הסגר הלילי בכ-40 יישובים אדומים ושכונות "אדומות", שבהם רמת תחלואת הקורונה גבוהה, נכנס לתוקפו אמש בשעה 19:00 עד הבוקר (רביעי) בשעה 05:00. בחלק מהאזורים היה בלבול רב, כאשר התושבים וגם השוטרים שאוכפים את ההגבלות מנסים להסתגל להנחיות החדשות. רבים מהתושבים הביעו התנגדות לסגר, וכמה אף הכריזו שלא יצייתו לו. "אם כבר עושים סגר, אז עושים כמו שצריך ולא לסגור חלק", אמר בעל עסק באילת.
בתוך כך, משרד הבריאות עדכן כי אתמול אובחנו 3,496 מאומתים חדשים שנדבקו בנגיף הקורונה. במקביל, המשרד עדכן כי ביום שני אובחנו 3,381 מאובחנים. מתחילת השבוע אובחנו 9,571 חולים חדשים. על פי הנתונים, בישראל 30,079 חולים פעילים, 925 מהם מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ. 458 חולים מאושפזים במצב קשה, 138 מהם מחוברים למכונות הנשמה.
הסגר יימשך שבוע בכל ערב, מהשעה 19:00 ועד 05:00 בבוקר. בשעות הסגר מותרת יציאה מהבית עד למרחק של 500 מטר, פרט להצטיידות במזון וטיפולים רפואיים. במשטרה מבהירים כי הכניסות לאותן ערים ושכונות אדומות לא ייאסרו ולא ייבדקו, אלא רק היציאה של תושבי האזור תיאסר באותן שעות.
כ-3,000 שוטרים משתתפים במבצע אכיפת הסגר הלילי. 500 חיילים יתגברו בימים הקרובים את המשטרה בערי הסגר, אך הממשלה הסמיכה את שר הביטחון לצרף 500 חיילים נוספים לסיוע למשטרה במשימות האכיפה, במידת הצורך.
אל שכונת שחמון באילת, שבה הוטל סגר, נכנסנו ויצאנו בקלות באמצעות התחבורה הציבורית מבלי שנשאלנו כל שאלה. מלבד שוטר אחד ששאל את היוצאים מהשכונה לסיבת יציאתם והפציר בהם לחזור לביתם אם לא מדובר בצורך חיוני, נראו שוטרים רק באחת המכולות השכונתיות, קונים כריך.
מור סבא, ספר ידוע באילת, אמר שהמספרה שלו סגורה ופרנסתו נפגעת, ועדיין לדבריו עדיף היה סגר מלא על פני סגר חלקי. "הסגר שהטילו, במיוחד בשכונת שחמון, הוא קצת בעייתי, זה פוגע בהמון עסקים ולסגור חלק קטן זה לא ממש מועיל, אלא גורע", אמר.
החוצניקים אשמים
לדבריו, "אם כבר עושים סגר אז עושים כמו שצריך ולא לסגור חלק. מי שכבר נדבק נמצא באילת, בכל אילת, אם זה בשחמון, באייס מול או בביג. או שעושים סגר כללי או שנותנים לזה לחלוף ומטפלים בהכול, ואז אני חושב שכולם יבריאו".
דורית, קופאית בסופר השכונתי, אמרה: "זה סגר אידיוטי לפי דעתי. כי כל אלה שהביאו את הקורונה מבחוץ, חוצניקים, הם כבר הלכו ואנחנו נענשים על זה. אני לא חושבת שזה נכון לעשות את זה".
גם דורית אמרה כי לדעתה היו צריכים לעשות סגר בכל העיר, והוסיפה כי במסגרת עבודתה היא צריכה להעיר לאנשים רבים על מסכות. "לא רק להעיר, גם להתווכח, כל הזמן", היא אומרת. "היה פה אחד שאמר 'אני לא מפה', מה זה מעניין אותי שהוא לא מפה? הערנו והתווכחנו איתו עד שבסוף יצא מהסופר".
לעומתם לאלון יש קצת יותר אמון במקבלי ההחלטות: "אני לא חושב שזה ייתן הרבה, אבל אני חושב שצריך להקשיב להנחיות ובסופו של דבר אנחנו מקווים שאולי ייצא מזה טוב ובשבוע הבא נראה ירידה במספר חולים. לא נוח, לא נעים, אבל למזלי הילדים לא פה בשכונה הזאת, אז הם כן יוכלו ללכת לגן. מקווה שהניסיון הזה של הסגר יצליח. אם הוא לא יצליח לא הפסדנו כלום, לפחות ניסינו".
ברובע ז' באשדוד, בשעה 19:00 בערב לא היו מחסומים ברחובות - אלא תושבים שהסתובבו. כמה חנויות נסגרו אך לא כולן, ונראה שסגר לא ממש קיים.
לפני שעושים סגר, צריך לעשות סדר
משה גרינבאום, תושב רובע ז', אומר כי מבחינתו אין צורך בסגר. "מי אמר שיש סגר? לא יודע מה זה סגר, אין פה סגר. בתקשורת זה טוב להגיד שיש סגר אבל לא רואים שיש. הנתונים לא אמיתיים. הציבור החרדי לא מידבק יותר אלא יש יותר צפיפות. האם מישהו ירד לשטח? בכל בניין גרים 300 נפש. כמו בת יענה, לא רואים ולא מדברים ולא מסתכלים על המציאות בשטח. כולם שומרים על ההנחיות ועם מסכות".
גרינבאום מתח גם ביקורת על תוכנית הרמזור של פרויקטור הקורונה רוני גמזו, שבמסגרתה נאכפים הגבלות אזוריות, ולא בכל רחבי המדינה. "לא נכונה כל הגדרת הרמזורים, זה טוב לכביש אבל זה שטויות ולא נכון ולא מציאותי ולא ישים. כבר שלושת רבעי השעה אמור להיות סגר ואין. לפני שעושים סגר צריך לעשות סדר וכשאין סדר עושים סגר".
אבי אמסלם, ממלא מקום ראש העיר אשדוד, גר גם הוא ברובע ז' וירד לסידור מהיר במרכז מסחרי ברובע. לדבריו גם אם אין מחסומים הסגר עומד וקיים, למרות שמבחינתו ההחלטה לא הוגנת.
עוצר? לא ממש
"ניתנה הוראה מלמעלה אבל זה לא ראוי, לא הוגן ולא צודק. לעשות סגר זה לא נכון כשמדובר בציבור עם משמעת גבוהה. אין אחד שלא נשמע. מטבע הדברים הם נבדקים והמשפחות גדולות אז צפוי שיהיו יותר חולים. הסגר לא תורם כי היום כולם מתקבצים בבית כשרמת הסיכון בו גבוהה יותר. אנשים ממושמעים עם מסכות ולכן לא צריך מחסומים".
מעט אחרי השעה 19:30 הוצב מחסום משטרתי בכניסה וביציאה מהיישוב רכסים שסמוך לחיפה, שהוגדר כיישוב אדום. בתחילה נבדקו רק הנכנסים, בהמשך גם היוצאים ולבסוף הוחלט כי הכניסה למקום לא תוגבל, ואילו ביציאה תתבצע בדיקה שבה יתושאלו התושבים מה מטרת נסיעתם. מי שלא יצא מהיישוב לצרכים חיוניים התבקש להסתובב ולשוב לביתו, אולם מספרם היה מועט ביותר.
אחת מאלו שנכנסו לרכסים היא סימה אלון מחיפה, שהגיעה להחזיר את הנכד לבנה שעבר להתגורר ביישוב רק השבוע. "אני מקווה שזה יעזור כי המצב ממש קשה. מספרים שקשה לשמוע, 3,500 איש נדבקים ביום, זה המון".
בתוך היישוב קשה היה להרגיש את מה שבממשלה מכנים "עוצר". בני נוער רבים היו ברחובות ובכיכרות, וגם החנויות והפיצוציות היו מלאות. ביישוב אמרו כי סביר שבהמשך השבוע כבר לא יהיו התקהלויות שכאלו. "עדיף היה להשיג את הדברים בהסכמה ולא בהנחתה, כך שאנשים לא ירגישו מרמור", אמר מנכ"ל המועצה יוסי קקון.
"לסגר הלילי אין משמעות בנוגע לשיעור התחלואה. מה שעושה את ההבדל הוא איסור התקהלות ונושא מערכת החינוך. אנחנו אמרנו שאת מערכת החינוך שלנו עדיף לפתוח תחת מגבלות, במקום שהילדים ימשיכו להיות בבתים או ללא פיקוח. אבל נכון לעכשיו המערכת סגורה ועדיין לא פתחנו את שנת הלימודים".
בעלי העסקים מתקשים: "הספיק ההפסד מהגל הראשון"
באום אל פחם הציבה המשטרה מחסומים בכניסה ליישוב, ובדקה את האנשים היוצאים והנכנסים בלי חלוקת דו"חות. שוטרי התחנה בעיר אף ביצעו סיורים רגליים ונכנסו לעסקים שלא סגרו והסבירו לבעליהם את ההוראות החדשות. הם גם דיברו עם אנשים שהסתובבו בחוץ וביקשו מהם להישאר בבתים.
סגן מפקד משטרת תחנת אום אל-פחם, רב פקד צחי בן חיים אמר: "אנחנו נערכים מספר ימים לאכיפה. מדובר במשימה לאומית לא פשוטה ואנחנו נפעל ליישם אותה על הצד הטוב ביותר תוך התמקדות בעטיית מסיכות, התקהלות אזרחים והתנהלות בתי עסק, כולל הגברת ההסברה. אני קורא לתושבי העיר להקפיד על ההוראות וביחד נקטע את שרשרת ההדבקה".
מוחמד אגבאריה, בעל מספרה מאום אל פחם, סיפר: "אני מאוד לא מרוצה מהסגר. היו צריכים למצוא לנו פתרון אחר. בגלל הסגר אני מפסיד המון כסף ולא יהיה מספיק לכסות את ההוצאות. בדרך כלל אצלנו העבודה הרצינית מתחילה בשעות הערב ועכשיו אין לנו מה לעשות. הספיק ההפסד שלנו בגל הראשון וזה ממשיך, ואנחנו משלמים את המחיר".
ראש העיר טייבה, עורך דין שועאע מנצור מסארווה, אמר כי בעירייה ניסו ללא הצלחה להשאיר את מערכת החינוך פתוחה. הוא ציין כי הסגר הלילי יסייע להיאבק ב"תופעת החתונות" שנערכות למרות ההגבלות. לדבריו 80% מהנדבקים ביישובו נדבקו באירועים ההמוניים הללו.
בעיריית בקה אל-גרבייה ערכו ישיבה דחופה לקראת הסגר הלילי, וראש העיר ראיד דקה אמר: "אנחנו עשינו צעדים מעולים ומקצועיים במטרה שלא יהיה לנו נדבקים. לדעתי לא היה צריך לסגור את בתי הספר, עשינו המון במטרה שהתלמידים יחזרו כרגיל. אני מבין את הכאב אבל אנחנו עיר אדומה, וחייבים ללכת לפי ההוראות שנקבעו עד שנגיע לירידה ונחזור לחיים רגילים".
בכפר דיר אל-אסד התקיימה שלשום חתונה המונית בהשתתפות מאות אנשים. זאת למרות שיחת הבהרה שהתקיימה קודם לאירוע עם אבי הכלה, שבה הוסבר לו כי אם יקיימו את האירוע שלא בהתאם להוראות, יפעלו נגדם באכיפה לרבות פתיחה בחקירה פלילית. בעקבות ההפרות הבוטות של ההנחיות בחתונה, אתמול עוכבו החתן ובעל הבית שבו התקיימה החתונה, אביה של הכלה, והם הובאו לחקירה בתחנת המשטרה.
בבני ברק יש ניידות, אבל אפשר לנסוע לכל מקום
בבני ברק הוצבו אמש מאות שוטרים ולוחמי מג"ב בתוך ומחוץ לעיר בכדי לאכוף את הסגר הלילי שהוטל עליה. כדי להרגיע את התושבים, שזעמו על הסגר, צעד שלטענתם חסר כל הגיון, החליטו במשטרה בתיאום עם העירייה לבצע את החסימות בעיקר במעטפת החיצונית של העיר, ולא בתוך השכונות והרחובות הפנימיים.
בעירייה ניסו בימים האחרונים להפוך את העיר מ"אדומה" ל"כתומה" - אך המאמצים הללו עלו בתוהו. בימים האחרונים ניסתה העירייה להגדיל את כמות הבדיקות גם בקרב תושבים ללא תסמינים, במטרה להגדיל את היחס בין נבדקים שליליים לחיוביים מתוך סך כל הנבדקים.
בנוסף טענה העירייה בשיחת שימוע שערך לה משרד הבריאות כי יש להוריד את מספר המאומתים המחושבים, בטענה שרבים מאותם חולים אכן רשומים כגרים בבני ברק ברישומי משרד הפנים, אולם לומדים בישיבות מחוץ לעיר - כך שהמספרים בעיר נמוכים לכאורה בצורה משמעותית מהרישומים.
לאחר שבעירייה הבינו כי לא יוכלו לשנות את רוע הגזירה, החליטו לשתף פעולה עם ההחלטה בתקווה שלא יוחלט להטיל סגר מלא לקראת חגי תשרי וראש השנה בשבוע הבא.
בקרב התושבים שורר חוסר אמון מוחלט בהחלטה. כיוון שהלילה עסקה המשטרה בעיקר בהסברה, עבור רבים נראה הסגר הלילי כ"הצגה" שתכליתה להראות שמנסים לעצור את התפשטות המגפה. "יש פה ניידות שחוסמות את הכניסה והיציאה לעיר, אבל כל מי שמגיע לכאן יכול לנסוע לאן שהוא רוצה", אמר ישראל, שמתגורר ברחוב רבי עקיבא.
"לסגר הזה אין שום פואנטה", הוסיף ישראל. "הייתה הסתה נגד הציבור החרדי בציבור הכללי, שרצה שיטילו סנקציות על הציבור החרדי, אז החליטו לעשות את הסגר הזה שיגידו שהממשלה עשתה משהו. לי אין שום כוונה להישאר בבית ולבטל תורה. אני אעשה בדיוק מה שהייתי עושה גם ללא הסגר הזה".
פורסם לראשונה: 00:03, 09.09.20