להכנסת הטבע הביתה, אל תוך הסביבה האינטימית ביותר שלנו, יש השלכות אדירות על איך שנרגיש במרחב הביתי ועל איכות החיים שלנו. לאלמנטים מן הטבע קשר ישיר להפחתה של תחושות כמו לחץ וחרדה, השכיחות כל כך באורח החיים המערבי והמתועש.
נתמכת בידי מחקרים, הפכה גישת העיצוב הביופילית למגמה בולטת בשנים האחרונות. גישה זו רואה את הקשר של האדם עם הטבע כקשר בראשיתי, שבסיסו במקור של האדם כיצור ביולוגי שזקוק לסביבה טבעית כדי לשגשג. מטרתו העיקרי של העיצוב הביופילי היא לשפר את "חווית המשתמש" בסביבה אורבנית, ולחזק את הקשר עם הטבע והסביבה באמצעות שילוב אלמנטים טבעיים בחלל.
נראה שרעיון הכנסת הטבע הביתה נסק עוד יותר עקב מגפת הקורונה העולמית שהכניסה אותנו לבידוד וניתקה אותנו מן החוץ. ואכן, העקרונות להכנסת הטבע הביתה הם פשוטים למדי, וקשורים לאינסטינקטים קדומים ולמערכת החושים שלנו. דברים בסיסיים כמו ליקוט, ריחות טבעיים וטיפוח צמחים יכולים ליצור שינוי גדול במרחב, ולעזור לנו לשאוף לאיזון ולרוגע בחיים.
עקרון הליקוט: ללקט במקום לקנות
ליקוט הוא טרנד בפני עצמו, העוסק בעיקר בצמחי בר ובפטריות. אך מה לגבי ליקוט פריטים שמהם נוכל לעצב את סביבת המחייה שלנו? דמיינו מצב בו לא צריך לקנות פריטי עיצוב מפלסטיק, כי באפשרותנו ללקט באופן חפשי בטבע. חלום, לא? אז נכון, אסור לקטוף את פרטי הבר, אך ישנם אלמנטים בטבע שניתן ללקט – אלו המתחדשים.
ריחן טבעי משרף אורן - ליקוט שרף עצי אורן הוא מהדברים שיותר זמינים לביצוע, אפילו כבר בסוף השבוע הקרוב. בין שבחורשה הקרובה לביתנו, או ביער האזורי, עץ האורן הגבוה הוא נפוץ מאוד ברחבי ישראל – והוא גם מקור נהדר לליקוט.
ברגע שנתקרב לגזע העץ, סביר שדי מהר נבחין בנקודה שממנה ניגר השרף מן העץ. בעזרת הידיים או כלי לא חד נלקט כמה חתיכות, שאותן מומלץ להריח, מה שיפתח ויחדד את החושים. בבית, נחמם את השרף על גבי מצע של מלח גס במבער שמנים פשוט עם נר מתחתיו, ללא צורך במים. המלח מאפשר לשרף לבעבע ולהפיץ את ריחו המתקתק שינעים את הסביבה וישרה רוגע במרחב.
ליקוט אצטרובלים – לאסוף אצטרובלים הוא עניין שכיח למדי, המאפשר לנו לחזות באצטרובל רטוב וסגור נפתח לאיטו על מדף הספרים. אפשר לשוטט עם הילדים בחורשה וללקט יחד, ואז לשים בסלסילה בצד החדר, או בקערת עץ על השיש במטבח. ניתן גם לקשור יחד לדקורציה התלויה על הקיר.
בנוסף לאצטרובל של עצי האורן המוכר לנו, קיימים אצטרובלים מיוחדים שרק צריך לחפש. לדוגמה, אצטרובל של קזוארינה הוא קטן מידות ויפהפה באופן כה מיוחד, שאף מוצר מייד אין צ'יינה לא יוכל להתחרות בו. אצטרובלים קטנים שכאלה ניתן להניח בקערת קרמיקה או על צלחת עשויה נחושת.
ליקוט נוצות – נוצות הן עניין מעט שנוי במחלוקת, אך גם מעט מיסטי, הנושא עמו מסר במידה ותבחרו לראות זאת כך. יש המאמינות כי בכל נוצה שנלקט מן הטבע קיים מסר עבורנו, המשתנה לפי הצבע שלה.
אם דיבור על נוצות מעורר בך תחושת גועל, רצוי לשאול את עצמך: היכן יש לי נוצות בבית, בכרית? בשמיכה? בספה? - אם כך, אז למה לא כדקורציה בבית? נדמה כי הילדים שבינינו ישמחו על כל נוצה מיוחדת שימצאו, כאילו הם יודעים משהו שאנחנו כבר שכחנו.
את הנוצות אפשר לשים בצנצנת עם כמה אבנים בתחתית, במיוחד אם היא צבעונית ומושכת את העין, כמו זו של עורבני שחור הכיפה שנמצאה על ידי בני שהעניק לי במתנה. מי שרוצה להשקיע ביצירה, תוכל לקשט ענף עם נוצות וחרוזים ולתלות על הקיר - ליצירה הזו צריך חוט שעווה המשמש ליצירת שרשראות, וכמה חרוזי זכוכית, עץ ואבן – כל אלו ניתן לרכוש בחנות לחומרי יצירה.
על טעם ועל ריח – הזכות לנשום אוויר נקי
חני איזנשטט כרמי, ביולוגית ומדענית סביבה החוקרת טוקסיקולוגים בתעשייה, פרסמה מאמר באתר לרפואת הרמב"ם של ד"ר גיל יוסף שחר, בנוגע לנזקים הנגרמים מחשיפה למטהרי אוויר. במאמר היא פורטת את סכנות החשיפה לחומרים אלה, שעלולים לגרום לשיבוש הורמונלי, להתפתחות תאים סרטניים, לפגיעה במערכת הנשימה ולמחלות עור שונות.
לאחר כל הפרטים היבשים לגבי הנזקים, הכותבת מציעה לנטוש את ההרגל בשימוש במטהרי אוויר מסוג זה, "לנוכח המציאות, מתבקש שתסלקו לאלתר את מטהרי האוויר למיניהם מסביבת המחייה שלכם, הדבר חשוב בפרט לילדים ונשים הרות אך לא רק". אז, היא מעלה אפשרויות אלטרנטיביות שונות כגון גידול צמחים מטהרי אוויר, התקנת ונטה בשירותים, שימוש בספריי של מים וחומץ טבעי, ושימוש ב-"ניחוחות ממקור צמחי" במידה נכונה ובתנאי שדואגים לאוורור החלל.
עם כל הריחות הסינתטיים הניתזים עלינו מכל עבר, החל מחנויות, דרך מרחבים ציבוריים ועד ללובי הבניין, רצוי שנעניק לעצמנו את הזכות להריח ריח טבעי ואוויר נקי בין כתלי ביתנו. דמיינו את הבוקר מתחיל עם ריח של לבנדר באוויר, כבר מרגיש נעים יותר, לא?
דיפיוזר חשמלי, המוכר גם כמכשיר לפיזור אדים, הפך לפופולרי במיוחד בשנים האחרונות. שימוש בדיפיוזר כזה בבית ישפר את איכות האוויר על ידי פיזור שמנים טבעיים מהצומח שנבחר למהול במים. ניתן לרכוש אונליין דיפיוזר איכותי ושמנים אתריים נושאי תו תקן.
אידוי שמנים אתריים ופתיחת חלון להכנסת אוויר צח, הם אלמנטים המשפרים את תחושת הרוגע בחלל. התערובת האהובה עליי לאווירה מסוג זה, מורכבת מ-5 טיפות שמן לבנדר ו-2 טיפות שמן למון גראס איכותיים. לתחושת התקרקעות ואווירה של יער, אטפטף שמן של עץ ארז או אקליפטוס. לאוויר רענן אשלב בין לבנדר, מנטה ולימון. הכל כמובן במידה, פעם עד פעמיים ביום למשך כמה שעות. בנוסף, הקפידו להכניס בכל יום אוויר צח לבית ולחדרי השינה במיוחד.
"התפראות" – לשחרר את הטבע
"הפרעת חוסר הטבע" הוא מינוח המתאר מצב חברתי, שהוגדר על ידי הסופר והאינטלקטואל האמריקני ריצ'רד לוב בשנת 2005 בספרו "הילד האחרון ביער". תיאור זה מתייחס לילדים החיים בניתוק מהטבע, מוקפים בסביבה בנויה וטכנולוגית הפוגעת באיכות חייהם ובהתפתחותם התקינה. גם בוגרים סובלים ממחסור זה.
"התפראות" היא מגמה חדשה יחסית, כזו המאפשרת לטבע לעשות את שלו ולהתפתח בלי הגבלה אנושית. מה שהחל בשטחים חקלאיים בחוות חקלאיות באנגליה, הגיע עד לבתים שלנו תחת המונח Rewilding Interiors, שהוא שם נוסף לתיאור מגמת האורבן ג'ונגל המשתוללת באינסטגרם.
אם כך, מהו אותו קסם של גידול צמחים בבית? מה הם גורמים לנו להרגיש שהופך את הגידול שלהם לממכר ומרגש כל כך? נראה שישנו קשר בין החיים בסביבה בנויה ותסמונת המחסור בטבע, לכמיהה שלנו לגידול וטיפוח צמחים בבית.
כמה שזה מרגש להבחין בעלה חדש נפתח אל העולם, לראות את הצמחים בביתנו משתנים לאורך הזמן, ואנחנו יחד איתם. גידול צמחים מביא אותנו להתבוננות פנימית בין שנרצה ובין שלאו. יש משהו בראשיתי בקשר אדם-צמח. התבוננות זו מאפשרת גם הקשבה לאינטואיציה שלנו, זו המושכת לטבע ולצמחים.
טבע זה בית. המקור שלנו כמין אנושי הוא לא בין קירות בטון ונורות לד בוהקות, לכן שילוב צמחים אמיתיים, כאלו שיתרמו לחלל ויהפכו אותו לנעים, יתרום לאיכות החיים שלנו באופן משמעותי. לשיפור איכות האוויר בבית נרצה לגדל צמחים בעלי יכולות טיהור אוויר טובות במיוחד, בהם סנסיווריה, ירקה, פוטוס, דרצנה ודקלים שונים.
איך "להתפרא" עם צמחים בבית? נתחיל מהבסיס - בחירת פינה מתאימה לגידול צמחים. רצוי ליצור פינה אחת משמעותית וקונספטואלית עם וייב פראי במיוחד. עד שני מטר מחלון הפונה דרומה, צפונה, מערבה או מזרחה, העיקר שיכנס דרכו מספיק אור טבעי. לדוגמה, חלון דרומי יאפשר כניסה של שמש נמוכה בחורף והמון אור ללא שמש ישירה בקיץ – מושלם גם לצמחים שאוהבים שמש מסוננת, כגון פיקוס גומי, דקלים, ירקה, דרצאנות וכו'. עיצוב בוטני שעובד, יכלול מקבץ צמחים שונים ומגוונים - שניים גדולים, שניים בינוניים וכמה קטנים. אפשר גם תלויים ונשפכים, העיקר שתוכלו לחוש את עצמכם מוקפים בסביבה שמרגישה כמו "התפראות".
חומרים טבעיים – טקסטורות מיטיבות
טקסטיל הוא מה שעוטף אותנו, בין אם בבגדים שנלבש, בריפוד של הספה או במצעים שעל המיטה. רצוי כמובן לבחור בבדים טבעיים על סינתטיים, כאלו שיאפשרו לעור שלנו לנשום. החשוב ביותר הוא המצעים שנבחר לעטוף את עצמנו איתם בלילה – כיום ניתן להשיג מצעי במבוק היפואלרגניים הטובים גם לאלו שמזיעים מתוך שנתם.
וילונות פשתן גם הם הפכו לשכיחים המיוחד, אותם ניתן להשיג ברשתות גדולות כמו איקאה, זארה ועוד. לתחושה טבעית ונעימה בבית עדיף שנתלה וילון אוורירי עשוי פשתן או כותנה, מאשר וילון סינתטי שלא יעניק תחושה חמימה בבית, ואף עלול לשחרר כימקלים לאוויר החלל.
בנוסף לטקסטיל, רצוי לשלב בחלל פריטים עשויים מקש ובמבוק, כל מה שיש לו טקסטורה טבעית ומחוספסת ישתלב נהר עם צמחים ירוקים וטקסטיל בגוון טבעי. טקסטורות טבעיות וצמחים אף ישפרו את האקוסטיקה ברחבי הבית.
דקורציות של צמחים יבשים – זו דרך בטוחה להכניס צמחים הביתה, מבלי להתמודד עם הפחד מלהרוג אותם. בעיקר בסוף עונת הקיץ, אך לא רק, נוכל למצוא ענפים יבשים ומיני עלים שנוכל ללקט ולשים על המדף. זה עדיף על לרכוש צמח מפלסטיק – צמחים יבשים לא דורשים טיפול ותשומת לב, רק כלי זכוכית יפה להכיל אותם.
עצים המשירים עלי שלכת, יכולים ללמד אותנו איך לשחרר חפצים ולפנות מרחב בביתנו בכדי להתחדש. עצים אלו נוטים להתחדש בכל שנה, להשיר את מה שלא צריך ולפנות מקום לצמיחה חדשה. השראה לשימוש בטקסטורה של עלי שלכת, היא הטבעה בחימר. גם אם אתם לא בחוג קרמיקה, תמיד אפשר ליצור משהו עם מעט השראה.
לשטוף את הבית באור – דקורטיבי וטבעי
בין שמדובר מדענים כמו אלברט איינשטיין, או שמאנים של תרבויות ילידיות שהבינו זאת לפנינו - אור הוא אנרגיה. חלק בלתי נפרד מהטבע, שניתן ורצוי להכניס לביתנו. לכן חשוב להקפיד על כניסה של אור טבעי הביתה, ולא לסגור תריסים הרמטית כשיוצאים מהבית. תנו לאנרגיה של האור לשטוף את ביתכם.
מעבר לאור טבעי שכה חשוב להוויה הטבעית בבית, כי הרי אור כזה הוא מקור החיים והטבע בהתגלמותו – כל יום מפציע מחדש, וכמה סימבולי זה בהתייחס לחיינו – חשוב שנוסיף מקורות שונים של אור רך, חמים וצהבהב לאזור המחייה שלנו.
במטבח ובסלון, חללים המוארים לעתים רבות בחוזקה המסנוורת ולא נותנת מנוח לעין, רצוי שנתקין גם מנורות קטנות יותר בעלות עוצמה נמוכה (7-3 וואט לד בגוון 2900-2500 מעלות קלווין). מנורות מסוג זה ינעימו לנו את המרחב ויאירו אותו בעדינות הנחוצה לשעות הערב המאוחרות שבהן כבר צמצמנו פעילות.
אור לא ישיר, כזה שמאיר את הרצפה או את התקרה, יפזר אנרגיה נעימה ורכה בחלל. דבר הנחוץ כמעט לכל חלל בבית, החל באזור המגורים, דרך המסדרון וחדרי השינה ועד לחדר הרחצה. גם אם אין נקודת חשמל לתאורה בקיר, תמיד אפשר להשתמש בנורה המחוברת לשקע סמוך.
מצבי אור משתנים בבית יכולים לחקות את הטבע המשתנה לאורך שעות היום, וזו הרלוונטיות של תאורה דקורטיבית להכנסת הטבע הביתה. בשעות החשכה או הבוקר המוקדמות מאוד, כאשר יש חושך בחוץ, רצוי שנאפשר לעצמנו ויסות נכון של תאורה המשפיעה על האנרגיה בחלל ועל תחושותינו.
את הכתבה הכינה לירון גונן, מעצבת פנים בקונספט הבית המיטיב, בעלת סטודיו ובלוג מיס גרות