אתמול פורסם כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד לטיוטת הסדר ניגוד העניינים שגיבש היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שלפיה תוגבל מעורבותו במינויים במערכת אכיפת החוק והמשפט נוכח מעמדו כנאשם בפלילים - והיום (חמישי) הוא פרסם את תגובתו הרשמית בנושא.
נזכיר כי לפני כשבועיים מנדלבליט הודיע לבג"ץ כי העביר לרה"מ נתניהו טיוטת הסדר ניגוד עניינים המגביל אותו לעסוק במינויים ברשויות אכיפת החוק - כולל יועץ משפטי לממשלה, פרקליט מדינה ומפכ"ל המשטרה. מהות ההגבלה עדיין לא ברורה, שכן הטיוטה עצמה לא הוצגה לבית המשפט.
אף שטיוטת הסדר ניגוד העניינים טרם התפרסמה במלואה, מתשובת נתניהו עולה כי מלבד הגבלות על מינויים במערכת המשפט - הוא התבקש להימנע מעיסוק בתקצוב מערכת המשפט וחקיקה.
"הטיוטה מנסה לשלול את האפשרות של הציבור להשפיע באמצעות בחירת ראש הממשלה על סוגיה מרכזית מאוד בשיח הפוליטי - מעמד מערכת המשפט. בכך היא פוגעת בדמוקרטיה. הטיוטה פוגעת בחופש הביטוי הפוליטי של ראש הממשלה, היא אוסרת עליו אפילו להביע עמדה ולא רק להחליט בסוגיות הנוגעות למערכת המשפט", נכתב.
"הטיוטה מגבשת הסדר רחב ביותר ההופך באופן גורף את כלל מערכת אכיפת החוק ל'חור שחור'", כתב עוד עו"ד יוסי כהן.
בתגובתו דרש נתניהו להעביר את ההכרעה למבקר המדינה או לשופט בדימוס הבקיא בסוגיית ניגוד העניינים דוגמת שופט בית משפט העליון לשעבר יעקב טירקל, שאמר ל-ynet: "אף אחד לא פנה אליי בנושא".
במכתב שנשלח תקף נתניהו את מנדלבליט, ובין היתר טען כי טיוטת ההסדר היא "פגיעה בדמוקרטיה". רה"מ, באמצעות עורך דינו, ציין כי למעשה אין סיבה לכך שהוא לא יהיה מעורב בבחירת המפכ"ל ופרקליט המדינה. נתניהו מתנגד גם להגבלות על עיסוקו במערכת המשטר.
בנוגע לטענתו כי היועמ"ש מנוע מגיבוש הסדר ניגוד העניינים, כתב עו"ד כהן: "כידוע אתה והפרקליטים הכפופים לך הגשתם בחופשה כתב אישום פגום כנגד ראש הממשלה. די בכך כדי להעמידך במצב לעומתי בדרגת חומרה מן הגבוהות שבנמצא, ביחס לטיוטת חוות הדעת".
עו"ד כהן האשים את היועמ"ש בך שהוא הגיש את כתב האישום עקב לחצים ציבוריים שהופעלו עליו, וכי מעיון בחומרי החקירה עולה כי בוצעו עבירות פליליות באישורו של מנדלבליט.
כאמור, במכתב נטען כי טיוטת הסדר ניגוד העניינים פוגעת בעקרונות היסוד שבבסיס המשטר הדמוקרטי. "עמדתנו היא שראש הממשלה צריך להיות מנוע מלטפל רק ממה שמשפיע על התיק הקונקרטי שלו באופן ישיר. לא פחות אך גם לא יותר", נכתב, "לפיכך, ראש הממשלה אינו אמור להיות מנוע מלטפל במינויים שנוגעים לכלל מערכת המשפט, ודאי שלא מעיסוק בתקצוב מערכת המשפט וקל חומר שלא מחקיקה - דרישה כשלעצמה סותרת את עקרונות היסוד של משטרנו החוקתי".