האחוזה היפהפייה הזאת, על רחוב אלם דרייב בבוורלי הילס, זה שנים משמשת מוקד רב לעניין של סקרנים ואוטובוסים מלאי תיירים המבקשים להציץ בבתי סלבס. לאחרונה, בעקבות הסדרה "מפלצות" בנטפליקס על האחים לייל ואריק מננדז, מספר המציצנים עלה באופן ניכר. ככה זה כשמדובר בבית שכיכב באחד ממקרי הרצח המפורסמים ביותר בעולם.
עכשיו מתברר שיש לבית קשר לישראלי לשעבר בשם סם דלוג. עד לפני כמה חודשים דלוג היה בעל הבית, וכל העניין המציצני נראה לו די תמוה, אף על פי שבתחילה, כשרק קנה אותו לפני 23 שנים, זה היה מרגיז. אנשים לא היו מסתפקים בהצצה מרחוק אלא דופקים בדלת ומבקשים להיכנס ולהעיף מבט כאילו מדובר במוזיאון. "אמרתי להם, 'אם לא תסתלקו מהשטח שלי, אתקשר למשטרה', אבל זה קרה רק בשנתיים-שלוש הראשונות לאחר שעברתי לבית, לאחר מכן זה הפסיק", מספר דלוג.
דלוג הוא יהודי חם, יזם מצליח, עורך דין ופילנתרופ. הוא נולד במלבורן, אוסטרליה, ועלה לישראל עם משפחתו כשהיה בן שבע. המשפחה נשארה בארץ שלוש שנים, משם עברה לניו יורק, ובהמשך עבר דלוג ללוס אנג'לס.
הזוועה בשכונת היוקרה
סיפור הרצח של חוזה ומרי לואיז "קיטי" מננדז זעזע את שכונת הווילות היוקרתית של בוורלי הילס – ואת אמריקה כולה. ב-20 באוגוסט 1989, בזמן שהם צפו בטלוויזיה בסלון הבית, נכנסו שני הבנים שלהם לסלון וירו בהם למוות. חוזה נורה שש פעמים וקיטי עשר. מאוחר יותר באותו הלילה התקשרו האחים למשטרה וטענו שהם שבו הביתה ומצאו את הוריהם מתים ומתבוססים בדמם. תחילה הופנו אצבעות מאשימות לכיוונים אחרים (המאפיה המקומית, למשל), אך השניים עוררו את חשד המשטרה לאחר שהחלו לבזבז מיליוני דולרים זמן קצר לאחר הרצח. בסופו של דבר הצליחו החוקרים לקשור אותם לפשע כשאריק התוודה בפני הפסיכולוג שלו שהוא ואחיו רצחו את הוריהם.
הבית הזה שהיה פעם זירת רצח מזעזע, הפך למקום שמח, מקום אירוח לאירועים מרהיבים ביופיים ונאספו בו תרומות למטרות חשובות
במשפט המתוקשר שנערך בלוס אנג'לס טענו האחים שהם היו נתונים להתעללות מינית ממושכת מצד אביהם לאורך כל שנות ילדותם. לאחר משפט נוסף השניים הורשעו ונכלאו בבתי כלא שונים.
נדל"ן סלב ולא רק בגלל האחים מננדז
בשנת 1991 נמכר הבית בפעם הראשונה, ושנתיים לאחר מכן נמכר ליוצר הסדרה "רצח במשיכת קולמוס", וויליאם לינק. ב-2001 הוא מכר אותו לסם דלוג עבור 3.7 מיליון דולר. כשדלוג החליט לקנות את הבית, הוא לקח את שלושת ילדיו לבקר בו ושאל אותם איך הם מרגישים עם זה. הוא רצה לוודא שהם לא מרגישים מוזר.
"הילדים שלי כבר היו בוגרים, הצעיר שלי היה אז בן 19 והם כבר לא גרו בבית, אבל רציתי שלכל אחד מהם יהיה שם חדר כשהם באים לבקר ושהם ירגישו בנוח. הילדים שלי אמרו לי, 'אבא, זה רק עוד בית, אין לנו שום בעיה עם זה'", אומר דלוג. "הבית נבנה לפני כמעט 100 שנה, ב-1927, אז יום אחד מתוך מאה שנה, זה באמת לא נחשב".
הבית היה מיושן בעיני המשפחה, ודלוג החליט לשכור מעצבת פנים ולעצב את כל הבית מחדש, כולל החצר עם הבריכה ויחידת הנופש הצמודה. עם זאת, הוא לא נגע בקירות החיצוניים של הבית שנשארו בדיוק כמו בזמן שמשפחת מננדז התגוררה שם. לדבריו, הוא עבד צמוד למעצבת ואישר כל פרט. החדר שבו התרחש הרצח נהפך לחדר טלוויזיה עם ספרייה ודלתות הפונות לחצר הבית, עבר שיפוץ וכעת כולו מואר, נעים ומזמין. מי שלא מכיר את הסיפור הטרגי יתקשה להאמין שאחד כזה התרחש בחלל הזה.
לאחר גמר השיפוץ החליט דלוג לערוך בבית אירועי צדקה, בעיקר למען ארגונים יהודיים התומכים בישראל. אלה שבמיוחד קרובים ללבו הם Stand With Us, איפא"ק (AIPAC) והמכביה. נערכו בו גם אירועים רבים אחרים, למשל גיוס תרומות לבית הלוחם והבונדס. "אני 100% ציוני", מכריז דלוג.
במהלך השנים ביקרתי בביתו של דלוג פעמים רבות. יוסף חדאד, שעושה רבות למען הסברה פרו-ישראלית, הרצה שם לאחר 7 באוקטובר, ומיכה קובי, לשעבר ראש מחלקת החקירות בשב"כ, סיפר שם על חקירתו את סינוואר במהלך מאסרו בישראל. היה זה במסגרת אירוע של בית הלוחם שבו השתתפו גם פצועי צה"ל שהגיעו לתחרויות טניס בארצות הברית.
"התחלתי להיות פעיל בקהילה לפני 20 שנה וב-15 השנים האחרונות אני עורך בין ארבעה לחמישה אירועים גדולים בשנה, כך שככל הנראה אירחתי כ-75 אירועים בבית שלי, בהם ארוחת שבירת הצום לאחר יום כיפור. כל יהודי שאין לו לאן ללכת יכול להגיע אליי הביתה. זו המצווה הראשונה שלי בשנה", אומר דלוג.
מזה שנים מקפיד דלוג לבקר בישראל פעמיים בשנה. הוא הגיע גם בשנה שעברה, שלושה ימים לפני 7 באוקטובר ונתקע בארץ בעקבות המלחמה. "הייתי אמור לעזוב ב-11 בחודש ולפגוש את הבן שלי באיטליה, אבל לא יכולתי", הוא נזכר.
במאי השנה הוא חזר לישראל במסגרת משלחת תמיכה של ארגון Stand with us. "אירגנו מנגל לחיילים והבאנו נגנים להופיע בפניהם, הם כל כך העריכו את זה", אומר דלוג על פועלו שיוצא מכותלי הבית המפורסם שלו.
"הגיע הזמן לעבור לבית חדש"
המקרה של האחים מנדז מעולם לא עניין אותו במיוחד והוא לא צפה בסדרה "מפלצות". עם זאת, יש לו דעה על השיח בדבר האפשרות לשחרורם המוקדם בעקבות העניין והספקות שעוררה הסדרה. התובע המחוזי של לוס אנג'לס, ג'ורג' גסקון, אמר שהוא ממליץ על שפיטתם מחדש של האחים.
"הם רוצחים. אם אתה יורה במישהו והוא עדיין זז ואתה הולך למכונית שלך להביא עוד כדורים כי נגמרו לך ואתה חוזר להרוג אותם, אתה רוצח מדרגה ראשונה", אומר דלוג. "גם אם נניח שאביהם הטריד אותם מינית, הם היו אז בשנות ה-20 לחייהם, למה הם לא הלכו למשטרה, למה הם לא פשוט עזבו? היו להם כל כך הרבה אפשרויות אחרות".
לאחר 22 שנים בבית ברחוב אלם דרייב, הרגיש דלוג שהגיע הזמן לעבור לבית חדש. "אם להיות כנה איתך, נמאס לי שאנשים היו אומרים 'הוא גר בבית מננדז', אף אחד לא יכול פשוט להגיד הוא גר בלוס אנג'לס. עכשיו הם לא יכולים להגיד את זה יותר", הוא מוסיף חצי בצחוק וחצי ברצינות.
דלוג אומר שבמשך כל השנים שגר שם, מעולם לא הרגיש באנרגיה לא טובה. נהפוך הוא, הבית הזה שהיה פעם זירת רצח מזעזע, הפך למקום שמח, מקום אירוח לאירועים מרהיבים ביופיים ונאספו בו תרומות למטרות חשובות.
הוא מודה שהיה לו קצת קשה לעזוב את הבית שבו היו לו כמה מהזיכרונות היפים בחייו אבל הוא אומר: "אני מאמין ביצירת זיכרונות חדשים". הבית בן שבעת חדרי השינה ותשעת חדרי הרחצה נמכר מוקדם יותר השנה בכ-17 מיליון דולר.