שיפוץ תוך כדי תנועה? בית הראשונים, הבית המרשים ורחב הידיים שבו התגוררו ראשוני המתיישבים בעמק חפר, הושק בגרסה מחודשת כמרכז תרבות ואמנות, ובו מגוון אירועים – מתערוכות והופעות ועד סדנאות וירידים. המבנה ההיסטורי בביתן אהרון המכונה "הבית הגדול", שלא היה בשימוש במשך שנים, חזר לפעול לטובת הקהילה והוא פתוח כעת לקהל הרחב במודל ייחודי, תוך כדי שהעבודות במקום עדיין מתבצעות (אך ללא סיכון בטיחותי כמובן).
אחרי עבודות השימור והשיפוץ המשמעותיות ממשיך המרכז להתחדש בהדרגה, תוך התבססות על שיתופי פעולה עם קבוצות אמנים ויוצרים מאזור עמק חפר ומחוצה לו. שיתופי הפעולה מפיחים חיים בחללי המבנה ההיסטורי, וכבר מוצגות בו תערוכות אמנות, נערכו בו סדנאות והופעות מוזיקה. וכל זאת, לצד עבודות שיפוץ ועיצוב.
בית הראשונים נבנה בסוף המאה ה-19 בבנייה מקומית מחומרים זמינים שמאפיינים את האזור. קומת המסד של הבית בנויה אבני כורכר גסות וחלקה המזרחי אף חצוב בסלע, ומעליה קומה שנייה. מאפיין בולט הוא קירות המבנה העבים, בעובי של 80 ס"מ, התואמים את הבנייה בתקופה שבה הוקם, סביב 1880. מאפיין נוסף הוא שילוב קשתות וקמרונות בחללי הפנים, בעוד שבחוץ נשמרו קווים ישרים. הבית, שנבנה בידי סוחר לבנוני כבית אחוזה פרטי, משקף את הסגנון העיצובי והאדריכלי שרווח באזור באותה תקופה. בהמשך ננטשה האחוזה והמבנה נרכש על ידי קק"ל בזכות הכספים של יהושע חנקין.
הבית הגדול ממוקם על רכס הכורכר שמול מושב ביתן אהרון ויש ממנו תצפית לחוף הים במערב, לשמורת הטבע ביתן אהרון בצפון, ובה צמחייה אופיינית לרכס הכורכר הפנימי בשרון ומערות קבורה החצובות בסלע, וכן נופים פתוחים של עמק חפר ממזרח ומדרום. בצמוד לבית הראשונים פועל המיזם "בית הראשונות" – מרחב עסקי משותף לנשים בעמק חפר שיזמה המועצה בשיתוף המיזם של חנה רדו "סופרסונס". גם המבנה הזה היה נטוש במשך שנים, אך שופץ בתקציב נמוך ובעבודת כפיים של מתנדבות וכיום הוא פעיל כחלל עבודה שיתופי.
מאחוזה להזנחה ולבית קהילה
בשנת 1930 התיישבו בבית כ-20 צעירים וצעירות, שלימים יקימו את מושב כפר ויתקין. אך הוא שינה את ייעודו באופן תדיר במהלך כתשעה עשורים, כמו גם את החלוקה הפנימית שבו ואת תוספות הבנייה השונות שלו – ממרפסת רחבה בקומה השנייה ועד מטבחים וחדרי שירותים בחוץ. לאורך השנים הופעל בית הראשונים במתכונות שונות - ציבוריות ועסקיות - ופעלו בו, בין היתר סטודיו לציור, מסעדות, אולם אירועים, בית ספר למשחק, ועוד. אך עוד לפני כן שימש מבנה מעבר למשפחות שעברו בהמשך לבתי קבע ואף שימש את ארגון ההגנה כבסיס הדרכות. המתחם של בית הראשונים סגר סופית את שעריו בשנת 2018 ומאז עמד המבנה נטוש ומוזנח.
השלב הראשון בשיפוץ כלל עבודות חיזוק ושימור נרחבות ומוקפדות שהוביל האדריכל יוסי וסיד. הוא דאג לשמר כל אלמנט שאפשר בחזות המבנה וברכיביו האדריכליים השונים
כמחווה לאופן הקמתו ההיסטורי של בית הראשונים - על ידי מתיישבים שונים וללא אדריכלים או תוכנית סדורה - הקמת המתחם ושיפוצו מתבצעת אף היא בהדרגה, לפי מודל חדשני לשימור המורשת המקומית, לצד עשייה בשיתוף הקהילה. וכך, לצד העבודות, נפתח בית הראשונים במתכונת של "פתוח לשיפוצים" - קיום מגוון פרויקטים אמנותיים ותרבותיים תוך כדי מלאכת השיפוץ והשיקום, הכוללת גינה קהילתית המשלבת צמחי בר ואלמנטים עשויים טרצו, ריהוט ייחודי בהרכבה עצמית, פיסול סביבתי בעץ ממוחזר שיכסה את אזור הפרגולה, כשכבה נוספת על מבנה שעשוי שכבות-שכבות בהתאם לתקופות השונות. המיצב בנוי מפסולת חקלאית ותעשייתית שנאספה מרחבי עמק חפר ונעשה בה שימוש חוזר.
הקהילה הייתה מעורבת בקבלת ההחלטות משלבי הפרוגרמה, דרך תהליך השימור והשיפוץ ועד לקביעת אופי הפעילות במקום. "מדובר במודל ייחודי שבו הקהילה בונה ומשקמת חלקים מהמבנה באמצעות ליווי אוצרותי והדרכה צמודה של אמנים ואמניות ומעצבים ומעצבות מובילים. בניית הבית מתבצעת בסדרת פעולות נקודתיות ומתמשכות", אומרת ראשת מועצת עמק חפר, גלית שאול, "לאורך ההקמה, התוכן ישתלב בתהליך השיפוץ והבית ייפתח לקהל בהדרגה, כשבכל שלב ייחשף חלל נוסף לשימוש". את המודל הייחודי ניהלה חברת רן וולף, ולצידה בפרויקט המועצה האזורית עמק חפר, החברה הכלכלית עמק חפר, מפעל הפיס, משרד המורשת, משרד החקלאות והמועצה לשימור אתרים.
השלב הראשון בשיפוץ כלל עבודות חיזוק ושימור נרחבות ומוקפדות שהוביל האדריכל יוסי וסיד, תושב קיבוץ המעפיל בעמק חפר. וסיד דאג לשמר כל אלמנט שאפשר בחזות המבנה וברכיביו האדריכליים השונים. כחלק מהליך השיפוץ שולבו במתחם עבודת קיר גדולה של האמן מיכאל קובנר, יליד עין החורש. מדובר בציור בצבעי גלזור על אריחי קרמיקה, שהותקן על חזית הבניין. "העבודה מציגה שלושה נושאים: מתבן, רפת ופרדס", מספר קובנר, "אלה אלמנטים שמאפיינים עבורי את אזור השרון ועמק חפר ואת החוויה הנופית פה בעמק המורכבת מזיכרונות של ריח, טעם ויופי צורני". בשלב הבא הותקנו מקום כיורי קרמיקה בעבודת יד של ד"ר ג'וליאן בל, תושב כפר ויתקין.
בין עבר ובין עתיד
עם הפתיחה הוצגה בבית הראשונים התערוכה "שמורה": פרויקט רזידנסי (שהות אמן) ראשון שעסק בשמורת ביתן אהרון ולרכס הכורכר, הצמחייה המקומית, האקולוגיה והמינים הפולשים המאיימים להעלים אותה. בסוף ספטמבר נפתחה תערוכה קבוצתית חדשה בשם "הדפס מקומי", המציגה תהליכי מחקר מבוססי השראה ממרחבי עמק חפר ואת יישומם בטכניקות הדפס מסורתיות ועכשוויות. התערוכה תוצג עד דצמבר ובמהלכה יתקיימו מגוון אירועי גלריה וסדנאות. בחול המועד סוכות 5-4 באוקטובר יתקיים יריד פרינט שבו יציגו עשרות יצירות, לצד סדנאות ופעילויות לכל המשפחה.
"בית הראשונים הוא אתר מורשת מרכזי בעמק חפר, המקום שממנו הכל התחיל, ואני סבורה כי השבתו לקהילה, ביחד איתה, הוא מהלך משמעותי ביותר. הפרויקט נערך באופן הדרגתי, תוך שותפות של הרבה מאוד תושבות ותושבים, אמנים וגופים שונים. הבית מחבר בין העבר של העמק לבין ההווה, בין החלוצים שחלמו והתגברו על האתגרים והקשיים לבין תושבות ולתושבים כיום", אומרת שאול.