בימים אלו, כשהאזעקות מלוות אותנו, חשוב לנו להפוך את הממ"ד לחדר נעים לשהייה קצרה או ארוכה. הממ"ד נועד לשמש כחדר ביטחון בימים של מלחמה וחדר נוסף בבית בימים של שגרה. אפשר להעניק לו טאץ' עיצובי נעים שיהפוך ארבעה קירות למרחב נעים לשהייה משפחתית קצרה או ארוכה.
אמנם לא לכולנו יש ממ"ד בבית, אבל בעקבות המצב יש מסלול מהיר מבעבר להוספת ממ"ד בבית פרטי או בבניין מגורים. האדריכל בועז שניר, המתמחה בין היתר בתוספות ממ"ד לבניינים קיימים וחדשים, מבהיר כי חשוב לדעת שאפשר להוסיף ממ"ד כמעט בכל דירה קיימת והוא ממליץ לשקול זאת בחיוב. "מעצם היותו עשוי מגרעין בטון, לממ"ד יש השפעה פסיכולוגית על דיירי הבית כמפחית לחצים ודאגות בשעת משבר", אומר שניר, "זה משהו שאנחנו פחות ערים לו בשגרה, אך בעתות מצוקה ומלחמה קיומו בהחלט מעלה משמעותית את רמת הביטחון. בתוך כך, לבניית ממ"ד יש ערך גבוה מאוד לבניין הישן מכיוון שהתוספת מוסיפה לו עמידות ומחזקת אותו גם נגד רעידות אדמה, ובשונה מתוספות אחרות, כמו מרפסות לדוגמה, בבניית ממ"דים יש אפשרות לצאת מחוץ לקווי הבניין מה שמקל מאוד על היכולת התכנונית מכיוון שההגבלות פוחתות".
מאיפה מתחילים?
ראשית כדאי לתכנן את הייעוד של הממ"ד - חדר ילדים, חדר שינה, חדר משחקים, פינת משפחה \ טלוויזיה, חדר ארונות או חדר עבודה. אם הממ"ד שלכם משמש מחסן, זה הזמן לסדר את כל הבלגן ולנקות את החדר כך שיוכל להכיל את כל בני המשפחה ואף אורחים בעת הצורך.
בשלב הבא אפשר להתפנות לעיצוב הפנים בהתאם לייעוד.
הנה כמה עקרונות שכדאי לאמץ בעיצוב ממ"ד:
להוסיף חמימות, שהיא משמעותית בחוויית השהייה בחדר. "כדי לעדן את החלל, אפשר לחפות את הדלת בטפט בהתאם לקונספט של החדר, לתלות וילון רך שמגיע עד לרצפה, ולעדן את העיצוב עם חלל רך ונעים", אומר שניר.
מומלץ להוסיף לחדר אלמנטים שימנעו אקוסטיקה לא נעימה בעזרת פריסת שטיח, הוספת וילונות, הצבת מזרונים או ספה בצורת ר', שילוב כריות, פופים, חיפוי קירות בשעם, וכן תליית אמנות ותמונות משפחתיות על הקירות. "לא מדובר בהשקעה כספית גדולה, אלא עיצוב שיספק תחושה של חום וביחד. בדיוק מה שאנחנו זקוקים לו בימים אלו", אומרת המעצבת צביה קזיוף.
חדר ילדים
אחד השימושים הנפוצים הוא חדר ילדים עבור ילד אחד או יותר (חשוב כמובן להקפיד על התקנים – ראו בסוף). כדי להפוך את הממ"ד לחדר ילדים נוח, כדאי לשמור על עיצוב בקו נקי ומודרני שלא יעמיס על החלל, כפי שמציעה מעצבת הפנים הילה מזרחי.
"מומלץ לשלב פלטת גוונים בהירים ורכים כמו בז', שמנת וניוד. מבחינת החומרים, כדאי לדבוק בעץ גם על הרצפה ולהוסיף טקסטיל, שמתבטא בווילון עשיר, ריפוד מיטה וכריות נוי. חשוב לדאוג לאחסון סגור כדי להסוות עד כמה שאפשר את הפתחים ואת מערכת סינון האוויר, כך שהם לא יהוו מוקד תשומת לב בחדר ולא יפריעו לתחושה של חדר שינה חמים, נעים ומזמין", אומרת מזרחי, "מבלי לפגום בתקינותו כממ"ד לשעת חירום, אני מעדיפה לחפש פתרונות יצירתיים לאלמנטים הבטיחותיים בממ"ד. ההמלצה הראשונה שלי היא לא למקם מיטה או שולחן כתיבה תחת חלון כנף כדי להימנע ממצבים מסוכנים של פגיעה של החלון בראש של הילד שישן או לומד בחדר. את מערכת סינון האוויר אפשר לסגור בארון כך שבחלוקה הפנימית תשובץ המערכת בשלמותה. בשעת הצורך - כל מה שצריך זה לפתוח את הדלתות העליונות של הארון ולהפעיל את המערכת. בתכנון הנגרות אני ממליצה להקדיש את הפינות העליונות שפחות נגישות בשגרה כדי לתכנן מידוף מודולרי לאחסון של ציוד חירום שצריך שיהיה בממ"ד, כמו מזון משומר, בקבוקי מים, תאורת חירום, סוללות, מוצרי טואלטיקה וכדומה. חשוב לדאוג לפתחי אוורור בארון כדי שלא תיווצר לחות ותפגום בכשירות המצרכים והציוד. קחו בחשבון שהייה גם ללילות בממ"ד ודאגו שיהיה מספיק מקום על הרצפה למזרנים או למיטות נוספות. עוד נקודה למחשבה ותכנון היא המיזוג: דרך פתחי האוורור שמעל לדלת הממ"ד העברתי בפרויקטים שלי שרשור של המיזוג המרכזי שנעשה בכל הדירה. בחדר שעיצבתי לנערה מתבגרת החלפתי את המנורה בחדר במאוורר תקרה משולב תאורה מתוך מחשבה שבעת הצורך אוורור שאינו מזגן יכול להועיל ולתרום בעת שהייה ממושכת במרחב המוגן".
חדר משחקים
כשמעצבים חדר משחקים בממ"ד חשוב להשאיר שטח תנועה רחב ולא להעמיס עם חפצים ומשחקים רבים. "חשבו לתכנן אחסון רב בחדר המשחקים כדי למנוע בלגן שיגביל את היכולת לשהות בחדר בשעת חירום", אומרות המעצבות סטפני יגן ונטע-לי זית, בעלות סטודיו "סטפני ונטע-לי", שעיצבו חדר משחקים בממ"ד. "מיקמנו בחדר המשחקים בממ"ד ארון גדול ובו אפשר לאחסן הרבה ציוד שבדרך כלל לא בשימוש תדיר, כמו מזוודות, מעילים, מצעים ועוד. בחלקים התחתונים בארון שילבנו משחקים וצעצועים של הילדים, וכן הוספנו מזרן מתקפל שבעת הצורך או בזמן אירוח אפשר לשלוף מהארון. המחשבה של עיצוב הממ"ד כחדר משחקים מקל על הילדים שבזמנים קשים ירגישו נעים ותחושת שייכות בחלל המוכר והאהוב".
כדי להקל על תחושת הביטחון ממליצות המעצבות לתכנן חדר סביב נושא מוביל, למשל סביב לגו, כדורגל, פנדה וכך הלאה. הן ממליצות למקם שולחן קטן וכיסאות ולהגדיר אזור יצירה וכן לשלב גם סלסילות וקופסאות שנכנסות לתוך כוורת כדי לאחסן את חומרי היצירה השונים. השתיים ממליצות להשאיר מדפים פתוחים להצגה של יצירות שהילדים הכינו.
"מומלץ להוסיף שטיח כדי שיהיה לילדים אזור נעים לשבת על הרצפה ולשחק. וכן אפשרויות ישיבה נוחות וקרובות לרצפה", הן מוסיפות.
חדר עבודה
הממ"ד הביתי יכול לשמש כחדר עבודה מוצלח ונוח. מה שהחל בתקופת הקורונה - עבודה מהבית בשלט רחוק – תופס תאוצה מאז ורבים בוחרים לשלב אזור עבודה או למידה באחד מחדרי הבית, לרוב בממ"ד המאפשר שיחות, שקט ופרטיות, בנפרד מהמולת הבית.
גם אם מדובר במשרד ולא בחדר שינה חשוב לשלב טקסטיל כמו וילונות ושטיחים לאקוסטיקה ולחמימות, לצד אחסון סגור עבור מוצרי חירום, ספה או מיטה נפתחת וכן נקודות תקשורת.
"כדי לשוות למשרד הביתי תחושה נעימה שתאפשר שהייה ממושכת לאורך שעות העבודה וכמובן גם בחירום. כדי לשוות לממ"ד אופי מומלץ לצבוע קיר אחד או יותר בצבע נעים ועדין ולשלב אלמנטים נוחים בנגרות מותאמת לחלל ובה אחסון לכל מה שצריך לעבודה השוטפת", אומרות יגן וזית.
מעצבת הפנים קרן גנס מוסיפה כי חשוב לתכנן שולחן זוגי אם מדובר במשרד עבור שני בני הזוג או בחדר למידה עבור כמה ילדים.
חדר שינה
"כשהממ"ד משמש כחדר שינה, נרצה לייצר תחושת רכות ואינטימיות, ולהתרחק מהאופי הקשוח של הייעוד הביטחוני של החדר", אומרת מעצבת הפנים אורית דרוקר, בוגרת בית הספר לעיצוב פנים של ברברה ברזין.
כדי להפוך את החדר הנוקשה למראה לנעים ממליצה דרוקר לשלב טקסטיל רב מסוגים שונים. "וילון, שטיח, מצעים יפים וכריות נוי תורמים מאוד לתחושה החמימה. גם שימוש בעץ יוצר קונוטציה של חמימות", אומרת דרוקר, "אני ממליצה על צבעוניות שמתרחקת מגווני אפור ולבחור בגוונים חמים כמו אפרסק, ורוד פודרה, מוקה, קפה ואחרים שיקלו על התחושה בחדר שמאופיין בחלון קטן ובשטח לא גדול בדרך כלל".
עוד טיפ חשוב של דרוקר מתייחס לתאורה בממ"ד: "בדירות קבלן יש תכנון לנקודת מאור אחת מרכזית בתקרה. אני ממליצה לשנות זאת בתכנון מראש לפני היציקה של הממ"ד. אז אפשר לתכנן נקודות מאור נוספות לתאורת קריאה, תאורת אווירה, תאורת עבודה, וכן להוסיף שקעים במיקומים שישרתו נכונה את הייעוד של החדר".
חדר משפחה
הממ"ד יכול להיות סלון משני, חדר טלוויזיה או פינת משפחה ובו ספה או כמה ספות, ספרייה, ארונות אחסון ואלמנטים של פנאי כמו טלוויזיה, קונסולת משחקים וכך הלאה. "הממ"ד יכול להיות פינת משפחה נעימה עם שילוב של ספת רביצה המורכבת ממספר כריות בגוונים ובמוטיבים שונים ואקלקטיים, מסך הממוקם מולה ופינת עבודה עם ספרייה", אומרת מעצבת הפנים קרן גנס, "כדי להשרות אווירה נעימה כדאי להעדיף גווני פסטל מרגיעים. אני בעד לבחור לממ"ד ריהוט נמוך. מכיוון שמדובר בחדר קטן יחסית, מומלץ שלא להעמיס עליו ברהיטים ואביזרים לא הכרחיים כדי שיישאר מרווח ודינמי".
אדריכל בועז שניר מוסיף כי הוא אוהב לשלב קיר כוח בממ"ד כשמדובר על חדר משפחה. "שילבתי על קיר שלם טפט בצורת פאזל, לצד פינת ישיבה ועבודה עבור חדר שביומיום משמש את ילדי המשפחה", הוא אומר.
חדר ארונות
הממ"ד יכול לשמש חדר הארונות המשפחתי או הזוגי, וזאת מבלי לפגוע בתקינות שלו. "בבתים שבהם חדר השינה קטן מדי ואין אפשרות לשלב בו ארון גדול או חדר ארונות, אפשר להסב את הממ"ד לחדר ארונות", אומרת מעצבת הפנים שירלי דן, "יצרתי בעבר חדר ארונות בממ"ד בדגש על חלל שכיף להיות בו ולא מרגיש כמו מחסן. חדר ארונות הוא חדר שימושי שבו כל פונקציה וכל אלמנט מתוכנן בקפידה גם לשגרה וגם לחירום".
"חשוב לתכנן ולעצב חדר ארונות שנעים לשהות בו ולא רק לטובת בחירת בגדים", מוסיפה מעצבת הפנין צביה קזיוף, "חשוב לבחור גוונים נעימים ולהוסיף כורסה מפנקת, מראה ותאורה טובה".
טיפים לעיצוב ממ"ד
1. אל תפגעו בכל מה שקשור לתקינות הממ"ד (ראו בהמשך). זה אומר בלי לפגוע בקירות, בחלון ובדלת. אם מניחים פרקט ודלת הממ"ד לא גבוהה מספיק בשביל להיסגר היטב - אפשר לקצר באופן תקני את דלת הממ"ד, אך התהליך יקר מאוד. בכל מקרה, לא לוותר על דלת שנסגרת לגמרי - זה חשוב ומציל חיים!
2. הוספת דלת פנים נוספת על דלת הממ"ד היא פתרון אסתטי לשגרה, אבל הקפידו לשמור גם על הדלת הבטיחותית של הממ"ד לעת הצורך.
3. חשיבה מודולרית – כדאי לתכנן תרחיש שהייה בממ"ד גם בחירום ובהתאם לתכנן איפה כל אחד ישכב ויישב, איפה לאחסן את המצרכים לחירום (תאורה, מים, סוללות, מזון וכדומה). תוודאו שכל בני המשפחה יודעים איפה כל דבר מאוחסן.
4. בחירה בריהוט שיכול לשמש את כל בני המשפחה ואף יותר. שלבו בממ"ד מיטה נפתחת, כורסה שנפתחת למיטה, כמה מזרנים וכדומה.
5. מרחב – מדובר בחדר לא גדול בדרך כלל שאמור להכיל את כל בני המשפחה במשך פרק זמן שנע מכמה דקות לכמה שעות, לכן חשוב להשאיר מרחב תנועה נוח ולא להעמיס על החלל.
6. אם מוסיפים אלמנטים אתגריים כמו קיר טיפוס או מתקני נינג'ה וכושר - יש להתייעץ מראש כדי לא לפגוע בתקינות הממ"ד.
עיצוב מבלי לפגוע בבטיחות
חדר הממ"ד צריך להיות בטוח ומתוחזק לכן, צריך לשמור על ההנחיות התקניות. לפי הנחיות פיקוד העורף חשוב לשמור על חדר הממ"ד שלם ומסודר, ואין לעשות בו שינויים מבניים כמו פירוק של דלתות וחלונות. כל פירוק במעטפת המבנה או בחלקים שלו מסכן את החיים של השוהים בו.
התקנות קובעות כי על הממ"ד להיות בנוי מבטון מזוין כמקשה אחת, אטום נגד חדירת חומרים מסוכנים וכולל דלת הדף לאיטום ולמניעת רסיסים, חלון הדף הכולל חלון פלדה המשמש גם לאיטום וחלון זכוכית חד כנפי.
בנוסף, על החדר להכיל נקודות תקשורת לטלוויזיה, טלפון ונקודות חשמל. משנת 2010 יש תקנה כי חובה להתקין גם מערכת אוורור וסינון בממ"ד, כשמדובר בבנייה החדשה.
חדר הממ"ד הוא חדר ככל החדרים בבית ויכול לשמש אותנו כחדר שינה, חדר אירוח או חדר עבודה, אך אינו יכול לשמש כמטבח, שירותים או חדר אמבטיה (דהיינו חדר רטוב). בנוסף, אסור לאחסן בו חומרים דליקים, מסוכנים ורעילים.
כמה כללי בטיחות חשובים בחדר ממ"ד:
1. בממ"ד קיים מתקן שעליו מתלבש המזגן. חורים בקיר הופכים את הממ"ד ללא תקני.
2. חובה לדאוג לדלת תקנית שנסגרת לגמרי גם אם בוחרים להתקין פרקט או להדביק ריצוף.
3. אסור לפרק את דלת ממ"ד. אפשר להתקין בנוסף דלת רגילה ובכך פחות להסתרבל עם דלת הממ"ד ביומיום.
4. אחסון - אם ממקמים בממ"ד ארונות ומדפים יש לקבע אותם היטב לקירות.
5. לא מומלץ לתלות פריטי זכוכית או קרמיקה שעלולים להתנפץ, בהם גם מראות.
6. תאורה – אפשר להתקין גופי תאורה מכל סוג בממ"ד, אך לא מומלץ להתקין נברשות או גופי תאורה כבדים.