ארטיק-קרטיב: עשו זאת בעצמכם
זה הרי מה שצריך באמת כדי לעבור את הקיץ בשלום: קיפאון טוטאלי ונחרץ, כזה שמזכיר את לפלנד או איסלנד. מור עזוז-דרור ממגזין "שף" מגישה: הארטיקים והקרטיבים שיהפכו את הקיץ לצונן, מענג ומנחם לחלוטין
כשהייתי קטנה, בכל פעם שאני ואחיותי משכנו את אמא שלנו למקרר הקרטיבים שבחנות, היא היתה מסבירה לנו יפה ש"אפשר להכין בבית". אז הכנו בבית: מיץ ומים, כוס פלסטיק, כפית - ולפריזר. אחר כך, ישובות על המדרגות בפתח הבית או כשאנחנו משחקות קלאס על מדרכת הבטון החמה ושמחות לנו, היינו שואבות את המיץ המתוק, נוגסות בקרח. טעם כפית המתכת הקרה מתגלגל בפי בגעגוע עד היום. אמא שלי, מסתבר, ידעה כבר אז, בשנות השבעים, שכל הצבעים היפים
הזרחניים הם לא ממש חגיגה לבריאות. "אמרתי לכן" אמרה כשהחלו מופיעות הכתבות נגד צבעי המאכל.
עד היום, כשהריח החם של הקיץ עולה באפי אני מתחילה להקפיא: מיץ מתרכיז ללא צבעי מאכל, מיץ תפוחים, לימונדה, לפתן פירות טחון וקפוא (השתכללתי). בנותיי ואני רוקחות ומקפיאות במטבח כל היום, ויודעות שבמקפיא יש לנו מצבור לשעות חמות. השכלולים מרחיקי לכת, אפשר להיות יצירתיים ומפתיעים ונדמה שהחזקת המקל, שעליו מתנוססת גבעה קפואה מתנוססת, מתלקקת ונוזלת, טובה לנו בכל גיל.
המקלות - חשובים מאוד, מפני שבלעדיהם זה קרטיב: עצם ההחזקה, התימרון, הגילגול בחלל הפה. אפשר לקנות בחנות של מוצרי כתיבה או חומרי יצירה שקית עם מקלות עץ המיועדים לארטיקים בשקלים בודדים. במקומם אפשר גם להשתמש בכפיות רגילות או בכפיות פלסטיק, או במקלות צבעוניים המיועדים לבחישת קוקטיילים.
המכלים - כאן אפשר לשחק עם המון כלים שונים ומשונים. לקרטיבים קטנים אפשר להשתמש במיכלים המיועדים להכנת קרח, וקרטיבים גדולים יותר מומלץ להכין בכוסות פלסטיק חד פעמיות. אפשר גם למחזר מכלים של מעדני חלב אישיים.
שדרוג למבוגרים: קרטיבים וארטיקים
השדרוג של הקיץ מבחינתי הוא קרטיבים עם קצת אלכוהול, שעושים לגוף נפלאות בערבים דביקים. השיטה הכי טובה לדעתי היא להכין חצי מהכמות עם אלכוהול וחצי בלעדיו, ואז אפשר לבחור, אבל כדאי לזכור לסמן איזה הוא החלק
האלכוהולי.
קרטיבים וארטיקים מכמה סוגים
קרטיבים ממיץ - הקרטיב הקלאסי עשוי ממיץ קפוא. אפשר להשתמש בסירופ ממותק איכותי או במיצי פרי מוכנים. פשוט יוצקים למכלים, מוסיפים מקל ומקפיאים. הילדים אוהבים וגם המבוגרים.
קרטיבים מתה קר (עם סירופ סוכר) - הרעיון פשוט: מכינים קרטיב מתה קר בטעמים שונים לפי החשק. לצורך זה
מכינים סירופ סוכר פשוט (שימושי מאוד שיהיה במקרר בקיץ, גם כממתיק מהיר לקפה קר ובכלל). כך מכינים: מערבבים בסיר קטן כוס סוכר עם כוס מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה נמוכה 3-4 דקות עד שהסוכר נמס. מסירים מהכיריים, מצננים ומאחסנים בצנצנת סגורה במקרר עד חודשיים.
קרטיבים מפירות טריים - פירות בשלים ועסיסיים מתאים להכנת קרטיבים: אפרסקים, משמשים, שזיפים פפאיה, אננס ואפילו ליצ'י, אבטיח, מלון. בחרו את הפרי האהוב עליכם או שלבו כמה מהם לפי הרצון והחשק, רסקו למחית, הוסיפו סירופ סוכר לפי הטעם (ראו למעלה) והקפיאו.
קרטיב אבטיח
6-8 קרטיבים במכלים של 100 מ"ל כ"א
- שמים פלחים קלופים מרבע אבטיח גדול ללא גרעינים בקערת מעבד המזון עם להב המתכת ומעבדים למחית אחידה. יתקבלו כשתיים וחצי כוסות (600 מ"ל) מחית).
- מוסיפים 1 כפית סירופ סוכר (ראו מתכון לעיל) או לפי הטעם, יוצקים למכלים, נועצים מקל ומקפיאים לפחות יום.
- שדרוג למבוגרים: מוסיפים למחית כף וודקה לפני ההקפאה.
קרטיב מלון-נענע
6-8 קרטיבים במיכלים של 100 מ"ל כ"א
- שמים בקערת מעבד מזון עם להב המתכת פלחים מחצי מלון גדול קלוף וללא הגרעינים וכ-10 עלי נענע וחצי כפית סירופ סוכר (ראו מתכון לעיל) או לפי הטעם. מעבדים למחית אחידה, יוצקים למכלים, נועצים מקל ומקפיאים ליום לפחות.
- שדרוג למבוגרים: מוסיפים למחית כף וודקה או אלכוהול בטעם אניס כמו אוזו או סמבוקה לפני ההקפאה.
קרטיב-לפתן
יש בי משהו סבתאי: אני מכינת לפתנים סדרתית בקיץ. כשאני רואה שאיזה פרי מתחיל לאבד מצורתו המקורית, אני מלבישה עליו עוד כמה חברים והופ לסיר עם מים ומעט סוכר. וכך יש תמיד לפתן פירות צונן בכד במקרר. ומכיוון שלפתני
הפירות המבושלים כה טעימים לי, חשבתי שכדאי להכין מהם גם קרטיבים. גם כאן אפשר לגוון בפירות על פי הטעם והעונה. אני מכינה לפי הקומפוט של סבתא שלי, אותו הייתה מגישה אותו בסיום כל ארוחה, בחורף ובקיץ.
המרכיבים:
4 שזיפים שחורים מיובשים גדולים, מגולענים
3 תפוחים, קלופים ומגולעים
2 אפרסקים, קלופים ומגולענים
כ-30 ענבים לבנים ללא גרעינים
3 כפות סוכר
אפשרות: 1/4 לימון על קליפתו
6 כוסות (ליטר וחצי) מים
אופן ההכנה:
- חותכים את כל הפירות לקוביות בינוניות ושמים בסיר.
- מוסיפים לסיר את הסוכר, המים והלימון (אם רוצים). מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה, או עד שהפירות רכים מאוד, מתפוררים ממש.
- מסירים מהכיריים, נפטרים מהלימון ומצננים את הלפתן. מעבירים למעבד המזון ומעבדים, או משתמשים במוט ריסוק ידני. יוצקים למכלים, נועצים מקל ומקפיאים למשך לילה לפחות.
ארטיק שמנת, יוגורט ופירות
8-10 קרטיבים בכוסות "שוט" של וודקה
שימו לב: מכינים בשני שלבים.
המרכיבים:
1 מכל קטן (100 מ"ל) תרכיז פרי קפוא מוכן להכנת מיץ בטעם פירות יער
או מנגו
1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
4 מכלים (600 גרם) יוגורט טבעי מעודן %3 שומן
אופן ההכנה:
- שמים את הכוסות הריקות במקפיא ומקפיאים למשך לילה לפחות, או יותר.
- מוציאים את הכוסות מהמקפיא ויוצקים לכל כוס כחצי כף ממחית פרי. מגלגלים את הכוס בזהירות על משטח עבודה, כך שדופנותיה מתכסות בשכבה דקה של המחית.
- מחזירים למקפיא ומקפיאים כשעה לפחות.
- יוצקים את השמנת המתוקה לקערת המערבל ומערבלים כדקה, עד שהשמנת מסמיכה קצת ומתקבל מרקם דליל. מוסיפים את היוגורט ומערבלים למשך חצי דקה נוספת, מוסיפים גם ממחית הפרי, לפי הטעם, ומערבבים קלות ידנית. יוצקים לכוסות (אם נשאר עודף, אפשר להקפיא במכלים אחרים), מוסיפים מקלות ומקפיאים למשך יממה לפחות.
שדרוג למבוגרים: מוסיפים לתערובת כף ליקר קרם דה קסיס או רום.
ארטיק שוקולד ושמנת
כ-15 קרטיבים במכלים קטנים של 50 מ"ל כ"א
המרכיבים:
2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
160 גרם שוקולד מריר, מומס (במיקרוגל או בסיר כפול מעל אדים), מצונן קצת
4 כפות סירופ סוכר (ראו מתכון בעמוד...) מצונן
40 גרם שוקולד חלב מגורר או שבור לפיסות קטנות, או 2 שוקולד "מקופלת"
מפורר, או שוקולד חלב שבורות לפיסות או כ-40 יחידות סוכריות "עדשים"
אופן ההכנה:
- יוצקים את השמנת המתוקה לקערת המערבל ומערבלים כדקה, רק עד שהשמנת מסמיכה קצת ומרקמה דומה לזה של יוגורט דליל. מוסיפים את סירופ הסוכר ואת השוקולד המומס ומערבלים כמה שניות (לא אמורה להתקבל עיסה אחידה אלא במרקם "שיש"). מוסיפים את השוקולד המגורר (או המקופלת או העדשים), ומערבבים קלות.
- יוצקים למכלים, מוסיפים מקלות ומקפיאים למשך יום לפחות.
שדרוג לגדולים: מוסיפים כף קוניאק, ברנדי, ליקר תפוזים או ליקר קפה כמו "טיה מריה".
קרטיב קפה אלכוהולי
6-8 קרטיבים במכלים של 100 מ"ל כ"א. למבוגרים בלבד.
- מערבלים 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה למרקם של יוגורט דליל.
- מוסיפים 1-2 כפות אבקת נס קפה משובח, 2 כפות סירופ סוכר, 40 גרם שבבי שוקולד לבן ואם רוצים גם כפית עד כף ליקר קלואה או כל ליקר קפה אחר וכפית עד כף אייריש קרים. מערבלים לתערובת אחידה. יוצקים למכלים, נועצים מקל ומקפיאים למשך יממה לפחות.