שתף קטע נבחר

מבשלים עתיד טוב יותר: נוער בסיכון בעסקי המזון

קבוצת נערות המתגוררות בהוסטל לצעירות שהוצאו מביתן בשל התעללות, מפעילות את קייטרינג "נשים קטנות" ומפיקות אירועים מוקפדים. נערים שנשרו ממסגרות חינוך פורמליות אופים עוגיות בקונדיטוריית "קוקיות" ומשווקים אותן לחברות ובתי קפה. היכרות עם עסקים שיאפשרו לכם לאכול טוב - ועל הדרך לעשות מצווה

כשהשפית אורית מושקוביץ מתארת את המטעמים שמייצר הקייטרינג "נשים קטנות" שהיא מפעילה, מתחשק מיד לארגן מסיבת בת מצווה או חגיגה ביתית משופעת תקרובת מושקעת. "אנחנו עושות הכל", היא מספרת, "מארוחות גורמה לקבוצות קטנות ועד אירועים גדולים בהם מתארחים מאות אנשים". השומע התמים עשוי לחשוב כי מדובר בעוד חברת הסעדה מצליחה, אלא ש"נשים קטנות" הוא מיזם שמפעילות נערות בגילאי 13 עד 18, כולן דיירות הוסטל לנערות בסיכון הממוקם ברמת-השרון.

 

"מדובר בנערות מדהימות שהוצאו בצו בית משפט מן הבית שהיווה עבורן סיכון", מספרת מושקוביץ, המשמשת גם כאם הבית של ההוסטל. "לא מדובר חלילה בעברייניות, אלא בילדות שנולדו לחיים נוראים ועברו חוויות קשות עד שאותרו על-ידי עובדות סוציאליות ונקלטו במסגרת תומכת". בווילה המשמשת כביתן, מתגוררת כ-15 מתבגרות שאת חייהן החדשים מלווים מדריכים, מנהלת, רכזת ועובדת סוציאלית. הנערות לומדות בחטיבות ביניים ובתי-ספר ספר תיכונים ברמת-השרון, ובתום לימודיהן מתגייסות כולן לצה"ל וחיות בדירת המשך עד שייצאו לחיים עצמאיים.

 

מושקוביץ, שפית בהכשרתה, הקימה לפני כשנה וחצי את "נשים קטנות" במסגרת פרויקט "זה כן עסק" שמובילים עמותת "אשלים" וארגון "ציונות 2000". 70,000 שקל בלבד נדרשו לה כדי להשיק את היוזמה שמטרתה "הקניית כישורי חיים תוך כדי עבודה", היא מסבירה. "הקמנו חברת קייטרינג והפקת אירועים כדי לאפשר לנערות ללמוד באופן מעשי כיצד בונים עסק וכיצד מתפעלים אותו", היא מוסיפה. "היום עובדות ב"נשים קטנות" עשר נערות החיות בהוסטל ושלוש בוגרות שלו. הן עושות הכל, מבשלות ברמה גבוהה, מעצבות את האירוע מהסכו"ם והמפיות ועד לסידורי הפרחים, מתפעלות את העסק וכמובן עוסקות גם בשיווק", מתפעלת היוזמת. "הכוונה היא שבעתיד הלא רחוק הן גם תנהלנה את החברה, וכבר היום אני כמעט לא צריכה לפקח על האירועים. הן פשוט נפלאות".

 

עבור עבודתן משתכרות הנערות 20 שקל לשעה, ונהנות מטיפים נאים. מדי חודש הן מפיקות כחמישה אירועים, מדווחת מושקוביץ, עבור לקוחות דוגמת חברות ההיי-טק אמדוקס וקומברס, וגם משרד הרווחה ואנשים פרטיים. המחיר? כמקובל בשוק ובהתאם למידת ההשקעה במנות, "אבל ללקוחות שלנו ברור שכאשר הם משתמשים בשירותינו הם יקבלו לא רק אירוע איכותי, אלא יעשו מצווה על הדרך".

 

- ומהו השלב הבא?

"להמשיך להתמקצע, ובמקביל ללמד את הבנות כיצד לנהל את חייהן באופן עצמאי. לאחרונה, למשל, אחת הנערות החליטה שהיא רוצה ללמוד בתדמור והחלה את לימודיה. השאיפה שלי היא שהעסק לא רק יחזיק את עצמו ויהיה רווחי, אלא יאפשר לממן את לימודיה של כל מי שתרצה להתמקצע באחד מענפי המקצוע, משיווק והנהלת חשבונות דרך צילום, בישול או שזירת פרחים. כחלק מהלימוד הפיננסי הבנות 'נאלצות' לפתוח חשבונות בנק אישיים, לחסוך את משכורותיהן, לקבל צ'קים וכדומה. זה לא טריוויאלי, אבל גם השלב הזה עובר בקלות והן לומדות לא רק לבשל ולטפל בלקוחות, אלא גם להתנהל באופן כלכלי ברמה האישית. הביטחון העצמי שהן מקבלות מהעסק לא יסולא בפז".  

"אירוע איכותי ומצווה על הדרך". תבשילי "נשים קטנות" (צילום: אפרת ציון)

 

 

עוגיות המזל של חניכי "קוקיות"

כמו "נשים קטנות" וסדרת מיזמים נוספים, גם קונדיטוריית "קוקיות" הוקמה במסגרת פרויקט "זה כן עסק". אך בניגוד לקייטרינג הרי שבמיזם, הפועל בתל-אביב זה שנה ומייצר עוגיות פריכות מתוקות ומלוחות, עובדים בעיקר נערים. "מדובר בעבודה פיזית קשה", פוסקת דלית רודיטי שהקימה את "קוקיות" בתמיכת מחלקת הנוער של עיריית תל-אביב. היום עובדים בעסק הפורח שבעה נערים בני 16 עד 18, ונערה אחת. "פעם קראו להם 'נוער מנותק' כיוון שהם נשרו ממסגרות לימודים פורמליות", מוסיפה רודיטי, "אלא שלדעתי הם בני-נוער מחוברים ביותר. עם סדר יום מטורף כמו שלהם הם לא יכולים להתנתק".

 

סדר היום המטורף אותו רודיטי מתארת כולל לימודי טבחות, קונדיטוריה או ספרות בבתי-ספר מקצועיים עד שעות הצהרים, ולאחריהן משמרת עבודה בת שש שעות בקונדיטוריית "קוקיות". בקונדיטוריה גם מתחיל החלק המעשי-כלכלי של המיזם: בני-הנוער מפתחים את ליין העוגיות, שנעשות כולן בעבודת יד מחומרים טבעיים, מייצרים אותן, אורזים ומשווקים. "עם הזמן כל-אחד הבין מה מעניין אותו, ולקח

אחריות על תחום העניין הפרטי", מספרת רודיטי. "כך למשל יש מי שגילה שהייצור הוא הצד החזק שלו והפך אחראי על הבצק, אחר גילה יכולות ניהוליות ולכן הוא מנהל משמרת. מנהל השיווק הוא אדם מבוגר, אך הוא מצרף אליו לפגישות את מי שמעונין ללמוד גם את התחום הזה".

 

המשתתפים, מדווחת רודיטי, נבחרו בקפידה מתוך קבוצה גדולה של נערים ונערות שהגישו את מועמדותם. "הם עברו ראיונות והיו צריכים להסביר מדוע הם רוצים להיות חלק מן העסק ומה יוכלו לתרום לו. העסק הזה הוא שלהם, הם בונים אותו מן היסוד, מנהלים ומרוויחים ממנו משכורות יפות יחסית לבני-נוער. אני מקווה שאחרי שישרתו בצבא הם יוכלו להקים עסק משלהם בקלות יחסית, על בסיס מה שלמדו כאן". במקביל, תהליך ההקמה משך ל"קוקיות" אנשים טובים שהתנדבו לעזור חינם אין כסף. הקונדיטורית המוכרת אסטלה סייעה לפתח את המתכונים, סטודיו ברוך נאה חתום על עיצוב הלוגו ומארזי העוגיות היפהפיים וחברת שטאוס-עלית מספקת לקונדיטוריה חומרים וציוד. תומכים נוספים הם סניף "ויצו" התל-אביבי, העירייה ומרכז "אכפת", האבא והאמא של הפרויקט.

 

- מיהם הלקוחות שלכם?

"בתי קפה וחברות שמזמינות עוגיות בהיקפים גדולים עבור פינות הקפה או חדרי הישיבות שלהן, לדוגמה בנק הפועלים, בנק דיסקונט, חברת פרטנר וחברות אחרות. מי שמזמין מאיתנו יודע שהוא קונה איכות ובמקביל הופך לשותף מלא במיזם. אני ניגשת לנוחי דנקנר, גם הוא אחד הלקוחות, ומבקשת ממנו תרומה של 10,000 דולר. כשהוא קונה מאיתנו הוא מקבל מוצר טוב ומאפשר לילדים לעשות למען עצמם או במקרה שלנו - לאפות למען עצמם עתיד טוב יותר". 

 

  • להזמנת מוצרים מאפה ידיהם של משתתפי פרויקט "קוקיות" התקשרו 054-4343427 ; ליצירת קשר עם קייטרינג "נשים קטנות" לחצו כאן

 

  • לרשימת יוזמות עסקיות נוספות שמפעילים בני-נוער בסיכון לחצו כאן

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חניך "קוקיות"
חניך "קוקיות"
העוגיות של "קוקיות"
העוגיות של "קוקיות"
אירוע של "נשים קטנות"
אירוע של "נשים קטנות"
צילום: אפרת ציון
מומלצים