נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הכריז היום (שישי) כי איה סופיה, אחד האתרים המפורסמים של איסטנבול, שנחשב גם לאחד מהפלאים הארכיטקטוניים בעולם, יהפוך למסגד.
החלטת ארדואן באה לאחר שבית משפט בטורקיה קבע שהסטטוס של המבנה שהוקם כקתדרלה במאה השישית על-ידי האימפריה הביזנטית כבר אינו מוזיאון, מה שלמעשה פרץ את הדרך להכרזה על הפיכתו למסגד.
המבנה המרשים, שנחשב לאחד מאתרי המורשת של אונסק"ו באיסטנבול, הוא אחד האתרים המתוירים בעיר. אחרי הכיבוש העות'מני, הפך האתר למסגד. בשנת 1934 במהלך שלטונו של אטאטורק, אבי טורקיה המודרנית, הפך המבנה למוזיאון.
בצהריים, מועצת המדינה הטורקית, שנחשבת לבית המשפט המנהלי העליון בטורקיה, ביטלה את הקביעה מ-1934 – וקבעה כי איה סופיה יירשם כעת כמסגד בשטר המכר שלו.
ארדואן, שמנהיג מפלגת שלטון איסלאמיסטית, אמר כבר בשנה שעברה שהוא עשוי להפוך את איה סופיה למסגד. הצעד שלו עלול לגרום למתיחות עם המערב ועם השכנה יוון, אך גם עם בעלת בריתו של ארדואן, רוסיה.
"קולות מיליוני נוצרים לא נשמעו"
שרת התרבות של יוון, לינה מנדוני, אמרה כי הצעד של טורקיה הוא "פרובוקציה גלויה נגד העולם המתורבת". לדבריה, "הלאומנות שמציג ארדואן מחזירה את המדינה שלו שש מאות אחורה".
גם הכנסייה האורתודוקסית ברוסיה מתחה ביקורת קשה על ארדואן ועל הצעד. "החשש הוא שקולות מיליוני נוצרים לא נשמעו", אמר דובר הכנסייה לסוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס. "ההחלטה מראה שהייתה התעלמות מכל ההפצרות בנוגע לצורך לטפל במצב הזה בעדינות".
בקפריסין, יריבתה של טורקיה, גינו את החלטת ארדואן. "קפריסין מגנה בחריפות את מעשי טורקיה באיה סופיה במסגרת המאמצים שלה להסיח את דעת הקהל המקומית. אנו קוראים לטורקיה לכבד את התחייבויותיה הבינלאומיות", אמר שר החוץ הקפריסאי ניקוס כריסטודולידס.
סגן ראש ועדת החוץ בבית העליון של הפרלמנט הרוסי, ולדימיר דז'ברוב, כינה את ההחלטה טעות. "הפיכת המבנה למסגד לא ישנה דבר לעולם המוסלמי. ההחלטה לא מקרבת בין המדינות, אלא ההפך. היא מביאה אותנו להתנגשות", אמר
בארגון אונסק"ו של האו"ם הזהירו מוקדם יותר היום את טורקיה מצעד כזה וקראו לה לפתוח בדיאלוג לפני הפיכת המבנה למסגד. כעבור שעות ספורות מההכרזה אמרו בארגון שהם מצרים עליה.
גם ארה"ב הזהירה בעבר מפני שינוי הסטטוס של המבנה המפורסם. מזכיר המדינה מייק פומפאו אמר לפני שבוע כי "ארה"ב רואה את השינוי במעמד של איה סופיה כפגיעה במורשת של הבניין יוצא הדופן הזה, וביכולת הבלתי מתפשרת שלו - שנדירה כל כך בעולם המודרני - לשרת את האנושות כגשר שנחוץ כל כך כדי לחבר בין תרבויות ואמונות שונות".
הנשיא ארדואן פרסם בטוויטר את הצו הנשיאותי שעליו חתם, ובו הוגדר איה סופיה כמסגד. ארדואן הוסיף כי האחריות על המבנה תועבר לידי הדייאנט, הגוף האחראי לניהול מוסדות הדת במדינה. בשנים האחרונות ניסה ארדואן לתת דגש מיוחד לקרבות בין האימפריה הביזנטית לעות'מנים. בין היתר, הוא מארגן חגיגות גדולות בכל שנה כדי לסמל את האירוע.
"חלום ילדות"
אחרי החלטת ארדואן, התאספו מאות טורקים מחוץ לאיה סופיה. הם נשאו דגלי טורקיה וקראו "השרשראות נשברו, איה סופיה נפתח מחדש". לאור ההחלטה, משטרת איסטנבול הגבירה את פעילות האבטחה סביב המבנה.
"זה היה חלום מאז שהיינו ילדים", אמר ארדל גנצ'לר, תושב איסטנבול. "איה סופיה סוף סוף מוצא את מטרתו האמיתית. אנחנו מתרגשים מאוד, גאים ומקווים שיהיו כאן תפילות יפות".
פאטמה, שבעיניה היו דמעות, אמרה: "ברור שאני בוכה. איה סופיה שייך לנו".
מאז 2005 היו כמה ניסיונות לשנות את סטטוס המבנה ממוזיאון למסגד. ב-2018 נדחתה בקשה כזו על-ידי בית המשפט החוקתי בטורקיה. לאורך השנים הפגינו מחוץ למבנה ארגונים איסלאמיים, אולם הרשויות נמנעו מהסבתו למסגד.