גאולה ואבי לוי מראשון לציון לא חשבו שבשנות ה-70 לחייהם הם ייאלצו לחזור לגדל ילדים צעירים בביתם. ואולם ב-7 באוקטובר, כמו רבים אחרים, חייהם השתנו ללא היכר – לאחר שבנם אור ואשתו עינב נסעו למסיבה ברעים. באותה שבת שחורה התבררו ממדי האסון: כלתם עינב אלקיים לוי נרצחה, ואור בנם נחטף לעזה. בעקבות הטרגדיה המשפחתית הכואבת חזרו הסבא והסבתא לטפל בפעוט בן שנתיים וארבעה חודשים - בנם היחיד של אור ועינב, אלמוג.
לרגל יום הילד הבינלאומי, סיימו אתמול מתנדבי עמותת "בא בטוב" לעצב לאלמוג הקטן חדר משלו בבית של סבא וסבתא, שיעטוף אותו עד שאבא יחזור.
״זה לא בדיוק הגיל להיות הורה, ילד קטן זה עבודה במשרה מלאה. ועדיין, זה שאלמוג איתנו נותן לנו את החמצן להמשיך הלאה ולהישאר חזקים״, אומרת גאולה, ״היינו רוצים להיות בתפקיד הרגיל שלנו, סבא וסבתא, ושאבא ואמא שלו יטפלו בו. אמא כבר לא תטפל בו, אבל אור יחזור, ואנחנו נהיה סביבו״.
עוד בנושא:
במסגרת הסיוע האזרחי העצום שמופנה כלפי משפחות החטופים והנעדרים מתחילת המלחמה, הבינה קצינת הנפגעים המלווה את המשפחה, סא״ל במיל׳ מאיה אברג׳יל, כי אחד הדברים שצריכה המשפחה היא להכין חדר ילדים עבור אלמוג, הנמצא הרחק מביתו ומחיק הוריו. תוך ימים ספורים התנדבו למשימה מעצבת הפנים רות גולדמן ואנשי פרויקט ״בא בטוב״ – קבוצת בעלי מקצוע, קבלני שיפוצים, חשמלאים, מנעולנים ולוחמי אש – והציעו לעצב ולשפץ לאלמוג חדר ילדים חדש בביתם של גאולה ואבי בראשון לציון.
״רצינו להפוך את החדר לנוח כמה שיותר בשביל אלמוג. חדר ילדים זה לא היה, היינו צריכים לעשות לו סביבה שמתאימה לו״, מספרת גאולה, ״כשחיפשתי אנשי מקצוע, קצינת הנפגעים יצרה קשר עם רות ועם יוסי. שניהם ישר אמרו לה – עליי. וכך זה היה. רות עיצבה, מתנדבי ׳בא בטוב׳ שיפצו, ויחד הם יצרו חדר מדהים״.
״הסיפור של המלחמה הזו הוא סיפור הילדים״
בתוך פחות מ-10 ימים, ועם עשרות מתנדבים מתחומים שונים, הרימו צוות המתנדבים חדר ילדים מאובזר ומעוצב מא׳ ועד ת׳ ובו ארון בהתאמה אישית, מיטה חדשה, שולחן יצירה ופריטי עיצוב ייחודיים שנוצרו במיוחד עבור אלמוג. עבור כיסוי עלות הפרויקט נאספו תרומות של כ-5,000 שקל דרך רשת התורמים של ״בא בטוב״, אולם מרבית הציוד, הריהוט, וכמובן עבודת הכפיים, נתרמו ללא עלות.
״מאיה, קצינת הנפגשים, התקשרה וסיפרה לי את הצורך שנוצר במשפחה של גאולה ואבי בעקבות הטבח של 7 באוקטובר. היא ביקשה ממני לעשות רשימה של מה הצרכים של ילד ולמה צריך לדאוג כשמעצבים חדר ילדים״, מספרת גולדמן. ״שמעתי את הסיפור, הבנתי את עומק האירוע, והבנתי שרשימה לא תספיק. זה ילד בן קצת יותר משנתיים, שהצרכים שלו אחרים לחלוטין. וזה מחבר בעיניי לסיפור הגדול של המלחמה הזו, ששונה מכל המלחמות, סיפור הילדים. החטופים, היתומים, וכל מה שקשור בדרך״.
לאחר שנרתמה לפרויקט, התייחסה גולדמן לעיצוב החדר כמו לכל פרויקט אחר – ואל משפחת לוי כמו ללקוחות לכל דבר. החל מתהליך גיבוש הקונספט, דרך רשימת הצרכים, ועד איסוף כל פריט ופריט ייחודי עבור החדר מרשת הספקים. הכל תוכנן בקפידה כדי לספק לילד מקום מכיל משלו בתקופה של חוסר ודאות וכאב. ״הבנתי משיחות עם המשפחה שאלמוג מאוד אוהב מאווררים. אז כל הקונספט של החדר הפך להיות מאווררים, דברים בתנועה ומטוסים״, מתארת גולדמן.
הירידה לפרטים ניכרת בכל פינה בחד, החל במיטה הנפתחת, שנועדה למקרה שמישהו מבני המשפחה ירצה לישון לצד אלמוג, ועד מדבקות המטוסים והתמונות על הקיר. ״מבחינתי גאולה ואבי היו לקוחות לכל דבר, ולכן לא רציתי להתפשר על כלום״, אומרת גולדמן, ״מאחר שכבר היה לי הקונספט וידעתי מה אני רוצה בחדר, פניתי לאנשים, חלקם ספקים שאני עובדת איתם. אנשים ישר הציעו מה שהם יכלו ממקום של רצון לעזור, וזה ריגש אותי עד דמעות״. רשימה ארוכה של ספקים ואנשי מקצוע עומדת מאחורי הצוות; הנגר רפי זנזורי מרהיטי עמית שסיפק ארון בגדים בהתאמה אישית, מיטה מסטודיו טונוס סביון, מאוורר שנתרם על ידי סווינג פאנס, ווילונות של רוני׳ז, מסגרות וגופי תאורה מבית קונטרסט, ציורים במסגרות של טל מיכאלס, ואפילו ציור על שולחן הכתיבה ושלט כניסה בעיצוב האמנית והמקעקעת דניאל נגב.
״מצאתי את תומר אליהו אמן עץ מסטודיו ׳הסדנא׳ שמכין מדפים ממאווררים. אמרתי לו, ׳יש לי אתגר עבורך, אני רוצה שנעשה רק את המאווררים, בגובה של ילד״, היא מוסיפה. ״ההשראה לרעיון הגיעה מלוח פעילות גדול שאור, אבא של אלמוג, הכין לו בעצמו. מצד אחד של הלוח היה מחוג תנועה, ומהצד השני תאורה. רציתי להכין לו פרופלורים שיהיו בהישג ידו, בגובה שלו, ויוכל לסובב אותם. תומר אמר לי - אני איתך. הכתבתי לו את הצבעים והגדלים, ורק ביקשתי בקשה אחת – שיהיה מוכן לפני חנוכת החדר. אז היו לו כמה ימים בודדים לעשות את זה, והתוצאה יצאה מקסימה״.
מעצבים, שיפוצניקים וכבאים: עשרות מתנדבים הפכו את הפרויקט למציאות
על עבודת הכפיים היו אחראים מתנדבי פרויקט ״בא בטוב״ בהובלתו של יוסי חסן. מדובר בפרויקט ערבות הדדית שהוקם לפני ארבע שנים וחצי על ידי חסן, ומאגד אנשי מקצוע, מתנדבים, בעלי חברות מסחריות ולוחמי אש, שמשלבים כוחות כדי לעזור למי שצריך. בזמני שגרה, אנשי הפרויקט יוזמים מדי כשלושה חודשים שיפוץ מקצה לקצה, בשלושה ימים, וללא עלות כספית כלל, עבור משפחות ואנשים הזקוקים לעזרה. מאז הקמתו, הצליח הפרויקט לעזור ל-600 משפחות. ואילו במקרה של משפחת לוי, היה מדובר במקרה קצת שונה.
״בדרך כלל הפרויקט שלנו עוזר לאפשר חיים. הפעם צריך היה לעשות עבודה הרבה יותר מדויקת מלאפשר חיים״, אומר חסן, "זה לא רק לסייד, לתקן חשמל, או לדאוג לריהוט. צריך היה ליצור משהו הרבה יותר מדויק לילד, ושם הכישרון של רות המעצבת בא לידי ביטוי״. כל היתר עזרו לשפץ, לספק מזון לעובדים וגם ככוח שינוע והובלה.
״לוחמי האש בהובלת מפקד צוות ודובר תחנת כיבוי אש תל אביב, אשר כהן צדק, הם חלק בלתי נפרד מכל פרויקט, אבל הפעם הם עשו הרבה מעבר. הצלחנו להגשים שני חלומות. לצד שיפוץ הפרויקט, עשו הכבאים יום כיף לאלמוג ולבנות הדודות שלו עברו גיהינום בעצמן. הכבאים לקחו אותם לסיבוב בכבאית בכל העיר, נתנו להם להשתמש בקשר, ועזרו להם להרגיש שוב ילדים. הם יצאו מאושרים״, מספר חסן. הצוות אפילו הצליח להגיע לנועה קירל ולהשיג ממנה סרטון מוקדש עבור הילדות.
מהשיחות עם המעורבים בפרויקט ברור כי מעבר לחומריות של השיפוץ והעיצוב, הליבה שלו הוא החוויה האנושית. להיות עם המשפחה, לתת לה את תשומת הלב והרגישות, ולהשאיר לה מתנה שתעזור בימים או בשבועות הבאים. ״הרעיון היה להראות להם שהם לא לבד בעולם״, אומר חסן. ״החיבוק מכולם, וזה באמת חיבוק מעם ישראל, זו מהות הפרויקט, ואין יותר סיפוק מזה״.
גולדמן מוסיפה: "לאורך כל הפרויקט נתקלנו באוסף של אנשים מרגשים. המטרה שלי מראש הייתה להקל, ולכן רצינו שהכל יהיה ללא עלות עבור גאולה ואבי. לא ממקום של חוסר כי אין, אלא ממקום של דאגה והקלה".
"מדינת ישראל הלכה, עם ישראל הגיע"
"אני מרגישה שמדינת ישראל הלכה ועם ישראל הגיע. ועם ישראל ממש אבל ממש בכל צעד איתנו״, אומרת גאולה, ״זה לא בגלל שאנחנו מעוטי יכולת, פשוט אנשים רק רוצים שניתן להם לעזור. יוסי אמר – 'גאולה בואי נסכם שאת לא אומרת לנו יותר תודה. רק תזמיני אותנו למסיבה כשאור יגיע. אני לא רוצה לשמוע תודה כי תודה לכם שאתם נותנים לנו את הזכות'. אנשים בלי שום אינטרס עושים את זה. אני שמחה שאני שייכת למדינה הזאת, של האנשים האלה״.
״כל פריט שנמצא בחדר חשבו עליו, הכל בשביל הילד. וזה נעשה ממש בטוב טעם״, היא מוסיפה. ״כשאנשים מעצבים חדר הם קונים ריהוט ואולי עוד שולחן, אבל כאן כל החדר נעשה שלב אחרי שלב עם דברים שמתאימים לילד הזה. וזה מקסים וזה מחמם את הלב וזה לא מובן מאליו בכלל״.
ומה לגבי אלמוג? גאולה מספרת כי הוא מאוד אוהב את החדר, ולא ממש רוצה לצאת ממנו. ״כל פעם הוא מגלה שם משהו חדש״, היא אומרת לנו.
״זו הפעם הראשונה שאני מעצבת פרויקט ואני מייחלת ומקווה שהוא לא ישמש לייעוד המקורי שלו״, מסכמת גולדמן, ״אני מקווה שבסוף – הוא יחזור להיות חדר נכדים כמו שהוא היה אמור להיות״.
חסן מבקש להודות למתנדבים הרבים: קבלן מבצע - אלדד עמית, מוצרי ילדים נרכשו לפי בחירה במימון דלתות אורן, חברת נגרים - פרקט והתקנה, ממשר אספקה טכנית חומרי בנייה, אורן-מר מרכיב - הנדימן, חשמל- וקסמן יתקן, חלון אלומיניום - אסף אלגאלי, ליאור לסרי - החן שבגימור, ליעד חן, יוסף ממן ואושרה עזר, שאפתה לאלמוג עוגה עם מאווררים.
אנשי מקצוע ומתנדבים המעוניינים להצטרף לפרויקט ״בא בטוב״ מוזמנים לפנות ליוסי דרך עמוד הפייסבוק של העמותה.