הקמפוס צמוד הקרקע הראשון של גוגל נפתח סמוך למרכז המחקר של נאס"א בעמק הסיליקון בקליפורניה בסוף השבוע האחרון. שמו של המתחם הוא Bay View, ואחרי 10 שנים של עבודה על הפרויקט, מתפרש על פני כ-170 דונם בעיר מאונטן וויו וצופה על מפרץ סן פרנסיסקו. על העיצוב אמונים שניים ממשרדי האדריכלות המוכרים והמבוקשים בעולם - חברת BIG הדנית וסטודיו הת'רוויק הלונדוני, שתכננו יחד גם את הקמפוס הלונדוני של גוגל בקינגס קרוס, בשיתוף עם צוותי העיצוב וההנדסה של גוגל.
שיתוף הפעולה בקליפורניה הוליד שלושה מבנים מחופים בגגות צפים דמויי יריעות בד, שמשווים להם צורת אוהל. כל גג בנוי מלוחות קעורים שקצוותיהם מגיעים אל קומת הקרקע, ושבהם הותקנה מערכת של 50 אלף פאנלים סולאריים המסוגלים להפיק כמעט 7 מגה וואט של אנרגיה. הקמפוס כולל שני בנייני משרדים של שתי קומות בלבד , מרכז אירועים ל-1,000 אנשים, וכן 240 יחידות אירוח קצרות טווח שמשמשות את העובדים, ומטרתו, לדברי החברה, להגדיר מחדש את עתיד מקומות העבודה ולהציב סטנדרטים גלובליים של קיימות.
"התפיסה של 'משרד' תקועה כבר יותר מדי זמן", מסר מייסד סטודיו הת'רוויק, תומאס הת'רוויק. "נעשו שינויים אסתטיים שונים, אבל אף אחד עד כה לא ערער באופן יסודי על איך מקום עבודה בקנה מידה כזה אמור להיראות. הגישה שלנו התמקדה מחד ברגשות של יחידים, ומאידך בדימיון של צוותים ובאופן שבו ניתן ליצור אווירה שונה לגמרי של עבודה".
הגגות דמויי האוהל של שני בנייני המשרדים נתמכים על ידי עמודים לבנים דקים במפלס העליון של כל בניין. אלה הם חללים גדולים שתוכננו כקומות פתוחות (אופן ספייס), ובהם קיוביקלס שתוחמים את אזורי העבודה השונים. המחיצות מגוונות, וכוללות קירות צמחיה, וילונות וקירות שקופים שמסייעים לארגן את החלל ובמקביל שומרים על פתיחות ותחושת שכנות, במטרה לעודד שיתופי פעולה.
לוחות הגג המעוקלים בבנייני הקמפוס מחוברים זה לזה באמצעות שורות של חלונות שיוצרים בידוד אקוסטי ומאפשרים כניסה של אור אל תוך החלל, כשתריסים אוטומטיים שהותקנו על החלונות מווסתים את כמות האור בהתאם לצורך ולשעה ביום.
הקומה התחתונה משמשת למפגשים חברתיים ולשירותים שניתנים לעובדים, בהם בתי קפה, מטבחונים וחדרי ישיבות. שורה של "חצרות" פנימיות מחברת בין הקומות, מדגישות את החלל הפתוח ומסייעות ליצירת מעבר אורגני בין אופי החללים השונים.
עיצוב מקיים וחברתי
קיימות היא אספקט חשוב בפרויקט הנוכחי: המבנים מוקפים ב-70 דונם של נופים טבעיים, בהם אדמות ביצות ויערות, כחלק מהיוזמה של גוגל לשחזור בתי גידול טבעיים באזור המפרץ. בקמפוס שולבו מערכות גיאותרמיות, והודות לריצוף הגגות בפאנלים סולאריים, שמפיקים לבדם כ-40% מהאנרגיה הדרושה להפעלת המתחם, הקמפוס החדש יעבוד על אנרגיה נטולת פחמן רוב הזמן.
"כדי לעמוד בהתחייבותנו לפעול כל שעה בכל יום על אנרגיה נטולת פחמן עד שנת 2030, הוצב כאן "עור סולארי" דמוי שריון קשקשים ראשון מסוגו. לצד זאת, חוות הרוח הקרובות יעזרו להפעיל את Bay View על אנרגיה נטולת פחמן במשך 90% מהזמן", נמסר מגוגל.
לפי גוגל, הקמפוס צפוי לעמוד בתקן LEED-NC v4 Platinum – הגבוה ביותר לפי שיטת הדירוג למדידת יעילות אנרגטית בעיצוב. במקביל, הקמפוס יהפוך למתקן הגדול ביותר הנושא את התו הבינלאומי של המכון Living Future (LBC), המעודד יצירת בניינים ירוקים ברחבי העולם. בנוסף, צפוי הקמפוס לעשות שימוש חוזר בפסולת ובמי גשמים, וכן צפוי לנקות יותר מים משנעשה בהם שימוש (net water positive).
"העיצוב שלנו לקמפוס החדש הוא תוצאה של תהליך עיצוב שיתופי. העבודה עם לקוח מונחה נתונים כמו גוגל הובילה כל הדרך להחלטות מבוססות על מידע מדיד וניתוח אמפירי", אמר מייסד BIG, ביארקה אינגלס. "התוצאה היא קמפוס שבו הגגות הנראים כשריון קשקשים קוטפים כל פוטון שפוגע בהם. מאגרי האנרגיה פולטים חימום וקירור מהאדמה, ואפילו הצמחיה הטבעית -גינות שורשים – מסננות ומנקות את המים שיוצאים מהבניינים. בסך הכל, זהו מתחם שבו החזית והפנים, הטכנולוגיה והעיצוב, הצורה והתפקוד התמזגו לכדי הכלאה חדשה".
סטודיו Heatherwick הלונדוני המתמקד ומתעדף פרויקטים בעלי השפעה חברתית חיובית, השלים לאחרונה מרכז קניות בשנחאי המכוסה ב-1,000 עצים, ומתכנן מרכז אמנויות הבמה דמוי הר געש בהיינאן. קבוצת BIG המבוססת בקופנהגן, ניו יורק, לונדון ושנג'ן חשפה בסוף השבוע האחרון את התוכנית לבניית אולם קונצרטים לאומי בפראג לראשונה מזה מאה, לאחר זכייתה בתחרות הבינלאומית. בימים אלה מתכננת הקבוצה עיר צפה עמידה בפני הצפות, ואת השכונה הגדולה בעולם של בתים מודפסים בתלת ממד.