יממה לאחר ששופט בית משפט השלום ג'ורג' אמוראי אסר את פרסום שמו של הגבר החשוד בניסיון רצח אשתו שירה (31) במצפה רמון - כפי שפורסם לראשונה ב-ynet - ניצת זעם בקרב גולשים שהחליטו לפרסם את זהותו. ברקע המחאה, הודיעה היום (שבת) המשטרה כי לנוכח הנסיבות, בכוונתה "להגיש ערר על החלטת בית המשפט שלא לקבל את בקשתנו להתיר את פרסום שמו של החשוד".
גולשים בפייסבוק, טוויטר ורשתות חברתיות נוספות החלו לפרסם את שם החשוד על דעת עצמם, תוך שרבים מהם מתחו ביקורת על החלטת השופט.
יו"ר נעמת, חגית פאר, שקראה מוקדם יותר למשטרה לערער על החלטת השופט, מסרה: "מדובר בהחלטה בלתי סבירה שמעבירה את כל המסרים הלא נכונים. המסר שמעביר השופט לנשים הסובלות מאלימות הוא שתשבנה בשקט ולא תפגענה ב'שמם הטוב' של אלו שמתעללים בהן. אני קוראת למשטרה לערער לאלתר על ההחלטה ולוודא שהצדק ייראה וישמע".
מיכל גרא מרגליות, מנכ"לית שדולת הנשים: "אדם שרוצה לשמור על מוניטין טוב לא מנסה לרצוח את אשתו. 20 פעמים דקר בעל המוניטין את שירה ממצפה רמון והכה אותה עם מערוך בראש מול ילד בן שנה וחצי. הזירה מלאה בדם. ההחלטה של השופט לשתף פעולה עם התוקף ולשמור על 'המוניטין' וכדי שלא ייגרם 'מפח נפש' להורים מבוגרים שגויה ומקוממת, ולא עומדת במבחן המציאות בצדק. הרשתות החברתיות מלאות בשם התוקף ותמונתו. לא יכול להיות שההתחשבות תהיה בו בעוד חייה נשברו לרסיסים".
לדברי העובדת הסוציאלית תמר שוורץ, מנכ"לית עמותת "רוח נשית - עצמאות כלכלית לנשים נפגעות אלימות", "משהו השתבש בסולם הערכים שלנו אם כבר בשלב זה זוכה האיש, שאין חולק על היותו חשוד בניסיון רצח אשתו, להגנה לא ברורה מצד השופט. מדובר באדם שצריך טיפול בנפשו ולא במוניטין שלו. על איזה ערך מגן כאן השופט ומה המסר הציבורי שהוא מנסה להעביר? נראה שהגיע הזמן שמערכת האכיפה והרתעה תעשה ריסטארט בכל הקשור לאלימות נגד נשים".
עו"ד אלה אלון, מנכ"לית עמותת "איתך מעכי משפטניות למען צדק חברתי", אמרה: "בתקופה של סגר ושל חוסר ודאות כלכלית, כשהאלימות בתוך הבית היא סכנה מוחשית, יחס השופט לסוגיה מהווה דוגמה כואבת ליחס המזלזל כלפי תופעת האלימות נגד נשים. חבל שבמקום לשדר מסר חד-משמעי ומרתיע, בחר השופט לצאת להגנה על שמו הטוב של חשוד בניסיון רצח. על שמו הטוב צריך היה החשוד לחשוב לפני שדקר את אשתו וריסק את פניה לכאורה".
אניטה פרידמן, יו"ר ויצו, הוסיפה: "החלטת השופט פשוט מקוממת . על איזה מוניטין הוא מבקש להגן? של אדם שצריך לבלות את שארית חייו בכלא? הבעל ממצפה רמון לא ראוי לשום זכות, בוודאי לא שמירה על 'שמו הטוב'. בהחלטתו בוגד בית המשפט בנשות ישראל כשהחליט לחפות על בעל אלים ולאפשר לו ליהנות מפרטיות בזמן שאשתו עומדת לעבור ניתוח לשיחזור הפנים. הגיע הזמן שמערכת המשפט תתחיל להגן על נשים נפגעות אלימות ותייצר הרתעה, בכל האמצעים, כדי למנוע מחיות אדם לפגוע בנשים ולסכן את חייהן. הגיעו מים עד נפש".
יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), אמר גם הוא: "לא ייתכן שפעם אחר פעם המערכת תגן על הפוגע ולא על הנפגע. האלימות בתוך המשפחה היא נגע רע שכבר גבה יותר מדי קורבנות בנפש. חייבים להילחם באלימות בכל האמצעים ולא ייתכן שמי שדקר וניסה לרצוח עוד יהנה מחיסיון על שמו. דווקא במקרים מהסוג הזה, לפומביות וחשיפת שם החשוד, יש משמעות, שיכולה להוביל להגשת תלונות נוספות. חיסיון שם הדוקר, במקרה הזה, מהווה כרסום בהרתעה שאנו כה זקוקים לה במאבק נגד האלימות בתוך המשפחה".
אתמול, יצוין, האריך בית המשפט בבאר שבע את מעצרו של הבעל החשוד עד יום חמישי הבא, כשהשופט ג'ורג' אמוראי קיבל את עמדת הגבר ואסר לפרסם את שמו - למרות בקשת המשטרה והתקשורת.
בקשות להתרת פרסום שמו של החשוד התקבלו מטעם המשטרה, ynet, והאישה עצמה – שירה – שהסכימה לחשוף את שמה "כדי שכל המדינה תדע מה הוא עשה". נציג המשטרה אף טען כי הדבר עשוי להוביל לתלונות נוספות מצד נשים אחרות. התקשורת ביקשה להתיר את הפרסום שכן פומביות הדיון הוא הכלל החל על הליכים המתנהלים בפני בית המשפט.
במהלך הדיון השופט אמוראי פנה לחשוד וביקש לשמוע את עמדתו. לאחר שביקש מהשופט "צ'אנס" ואמר שאולי יתגלו "דברים מפתיעים", וכי הוא מעוניין למנוע מהוריו מפח נפש - פנה אליו השופט ואמר: "תודה רבה לך, אמרת דברים חשובים". כאמור, הוא קיבל את בקשת החשוד.
"להתייחס לאלימות בבית כמו לטרור"
לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה, שנרצחה בידי בעלה אלירן מלול - העומד בימים אלה למשפט - פרסמה בדף הפייסבוק שלה פוסט שבו חשפה את שם החשוד. "אמיצה. אמיצה וצודקת. את לא לבד, שירה", היא כתבה, "השופט ג'ורג' אמוראי החליט לקבל את בקשת הרוצח ולא את בקשת הקורבן! השופט מתעקש להגן על מוניטין של חשוד בניסיון רצח שנתפס עם מערוך וסכין דוקר את אשתו 20 פעם!".
לדבריה, מערכת המשפט מחזקת את מאות אלפי הגברים האלימים כלפי נשים, ומחלישה את הקורבנות שבשבי, כלשונה. "האלימות בתוך הבית היא מגפה אכזרית שקוטלת חיים, ויש להתייחס אליה כמו אל לוחמה בטרור: אפס סובלנות לאלימות והרתעה, הרתעה, הרתעה", היא כתבה.
גם בדף הפייסבוק "עמ;לק" פורסם פוסט מאת מכרה של הקורבן, שבו היא חשפה את שם בעלה. "היי... אתה לא מכיר אותי אבל אני מכירה את ש'... אתה מבקש מאנשים 'להירגע'? כואב לך על ה'מוניטין' שלך? איפה הדאגה לטראומה הנוראית שיצרת? או תקווה קלה לשיפור במצבה של אשתך? האם היא תצליח להשתקם?", היא כתבה וביקשה מגולשים נוספים לפרסם גם כן את שמו.
בטוויטר, עשרות צייצנים וצייצניות פרסמו את שם החשוד. ברכה ברד, ממייסדות עמותת כולן לקידום השיח הפמיניסטי ומפיקת "צעדת השרמוטות", פרסמה את שמו וכתבה: "חסכתי לכם ללכת לפייסבוק".
ברד אמרה ל-ynet: "הדבר הראשון שאנחנו עושות הוא להקשיב לה. מדובר באישה שהייתה תחת מתקפה על חייה, בלי שום סיבה, כשכל מי שמכיר אותה יודע במה מדובר. לא ברור איך בית המשפט מחליט להגן על אדם אלים ומסוכן מפני הציבור, במקום להגן על הציבור מהאדם הזה. אנחנו כל הזמן שומעות על החלטות מזעזעות. במקרה הזה - זה מאוד צורם. גם כי מדובר במקרה מאוד קשה, וגם כי יש פה אישה שמבקשת שיגנו על הציבור מפני האדם שתקף אותה. אין צידוק לאסור את שמו, זה דיסונס גדול בין הלך הרוח הציבורי לבין מערכת המשפט שתקועה שנים מאחור".
גם ח"כ אורלי פרומן מיש עתיד-תל"ם התייחסה לנושא. "אנו נדרשים לתיקון ושינוי עמוק. בשפה, בתודעה, בגישה ובהתנהגות", היא כתבה בטוויטר על החלטת השופט.
צייצנים אחרים שיתפו פוסטים שפורסמו בפייסבוק, בין היתר את מילותיו של אחיה של שירה, שפרסם את שמו של החשוד וסיפר את שעבר עליה.
התקיפה אירעה ביום שישי שעבר בבית המשפחה במצפה רמון. לפי החשד, הגבר דקר את אשתו 20 פעמים מול בנם הפעוט, ובין היתר הכה אותה עם מערוך. שכנים ששמעו צעקות מהבית הזעיקו את המשטרה. תחילה היא פונתה לבית החולים סורוקה במצב קשה מאוד, ושם היא נותחה מיד. בהמשך היא הועברה לטיפול ביחידה לטיפול נמרץ כללי, מורדמת ומונשמת, עד שבתחילת השבוע היא שבה להכרתה ומצבה התייצב.
אם אישה בסביבתכם נמצאת במערכת יחסים אלימה, הפנו אותה לקו החירום של משרד הרווחה בטלפון 118 או 077-9208560, או התקשרו בעצמכם. המוקד מאויש במשך 24 שעות ביממה ומעניק שירות בעברית, בערבית, ברוסית ובאמהרית.