זוג בשלהי שנות ה־30 לחייהם, עם שלושה ילדים וכלבה אחת, רכשו דירת קבלן במסגרת תוכנית מחיר למשכן, בשכונה חדשה בקריית־אונו. מכיוון שהתכנון והעיצוב היו בסיסיים למדי, ביקשו בני הזוג לשדרג אותה. נקודת הפתיחה הייתה בעת הרכישה, כשהמשפחה כללה שני בנים, והאם, מדריכת הורים במקצועה, הייתה בהיריון עם בתם. מנקודה זו החל התכנון שהוביל אל דירת החלומות המשפחתית.
כבר בשלב הבנייה, החליטו בני הזוג לוותר על התקנת מטבח וארונות אמבטיה, כיוון שידעו שהם רוצים לשפץ את הדירה בעצמם ולהתאים אותה לטעמם. זה היה השלב שבו נכנסה לתמונה המעצבת, ותכננה את החלוקה הפנימית מחדש.
"הדירה נמצאת בקומה ה־16 בבניין חדש", מספרת מעצבת הפנים נעה בר רודוי, "זו דירה בת שישה חדרים במקור, שהפכה לחמישה חדרים, על שטח של 140 מ"ר ובנוסף 12 מ"ר של מרפסת. מדובר בזוג לקוחות מהחלומות, אנשים מאוד מיוחדים, שפנו אליי עוד כשהייתי חלק מסטודיו העיצוב 'דירתי לי'".
הפתעה רטובה כפולה
המטרה הכללית בתכנון הייתה ליצור חדר נפרד לכל ילד, כולל לילדה שעוד הייתה בבטן ההריונית, לעצב מטבח מרווח ויפה, לשלב מקומות אחסון רבים ואפילו מקום ייעודי לנעליים.
"החלטנו לבטל חדר שינה אחד לטובת חלל ציבורי גדול יותר", מספרת בר רודוי. "במקומו תכננו חדר עבודה קטן עם מחיצות אלומיניום, שייתן בידוד אקוסטי ויאפשר לשני ההורים הקרייריסטים לעבוד בשקט מהבית. בנוסף, החלטנו לבטל את חדר השירות - שהיה צמוד למטבח – על מנת להגדיל את שטחו של המטבח ולאפשר יצירת אי ישיבה, ומעליו לתלות מתקן משקאות, שבני הזוג ידעו שהם רוצים".
ביטול החדר לא היה השינוי המבני היחידי בפרויקט. הוחלט גם להגדיל מעט את חדר הרחצה של ההורים, מה שהוביל לתכנון ולעיצוב מחדש שלו. "'גנבנו' גם שטח מחדר השינה של אחד הבנים, לטובת יצירת נישה בעבור מכונת כביסה ומזווה מרווח", מספרת בר רודוי. "את הילד פיצינו באמצעות נגרות יפה, שמקסמה את נתוני החדר.
"במקלחת הילדים לא תכננו לגעת כלל, אך עם תחילת השיפוץ גילה הקבלן שלנו רטיבות משמעותית ברצפת חדר הרחצה של ההורים, מה שהוביל אותנו לפתוח גם את חדר הרחצה של הילדים כדי לבדוק אם מסתתרת בו הפתעה. ובהחלט מצאנו שם הפתעה לא משמחת, בדמות רטיבות ואיטום לא טוב. הבנו שצריך לבצע מחדש את חדר הרחצה של הילדים, מה שכאמור לא היה מתוכנן, אבל מעז יצא מתוק. בגלל האילוץ זכה החלל לשדרוג עיצובי ולאיטום איכותי במיוחד".
איזה סגנון נבחר לדירה?
"מלכתחילה ידענו שהסגנון של הבית יהיה עשיר ומרובה בפרטים. כבר בפגישה הראשונה ביקשו בני הזוג בית באווירה של מלון בוטיק או של בר קוקטיילים, אך כזה שילדים צעירים יוכלו לחיות בו בחופשיות. מבחינת פריטי העיצוב, הלקוחות רצו שהמטבח יהיה בגוון ירוק כהה, וכאמור - ביקשו גם ליצור אי ומעליו בר משקאות תלוי".
כדי ליצור מעין נווה מדבר למשפחה הצעירה, כזה שמנותק מהחוץ, בחרה המעצבת לצבוע את הקירות בגוון ורוד פודרה עדין. "נדרשו חמישה ניסיונות, עד שמצאנו את הגוון המושלם עבורנו", נזכרת בר רודוי, "עם הזמן, למשל, החלטנו להוסיף פרופילים דקורטיביים לאורך התקרה ועל גבי חלק מהקירות, על מנת להעצים את הדרמה".
דגש רב הושם על בחירת התאורה בבית – שנדלירים דומיננטיים – ועל הכנסת קישוטים בדמות רוזטות בתקרה, שיחד עם הקרניזים שעל גבי הקירות - יוצרות אווירה אירופאית צרפתית. כל אלו נועדו להגשים את המשאלה ליצור בית בסגנון מלון בוטיק. "היה חשוב להם התוצר המוגמר: הבית צריך היה להיות שיקי, שמח, מיוחד, כזה שנעים לחזור אליו ושכיף לארח בו, והרבה.
"בני הזוג הגיעו עם לא מעט רעיונות וחלומות שאספו, ואני עפתי איתם הכי גבוה שאפשר. בהתחלה בנינו לוחות השראה משותפים, וכשהתקדמנו עם שלבי התכנון – העמיקו הקשר וההיכרות, האהבה פרחה והרעיונות התגבשו ובאו לידי מימוש", מספרת המעצבת בר רודוי, בוגרת הסטודיו להכשרת מעצבי פנים של ברברה ברזין.
מה היו האתגרים בתכנון ובביצוע?
"כיוון שביטלנו את חדר השירות במטבח והעברנו את מכונת הכביסה לנישה במעטפת הבית, היה לי חשוב ליצור עבורה יניקה נכונה של אוויר. עשינו זאת באמצעות תכנון חכם של מפוח, שנמצא בתוך ארון הכביסה, שיונק את האוויר וזורק אותו החוצה. ובגלל שפירקנו חלק מהקירות, היה צורך לסדר מחדש את מערכת הספרינקלרים בבית".
קשתות, בבושקות ודרמה בשירותים
כשנכנסים לדירה, רואים מיד את פינת האוכל: שולחן וכיסאות עץ ייחודיים, עם שנדליר א־סימטרי תלוי מעל. על הקיר - תמונה של האמנית הישראלית מאיה איש־שלום, ובה אנשים המסתובבים במתקן קרוסלה בפארק שעשועים. הרקע לתמונה הוא כתום־אדום והיא מבטאת תנועה, שמחה וקריצה הומוריסטית, שמלווה את הבית עתיר הצבעים והטפטים.
מימין לפינת האוכל נמצא מטבח רחב ידיים, שצבעו כאמור ירוק יער כהה, עם משטח גרניט פורצלן בעל גידים, הנראה כמו שיש טבעי.
מעל האי ניצב מתקן לבקבוקים שצבעו פליז, עם תאורה מובנית, שמזכיר לבני הזוג את הימים הרחוקים בתל־אביב ועונה על חלום המגורים בבית שיש בו אווירה של בר קוקטיילים. "אני יכולה לגלות שהבר גרם להם לטפח תחביב חדש־ישן ושמו מיקסולוגיה (הרכבת קוקטיילים, יפ"נ).
"בחרנו לקשט את המטבח בצוקל בצבע פליז, כי אנחנו חובבי דרמה. גם הידיות שנבחרו הן מפליז. אני רואה בידיות תכשיט, שמשלים את התמונה השלמה וכמעט תמיד אבחר בידיות פליז איכותיות ויפות עבור המטבח. גם רגלי כיסאות הבר נצבעו בצבע פליז תואם.
"כיוון שרציתי למקסם את המטבח, החלטתי להעביר את המזווה לארון הסמוך לפינת האוכל, ולידו נמצאות מכונת הכביסה והמייבש. מובן שדאגנו לבידוד אקוסטי מצוין, על מנת שלא יפריעו".
במרכז הסלון ניצבת ספה מבד קטיפה בצבע ירוק זית, בעיצוב אישי. מהסלון יש יציאה למרפסת עטופה בצמחייה, שרוהטה ברהיטי קש באווירת בית קפה אירופאי.
מאחורי הסלון נמצא חדר העבודה, שקירותיו זכוכית עם מסגרת בגוון קפה. בחדר העבודה יש קשת שמהווה שולחן כתיבה, הדומה לקשת שנמצאת במסדרון שבדרך מהסלון לחדרים. לבקשת בני הזוג, בחלקה העליון של הקשת הותקן מדף ייעודי עבור אוסף הבבושקות המשפחתי. "את הקשת בחרנו לצבוע מבפנים בגוון בורדו עשיר, שנותן עומק נוסף לכל החלל", מסבירה בר רודוי.
לאורך החלל הציבורי יש וילון בגוון הקירות - ורוד פודרה עדין, ולאורך קיר המסדרון, שנמתח מדלת הכניסה ועד שירותי האורחים, יש ארון באורך 5.80 מטרים. את חלקו הקיצוני של הארון תכננה המעצבת כך שיהווה ארון שירות עבור שואב האבק, מגבים ואביזרי ניקיון. בהמשך הארון יש קשת, שגם היא צבועה באותו גוון בורדו כמו בחדר עבודה, ואפשר לשבת על ספסל מובנה בחלקה התחתון. מתחת לספסל - מגירת נעליים עבור הילדים. בהמשך ניצב ארון למעילים ולתיקים, ועוד ארון נעליים גדול, לצד אזור לאחסון חומרי יצירה, משחקי ילדים וציוד ביתי.
"בסוף המסדרון נמצאים שירותי האורחים, שהם קטנים אבל גדולים. אני אוהבת שירותי אורחים קטנים, כי אפשר להתפרע איתם. בחרנו שם בטפט עשיר וכהה, ויש אורחים שטוענים שהוא מזכיר להם אווירת חג מולד, אבל בעינינו מדובר בטפט ג'ונגל כהה. הוא מחפה את הקיר מגובה 1.20 מטר ועד התקרה, ובקדמתו מנורת זהב כדורית, שחוברת לאווירה החגיגית. שידה קטנה עם כיור בצבע ורוד סלמון וידיות פליז, שנראות כמו פנים של אריה, משלימים את הנראות הדרמטית", מסבירה המעצבת.
טוויסט בחדר השינה
בניגוד לפרויקטים רבים שבהם כל החדרים מתואמים בצבעוניות ובחומרים, כאן הוחלט שחדר השינה הזוגי יעוצב אחרת. "על יחידת ההורים הסתכלנו בנפרד ובחרנו בסגנון שונה: הוא נצבע בגוון ירוק מנטה עדין מאוד, והמיטה שנבחרה בעבורו היא עם גב מרשים בעל קימורים עגולים ובצבע כחול רויאל מבד קטיפה.
"חדר הרחצה שהוגדל, והיה תחילה עם מקלחון פינתי זעיר, כולל כעת מקלחת רחבת ידיים באווירת בית מלון המחופה באריחים בגוון ירוק וורוד סלמון. זו מעין קפסולה נפרדת ומלאת חיים", אומרת בר רודוי. "במרכז החדר יש מנורה בצבעים ורוד ופליז. שידת הרחצה נצבעה גם היא בגוון האריחים הוורודים, עם ידיות פליז".
מנורות הקריאה לצד המיטה הן בצבע ורוד בזוקה, והן מאופיינות בעיצוב מלא הומור ולא צפוי. על קירות החדר נתלו איורים של האמנית הישראלית אורית כלב.
החדר הצמוד לשירותי האורחים שייך לבן הבכור. זה חדר שיגדל איתו, וכך יש בו ארון, שולחן כתיבה ומיטת חבר. הקיר האמצעי של החדר הוא בגוון כחול עמוק ומעושן. בצד השני של המסדרון נמצאים חדרי שני ילדים נוספים, מקלחת וכן יחידת ההורים.
בחדרו של הבן האמצעי נעשתה נגיסה לטובת מכונת הכביסה והמזווה, ועל זה מחפה נגרות מותאמת אישית בצבעוניות ירוקה מעושנת. אלמנט הנגרות יוצר מיטת חבר וכן ספרייה, שממשיכה עד התקרה; מקלחת הילדים מאופיינת ברצפה בגוני שחור־לבן בדוגמת דמקה, שקורצת לעלילות אליס בארץ הפלאות, יחד עם שידה גדולה בצבע כחול וארון אחסון שמגיע עד התקרה, כולל שתי מגירות כביסה; קירות חדר התינוקת, שהוא גם הממ"ד הביתי, חופו בטפט כחול עם חדות קרן, ואליה שידכה המעצבת מנורת חרוזים מקסימה. הריהוט עשוי עץ, וליד המיטה יש כורסת נדנדה לבנה עם הדום תואם. "כיוון שהטפט עשיר בפרטים, לא רצינו להעמיס על החדר ולכן יתר האקססוריז לא גונבים את ההצגה", מסבירה בר רודוי.
"בפרויקטים מסוג מחיר למשתכן, אי־אפשר לבצע שינוי במהלך התכנון ועד לקבלת מפתח. משמעות הדבר היא, שכל הקירות והתשתיות מתקבלים בדיוק כפי שתוכננו, וגם בחירת חומרי הגמר של החדרים הרטובים ויתר הבית מוגבלת ולא בהכרח מתאימה לדיירים.
"כיוון שבני הזוג גרו עד כה בדירות שכורות, הם החליטו שאת דירת המחיר למשתכן הסטנדרטית שקנו, יהפכו לדירת חלומותיהם, ובה תוגשם כל פנטזיה עיצובית שלהם. הם נהגו לומר שהיו להם מספיק שנים להתפשר, ועכשיו הם יכולים סוף־סוף להגשים חלומות", מסכמת בר רודוי.