Calm and Drink TEA", מסכמת גוב.
הפורמט ברור: תה, לרוב עם חלב, לפעמים עם לימון, ולצידו כמה נשנושים מתוקים וכמה נשנושים מלוחים וכמובן – חברים או בני משפחה. בניגוד לקפה על הדרך או לתה של הבוקר, מדובר דווקא בטקס שנמשך כשעתיים. בהמשך התפתחו גם מסורות משנה וסגנונות שונים, אבל הרעיון הבסיסי של התכנסות לצורך הפסקה ללגימת תה ולארוחה – נשאר איתנו עד היום.
מבחינה עיצובית מדובר במגרש משחקים מרתק ואסתטי להפליא. יש חשיבות רבה לכלי ההגשה הנאים, בראשם קנקן תה, חלבון (מכל חלב) וכלי לסוכר, מפיות, צלחות, סכו"ם וכלי הגשה בקומות עבור הנשנושים.
טקס התה כולל מעמד המורכב משלושה מגשים בשלוש קומות עם סקונס - מעין לחמניות מתוקות, כריכונים קטנים ללא "הקשה" המכונים finger sandwiches או tea sandwiches, ושלל עוגיות ועוגות ספוג עם או בלי פירות. לצידם יוגשו קנקן מים רותחים, פרוסות לימון וחלב, וגם עלי תה כמובן וכלי חליטה.
עד שתוזמנו למסיבת תה פתוחה לקהל בארמון המלוכה, שאליה מגיעים 8,000 אורחים בני מזל, תוכלו להסתפק באחת היוזמות המקומיות בארץ, למשל שעת התה של הקונדיטור אלון שבו במלון The Jaffa. כאן או שם, אל תשכחו את נימוסי השולחן שהם בלתי נפרד מכללי הטקס, למשל לא ללגום את התה ברעש או מהר אלא בלגימות קטנות ומדודות.
קבענו לתה בחמש?
הנה כלים מסורתיים ומודרניים, מזכוכית, חרס או ברזל, להגשת תה ורקיקים בשעת התה הקרובה - לרגל יום התה הבינלאומי החל ב-15 בדצמבר:
ואם אתם יוצאים לשטח, תוכלו להצטייד בקומקומים לשטח: באתר של סופר -פארם מוכרים כמה גרסאות של קומקומים לשימוש בפיקניק או בקומזיץ, למשל קומקום עם צלעות אלומיניום בתחתית המאפשרות הרתחה מהירה יותר של הנוזלים, וכן ידיות סיליקון מבודדות חום למניעת כוויות. הוא מגיע עם תיק נשיאה עשוי רשת לייבוש מהיר של הקומקום.
או קומקום עם מכסה לשטח, עשוי אלומיניום אנודייז מוקשח, כולל ידיות מבודדות מתקפלות, עמיד וקל משקל. הקומקום מתחמם במהירות וצורתו יעילה לחימום מהיר של הנוזלים.