בבניין בן שתי קומות בעיר לוד הפכה דירת חמישה חדרים לביתם של חמישה חיילים בודדים. הדירה עוצבה לזכרו של בר פלח ז"ל, סגן מפקד סיירת חטיבת הנח"ל שנהרג בשנת 2022 בפעילות מבצעית בג'למה. "משפחתו של בר הגיעה להשקת הדירה והיא מאוד התרגשה מהדרך שבה הונצח בר. גם החיילים הבודדים שמתגוררים בדירה מאוד התרגשו. הם אמרו שסוף סוף הם מרגישים בבית. זה סיפוק גדול וזכות עצומה לתת להם חום, אופטימיות ותקווה", אומרת מירי בלבול, בעלת בית הספר סקולה ללימודי הום סטיילינג שמובילה פרויקטים דומים כעשור.
הדירה הזו עוצבה במיוחד עבור החיילים במסגרת שיתוף פעולה בין עמותת "עושי חייל" הפועלת למען חיילים בודדים דתיים לבין המיזם "חדר משלהם" של סקולה. המיזם, שהוקם לפני עשר שנים על ידי בלבול הוא פרויקט התנדבותי קהילתי, שבמסגרתו התלמידים ובעיקר התלמידות מקדישים את פרויקט הגמר שלהם לקהילה ומעצבים דירות לחיילים בודדים ולאוכלוסיות מוחלשות.
עוד בעיצוב ואדריכלות:
חיילים ללא עורף משפחתי
"החיילים שעבורם הדירה עוצבה משרתים במשמר הגבול. הם מגיעים ממשפחות חרדיות שהתנכרו להם בעקבות הגיוס שלהם לצה"ל. מכיוון שאין להם משפחה תומכת, היה לנו חשוב לתת דגש על עיצוב שיעניק להם תחושה של בית", מספרת בלבול, "בחרנו בסגנון צעיר עם טון גברי שבא לידי ביטוי בצבעוניות של גוונים אפורים ושחורים ושל חומרים מתכתיים. השתמשנו במניפת הצבעים האורבנית של טמבור לקירות. כדי ליצור איזון ולהוסיף חמימות ורוך, שילבנו פרקט, טקסטיל, וילונות ושטיחים רכים". המעצבות שהשתתפו בפרויקט: נועם דזן, אושרית בן גל, סיגלית קלינמן, אפרת גייכמן, רונה תמיר, אופיר חג׳ג׳, אתי מיצנמכר ואורליה שורצר.
הדירה, ששטחה 140 מ"ר, כוללת סלון, ארבעה חדרי שינה (בחדר אחד ישנים שני חיילים), מטבח, פינת אוכל ומרפסת שמש. הדירה עברה שיפוץ, ותלמידות סקולה היו אחראיות על הלבשת הבית והאבזור שלו לצד צביעת הקירות. במסגרת תהליך העבודה שנמשך כחודש, התלמידות התחלקו לצוותים של שתיים-שלוש תלמידות כשכל צוות היה אחראי על עיצוב חדר אחר. "צילמנו את החללים, שרטננו אותם ובנינו תוכנית העמדה של הריהוט והאביזרים. כל זאת, תוך התחשבות בתקציב שעמד לרשותנו ובצרכים של החיילים. שוחחנו עמם ונתנו ביטוי לתחביבים שלהם בהלבשת הדירה", מוסיפה בלבול.
ממשיכים לשמור על אורח חיים דתי
בכניסה לדירה ממוקמת פינת האוכל הכוללת שולחן עגול נפתח מעץ אלון המאפשר לכל הדיירים לשבת יחד לארוחה. סביב השולחן יש כיסאות אוכל צבעוניים שנועדו להקפיץ את החלל ולהכניס שמחה. לדברי בלבול, הכיסאות העשויים ממתכת מאפשרים תחזוקה קלה וניקיון מהיר, עניין הכרחי בדירה של חמישה בחורים צעירים. גוף התאורה המתכתי משתלב עם הכיסאות ועם הספרייה הכוללת מדפים פתוחים עם פרזול מתכת ומגירות מעץ אלון. "החיילים ממשיכים לשמור על אורח חיים דתי ולכן היה חשוב ליצור מקום לספרי הקודש שלהם", היא מספרת. על הקירות נתלו צלחות קש המשתלבות עם השולחן ורצפת הפרקט.
"החיילים מגיעים ממשפחות חרדיות שהתנכרו להם בעקבות הגיוס שלהם לצה"ל. מכיוון שאין להם משפחה תומכת, היה לנו חשוב לתת דגש על עיצוב שיעניק להם תחושה של בית"
בסלון הוצבה ספת בד כחלחלה עם רגלי מתכת. הרכות של הספה מאזנת את הסגנון הגברי של שאר הריהוט בחלל - שידת טלוויזיה המעוצבת בסגנון תעשייתי בגוני חום בהיר ושחור ושולחן הקפה ממתכת. בסמוך למטבח הותקן דלפק עם כיסאות בר בסגנון שממשיך את השפה הצבעונית של כיסאות פינת האוכל.
כל חדר שונה בעיצובו ובאופיו
כל חדרי השינה של החיילים כוללים מיטה ושידה, אך העיצוב בכוונה לא זהה אלא משקף את האופי של כל דייר ודייר. אחד החדרים מאופיין בסטייל טבעי, הבא לידי ביטוי בשטיח דמוי עור של פרה, כורסת עור חומה, כריות בצבעי חום, לבן וקאמל, שמיכת צמר מפנקת, שידת אחסון עגולה בגוון חום טבעי ושרפרף מעץ חשוף. על הקיר נתלתה עבודת אמנות ממתכת המשקפת את השאיפה שלו לטייל בעולם, ומעל המיטה משתלשל גוף תאורה שנפתח במגע יד. את גוף התאורה עיצבו התלמידות של בלבול. בשידת הספרים שולבה עבודת אמנות נוספת של התלמידות הכוללת מסגרת של בקבוקי שעם ומעליה הותקן מדף ממתכת ותמונות אווירה.
בחדר השינה השני הוחלט לתת נגיעות של וינטג' בעזרת שידת העץ, הספסל והמראה. על הפרקט הונח שטיח לבן עם מעוינים צהובים המתכתב עם הכריות והטקסטיל שעל המיטה, ומשתלב היטב עם הקיר שנצבע בכחול אפור.
בחדר השינה השלישי מתגורר חייל חובב ספורט ולכן הוחלט להניח כוננית אחסון ממתכת עבור ציוד הכושר שלו. הארונית משתלבת עם שטיח דמוי הפרווה, הטקסטיל הכהה, הקיר שנצבע בשחור וראש המיטה שאותו עיצבו התלמידות במיוחד. הגבריות בחדר באה לידי ביטוי גם בשרפרף העץ ובקופסאות האחסון שמוקמו מתחת למיטה.
בחדר השינה הרביעי, הגדול ביותר מבין כל החדרים, מתגוררים שני חיילים. בחדר שתי מיטות עם כרבוליות שחורות לצד כריות צבעוניות היוצרות איזון. הצבעוניות הרכה מודגשת על ידי עבודות האמנות שנתלו על הקירות ועל ידי השטיח עם ההדפס הצבעוני.
לאורך השנים תלמידי בית הספר תכננו, עיצבו, חידשו ואבזרו מאות דירות למען חיילים בודדים. מימון תהליך העיצוב התבצע הודות לתרומות שגייסו העמותה ובית הספר, כשספקים שונים תרמו ריהוט ואביזרים ללא כל עלות. "חרתנו על דגלנו לחבר בין עיצוב לבין קהילה. אנחנו מאמינים שעיצוב זה לא פריבילגיה, ולכל אחד מגיע בית מעוצב. הדרך להנגיש את העיצוב היא באמצעות הום סטיילינג", אומרת בלבול.
העוסקים במלאכה:
מנהלת הפרויקט – מורן דהן
מתנדבים – משה משה, איציק אלימלך, דורון דרעי, אבי בכר, סוזי בכר.
ריהוט – אייטמס אינדסטריאל
ספסל - פנטזיה מרוקאית
שטיח – Beija flor world
ספסל, מראה ושידה – יניב פשפשים
צבעים - טמבור
שטיחים - השטיח האדום
האומן שלומי שילוני תרם את כל עבודות האומנות ברחבי הבי