חברת בית הנבחרים האמריקני אילהאן עומאר – אחת משתי חברות הקונגרס המוסלמיות הראשונות בתולדות ארה"ב – גברה הלילה (ג') בפריימריז הדמוקרטיים במינסוטה על אנטון מלטון-מו, והבטיחה מעשית כהונה נוספת. לפי "ניו יורק טיימס", עומאר זכתה ביותר מ-57% מהקולות, בעוד מלטון-מו זכה בכ-39% בלבד.
מלטון-מו עורר עניין רב אחרי שמבהלך הקמפיין גייס סכום אדיר של תרומות במונחי הפריימריז האלה – רבות מהן מצד גורמים פרו-ישראליים שביקשו להפיל את עומאר, מבקרת חריפה של ישראל שאף הואשמה באנטישמיות.
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב בעמוד המיוחד של ynet:
• היכונו לכאוס של נובמבר: מה מתכנן טראמפ?
• למה יהודי ארה"ב מצביעים לדמוקרטים?
• הפלסטינית מהקונגרס בדרך לכהונה נוספת
• מי האריך את האף של המועמד היהודי?
עומאר, נזכיר, משלימה כעת את כהונתה הראשונה, בת שנתיים, בבית הנבחרים. היא נמנית עם המחנה השמאלי-פרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית, ובמהלך השנתיים הללו התפרסמה כאחת מארבע חברות "היחידה" – מחוקקות שהוריהן הם מהגרים שבאו לאמריקה מעבר לים ושלהן זו הכהונה הראשונה בקונגרס. הרביעייה, שבה נכללות גם אלכסנדרייה אוקסיו קורטז, רשידה טליב ואיאנה פרסלי, ניהלה עימותים מתוקשרים עם הנשיא טראמפ, שאף קרא להן "לחזור למקום שממנו באו".
השנה הראשונה של עומאר בבית הנבחרים הייתה סוערת, ובין השאר היא ספגה גינויים מעמיתים שלה במפלגה הדמוקרטית על הצהרות שהשמיעה נגד ישראל ושנתפסו בעיני רבים כאנטישמיות. בעיקר התרעמו במפלגה על טענתה שפוליטיקאים בארה"ב תומכים בישראל משום שהשדולה האמריקנית למען ישראל (איפא"ק) תורמת להם כסף.
עומאר נולדה במוגדישו בירת סומליה, חייתה ארבע שנים במחנה פליטים בקניה והיגרה לארה"ב בגיל 12. היא נוהגת לעטות חיג'אב. בעבר כינתה את ישראל "משטר אפרטהייד" והביעה תמיכה בצעדי חרם עליה. במהלך קמפיין הבחירות של 2018 ריככה את הצהרותיה וטענה שחרם על ישראל אינו מועיל ושיש להכיר בזכות קיומה, אבל אחר כך שבה והחריפה את דבריה. בשנה שעברה נרשמה סערה כשישראל אסרה על עומאר וטליב להיכנס לתחומיה, צעד שגרר ביקורת על ישראל גם מצד תומכיה הבולטים במפלגה הדמוקרטית.
מאיפה בא הכסף
מלטון-מו שהתמודד מול עומאר הוא עורך דין בן 47, הטוען כי עומאר היא דמות מפלגת מכדי שתוכל להיות אפקטיבית. הוא תקף אותה בין השאר גם על המחלוקות שעוררה בדבריה החריפים על ישראל. "המטרה שלי היא לא להפוך למפורסם: המטרה שלי היא לשרת", טען לאחרונה. לדבריו, עומאר השקיעה יותר מדי מאמץ בהתבלטות בזירה הארצית, והזניחה את הדאגה למחוז הבחירה ששלח אותה לקונגרס.
בסיועם של גורמים פרו-ישראליים הצליח מלטון-מו לגייס בתוך רבעון אחד תרומות בסך 3.2 מיליון דולר. הסכום שהוא השקיע בתשדירי בחירות, 2.1 מיליון דולר, גבוה ביותר מפי שניים מזה שהשקיעה עומאר, 875 אלף דולר. הוא זכה בזמן אוויר רב, ואף קיבל את תמיכת העיתון "מיניאפוליס סטאר טריביון" ששיבח את חתירתו לשיתוף פעולה.
למאמץ של מלטון-מו להדיח את עומאר התגייסו גם פעילים שקראו לרפובליקנים תושבי מינסוטה להשתתף בפריימריז הדמוקרטיים ולהצביע בעדו. מנגד, בעלי ברית של עומאר מתחו ביקורת על מלטון-מו דווקא בגלל התרומות הגדולות שגייס: "אפשר לשפוט את ערכיו של אדם לפי השאלה מאיפה הוא מקבל את הכסף ומי מתדלק ומממן את הקמפיין שלו", אמר לאתר "פוליטיקו" קן מרטין, בעל ברית של עומאר.
עם ניצחונה הלילה בפריימריז הדמוקרטיים עומאר זכתה למעשה בכהונה נוספת בקונגרס, משום שמחוז הבחירה שבו התמודדו השניים הוא מחוז דמוקרטי מובהק.
פורסם לראשונה: 20:15, 11.08.20