כשכיפה מונחת היטב על ראשיהם, טלית על כתפיהם ושירת "הבה נגילה" ברקע חוגגים לא מעט כלבים בארצות הברית "בארק מצווה" (משחק מילים של בר מצווה ו-Bark, נביחה באנגלית). חלקם חוגגים בבית, ובמקרים נדירים בבתי הכנסת של הקהילה הרפורמית והקונסרבטיבית. בשנים האחרונות חלה עלייה בחגיגות לכלבים הגדלים בבתים יהודיים, וכך גם צמחה לה תעשייה של מפעילים ומארגני אירועים.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד כתבות למנויים:
- על כלבים וחתולים: כמה עולה לגדל חיית מחמד?
- השיאים הכי מדהימים של בעלי חיים
- שווה מיליונים: מי יירש את החתולה של מעצב העל?
בסרטון של מפלגת "יהדות התורה", שהובא בתגובה להחלטת בג"ץ להכיר בגיורים רפורמיים וקונסרבטיביים שנערכו בישראל, השוו את המתגיירים לכלבים החוגגים "בארק מצווה". בעבר, במהלך דיון בכנסת, התפרץ ח"כ לשעבר אליעזר מוזס מיהדות התורה לעבר נציגי הרפורמים ואמר: "ליצניות, לכו תעשו בר מצווה לכלבים". לא מדובר בהמצאה של הח"כים החרדים, אלא במציאות שמתרחשת בקהילות יהודיות בארצות הברית.
לפי ה"ג'ואיש טלגרף", המקור של הטקס היה בשנת 1958, אז מקס וג'נט סולטר מבוורלי הילס, זוג פילנתרופים אמריקנים, חגגו "בארק מצווה" לכלב שלהם ווינדי - או בשמו המלא הדוכס מווינדזור. באירוע ההיסטורי נכחו מאות מוזמנים שהביאו מתנות לכלב המבוגר. ווינדי היה הכלב הראשון של בני הזוג שזכה לחגוג "בארק מצווה", ואחריו המשיכו במסורת גם הכלבים האחרים של בני המשפחה, שהגיעו לגיל 13 וזכו לחגיגה לא פחות מרגשת מזו שווינדי זכה לה.
כמו בכל דבר ביהדות, גם ל"בארק מצווה" התפתחו מנהגים שונים. מכיוון שחלק מהכלבים לא מגיעים לגיל 13, הוחלט לחגוג להם בגיל 13 חודשים ויש כאלו שהחליטו לחגוג קצת לפני גיל שנתיים - מכיוון ששנת אדם דומה לפי כמה מחקרים לשבע שנות חיים של כלב.
עם צמיחתה של תופעת הטקסים הגיעו גם אתרי אינטרנט שונים, המציעים כיצד לחגוג את היום המרגש לכלב. באחד האתרים מציעים היכן לחגוג: בפארקים, בחצר האחורית ואפילו בבתי מלון ידידותיים לכלבים. כמובן שיש כאלה שמעדיפים לחגוג בבית כנסת, שם הטקסים הם רציניים יותר, לפי אתרים העוסקים בתחום.
הרב, המנחה את הטקס, קורא תפילה ומברך את הכלב שהגיע לגיל 13 או לגיל בגרות. בסיום הטקס הוא מעניק תעודת "בארק מצווה" לבעלים, שלא צריך להגיד "ברוך שפטרני מעונשו של זה".
בבית הכנסת הרפורמי "שיר שלום" במיאמי מקיימים את החגיגות בפורים, אך לא בתוך היכל התפילה אלא בחניון בית הכנסת. הכלבים מקבלים תעודה ובני המשפחה נושאים תפילה. בשנת 2003 נערך בבית הכנסת הרפורמי "קהילת חיים" באטלנטה טקס "בארק מצווה" גדול, שבו התמודדו כ-60 כלבים על התואר "הכלב היהודי ביותר". על פי ה"ג'ואיש טלגרף", בשנת 2014 התקיימו בבית כנסת רפורמי בצפון קרוליינה 30 טקסים לכלבים, וכל טקס נמשך בין חצי שעה לשעה. עוד דווח כי כמעט כל הכלבים התנהגו באופן מופתי במהלך הטקס.
מה לגבי הארוחה בטקסים הללו? לצד מזון לכלבים בהתאם לטעם שלהם, צריך לדאוג גם לבני האדם המגיעים איתם לחגיגה. כמובן שעוגות בצורת עצם עם הכיתוב "מזל טוב" או "בארק מצווה שמחה" הן מומלצות. כמו כן, כדאי להביא מהבית חטיפים לכלבים, למקרה שלא יתחברו לאוכל שבעליו של בעל השמחה הזמין.
בחלק מהמקרים, כך על פי אתרים העוסקים בחגיגות לכלבים, יש גם ספרי תורה או דמויי ספר תורה – שבהם הכלבים כביכול קוראים. יש קהילות שהחליטו לחגוג לכלבים דווקא בפורים, ואז הם מגייסים כספים לטובת הקהילה באירוע לחבר על ארבע. כמו בכל אירוע מכובד ישנן גם הזמנות. הבעלים של הכלב "סנופי", אמנדה ואלכסנדר גולדברג, הבטיחו על ההזמנה שיהיו באירוע אוכל, אווירה טובה, צחוקים, חברים וגם חברים פרוותיים על ארבע.
חגיגת "בארק מצווה" בארצות הרית
במהלך ה"בארק מצווה" נערכות הפעלות לכלבים המגיעים לחגוג עם חתן השמחה כמו משחקים בחבלים, בצלחות פריזבי ובכדורי טניס. האורחים האנושיים מתבקשים להגיע עם שקיות לאיסוף צואה, למקרה שהכלב שלהם יצטרך להתפנות.
אחת ממנהלות טקסי הבארק מצווה הידועות היא לי דיי, יהודייה מניו ג'רזי, שזכתה לחשיפה כשקיימה טקס כזה בתוכנית של רוזאן בר. דיי נוהגת לעטוף את הכלב בטלית לבנה, להראות לו ספר תורה ולברך "שהחיינו". הסופרת והעיתונאית סמדר שיר, ששוחחה עם דיי, סיפרה כי בעלי הכלבים מושכים באפם ומוחים דמעה במהלך הטקס מרוב התרגשות. דיי עצמה מכנה את כלביה רבנים. כך למשל היא אימצה בעבר את הרב אוטיס דיי שננטש בלונג איילנד, האריך ימים ומת בגיל 21.
מלבד תוכניתה של רוזאן בר, טקס ה"בארק מצווה" הגיע גם לסדרות נוספות בארה"ב כמו "רופא להשכיר" ו"משפחה מודרנית", ובנוסף הופק לפני שש שנים סרט מוקומנטרי קצר על התופעה.
מגפת הקורונה לא עצרה את קיום הטקסים. בדצמבר האחרון חגגו רג'ין פינק (21) ואחיה איתן בנוכחות כמאה בני אדם "בארק מצווה" לברודי, כלב הלברדור שלהם. "הכלב שלי בן 13 היום, אז אני חוגגת לו 'בארק מצווה'", כתבה הצעירה האמריקנית בטיקטוק – וקיבלה יותר ממאה אלף לייקים.