נושא הקיימות וחיבור הטבע למרחב העירוני מעסיק יותר ויותר אדריכלים, ומספק פתרונות יצירתיים מגישות שונות לנושא. על שלל הפרויקטים שמבקשים להיטיב עם הסביבה ניתן למנות את מגדל העץ הגבוה בעולם - שמייתר את השימוש בבטון ומקטין את טביעת הרגל האקולוגית בתעשיית הבנייה - אך נראה שאת תואר היצירתי מכולם מחזיק ב-15 השנים האחרונות קומפלקס דירות מקסיקני שתוכנן בהשראת אל אצטקי בעל צורת נחש.
בניית הפרויקט, המכונה El Nido de Quetzalcoatl (או "הקן של קצלקואטל", בעברית), אמנם הסתיימה רשמית ב-2007, אך הקומפלקס המשיך להתרחב מאז וחולש כיום על פני שטח של 5,000 מ"ר. כך, מלבד 10 הדירות המקוריות שתוכננו במבנה הראשי, נוספו למקום גם פארק רחב ידיים ובו גן פסלים ושמורה של צמחייה מקומית. הפארק כולל גם חממה תת קרקעית שהוטמעה בנוף, ובה שביל מצופה אריחים המוביל לאטריום עם זכוכית צבעונית.
צלמת האדריכלות הלטבית אנה דייב תיעדה מקרוב את קומפלקס הדירות וסביבתו, והציתה מחדש את ההתעניינות במקום המרהיב. "נראה היה שהפרויקט הזה מעודד את המבקר לגלות את הפרטים שונים דרך שיטוט בקרביים, במקום לבחון אותו בכללותו ממעוף הציפור", היא סיפרה בריאיון למגזין Dezeen. "היה מדהים לצלם את המבנה בגלל ייחודו. כל פינה ונקודת מבט היא אקסצנטרית, מגרה וחדשנית".
לתכנן עם הטבע
מאחורי היצירה האדריכלית הייחודית עומד האדריכל חוויאר סנוזיאין (Javier Senosiain) בן ה-74, שתיאר אותה כ"מחקר של האדריכלות האורגנית, השואבת את השראתה מהטבע". לדבריו, מטרת המבנה היא להשפיע בצורה מינימלית על הסביבה, תוך התחשבות בצרכים האנושיים ובמסורת. אדריכלות אורגנית, הוא מסביר, היא "הפילוסופיה המחפשת הרמוניה בין בתי גידול של בני אדם והסביבה הטבעית".
מתחם המגורים ממוקם בנאולפן, עיירה סמוכה למקסיקו סיטי, באזור של נקיקים שופעי צמחיה טבעית. העבודה על אדמה בעלת צורה לא אחידה, מלאה במערות תת קרקעיות ועצי אלון, הוכיחה את עצמה כמאתגרת אך מעורר השראה. האדריכל יצר ראש נחש בגודל 50 מטרים, שהלוע שלו נפער ככניסה למערה הגדולה ביותר באתר. המבנה עצמו נוצר כמעט ללא שינוי תוואי השטח. השינויים היחידים שנעשו נחשבו הכרחיים לבטיחות ולהשלמת הבנייה. "היינו צריכים לנתח לעומק את הטופוגרפיה של האתר, שהיו בו עקומות בולטות מאוד ובקעה שחצתה אותו לכל אורכו", הסביר סנוזיאין בריאיון.
עם זאת, טען האדריכל, שצורת הנחש לא היוותה עיקרון עיצובי: "החללים הפנימיים נבנו על פי צרכי הדיירים האנושיים במקום. הצורה ניתנה למבנה רק לאחר מכן, מתוך מחשבה על הצורות האורגניות שקיימות באזור. למעשה, זה יותר כמו תוצאה של טעות, אבל היא הדבר הכיפי ביותר כאן".
חלקו החיצוני של המבנה עשוי מיציקת בטון והחזית מכוסה בפתחים המשמשים כחלונות בדירות, אך גם מוסיפים מרקם המזכיר קשקשים. הדירות מסודרות באופן לא אחיד לאורך המבנה המעוקל. הדיירים מגיעים אל המבנה מאזור החניה, נדרשים לעבור בתוך גוף הנחש, לאורך מסדרון בו נמצאות הדירות הראשונות. בהמשך, הנחש מתעקל לכיוון האדמה, ודרך גרם מדרגות מוביל לקבוצה נוספת של דירות. באזור הזה שולב גשר בגב הנחש, ממנו ניתן לגשת אל שלוש הדירות האחרונות.
הדירות עצמן, בגודל 200 מ"ר כל אחת, עוצבו בסגנון מינימליסטי בהשוואה לחלק החיצוני של המבנה. טיח לבן מכסה את הקירות ואת המדפים כדי להשתלב עם קימורי המעטפת. הריצוף כולל ערבוב של אריחים בדגמים שונים, וחיפויי שטיחים בצבעים בהירים.
מחוץ למבנה הראשי, סדרה של פסלים מובילה אל גן עם מדשאות מדורגות ובריכות נוי, שתוכננו גם במטרה לקרר את השטח וגם לשמור על רמת לחות מספקת בשביל הצמחייה. בנוסף, במתחם מתקן טיהור הממחזר את המים לשימוש בהשקיה. "הצמחיה גדלה לאורך זמן, וכעת המבנה נראה מוטמע יותר עם בסביבה הטבעית, כאילו נוצר חיבור נוסף של הטבע עם הבניין", הוסיף סנוזיאין על התפתחות המבנה מאז השלמתו. הן המבנה והן הגנים נמצאים בשטח בבעלות פרטית, אך חלק מהדירות זמינות לחופשות סוריאליסטיות דרך Airbnbs.
בחזרה לעיצוב אורגני
האדריכל המקסיקני חוויאר סנוזיאין הוא הנציג הבולט ביותר של אדריכלות אורגנית במקסיקו. הוא ייסד את משרד האדריכלים שלו במקסיקו סיטי ותכנן לאורך פעילותו שלל מפעלים, משרדים ובתי מגורים. כולם בעלי צורות מעוקלות ומשלבים בתוכם את הטבע בצורה כלשהי.
הרעיון של מיזוג סביבת המגורים בטבע אינו חדש, אך את המונח 'אדריכלות אורגנית' ניתן לייחס לאדריכל האמריקני פרנק לויד רייט, שפעל במחצית הראשונה של המאה ה-20, ושבפרויקטים שלו ניתן לראות דגש מובהק על חיבור זה. כיום, ניכרת מגמת חזרה לעקרונות של אורגניות מתוך הרצון ליצור עיצוב בר קיימא.
אחד הביטויים לכך הוא תחום ה-biomicry (מחיבור של המילים ביולוגיה ומימיקה), שבמסגרתו מעצבים מעתיקים צורות מהטבע ועושים שימוש בחומרים אורגניים לבנייתן. בולט במיוחד במגמה זו הוא האדריכל הישראלי-אמריקני נרי אוקסמן, שפרסם בשנה שעברה מניפסט בשם NATURE X HUMANITY שבו הוא קורא לאדריכלים לשלב מחדש את פרקטיקת הבנייה האנושית עם צורות אורגניות וחומרים טבעיים.