בשבוע שעבר התכנסה הממשלה והודיעה על שורה של הגבלות משמעותיות במסגרת המאבק בנגיף, אבל מהר מאוד התברר שלא הכל ישים, בטח לא בלוחות הזמנים הראשוניים שנקבעו. ימים ספורים אחרי שהצו נכנס לתוקף, רוב הצעדים בוטלו, ורק חלק נשארו ולא צפויים להשתנות.
אחת ההחלטות שהתקבלה ביום חמישי ועוררה את הזעם הגדול ביותר היא ההחלטה לסגור את המסעדות ביום שישי אחר הצהריים ולאשר פתיחה במתכונת איסוף עצמי ומשלוחים בלבד. שפים ומסעדנים שקיבלו את ההודעה על הסגירה ביטלו את ההזמנות המתוכננות לסוף השבוע, חילקו אוכל וחומרי גלם, ומה שלא הצליחו לחלק – השליכו לפח.
אבל מסעדנים רבים התמרדו נגד ההחלטה והודיעו שיפתחו את המסעדות שלהם בסוף השבוע, למרות החלטת הממשלה. ככל שהשעות עברו יותר ויותר מסעדות הצטרפו ל"מרד המסעדנים", עד שלבסוף, פחות משעה לפני המועד שבו היו אמורות המסעדות להיסגר, הממשלה החליטה להתיר את פתיחת המסעדות במתכונת הרגילה עד היום.
כמו שאר הסעיפים, גם ההחלטה הזאת הגיעה לפתחה של ועדת הקורונה בכנסת, והיא לא ממש הסכימה עם עמדת הממשלה. אם בהתחלה ביקשה הממשלה לסגור את המסעדות ולהותיר רק איסוף מזון, עכשיו הדרישה היא לאפשר ישיבה בחוץ בלבד ולא בתוך המסעדות. בין היתר, מסתמן מתווה שלפיו העיריות יסייעו למסעדות ויתירו להם לפתוח שולחנות ברחובות העיר.
לא ברור אם ועדת הקורונה תסכים למתווה שמציעה הממשלה. חברי הוועדה ביקשו אתמול במהלך הדיון לאפשר ישיבה בחוץ לצד ישיבה בפנים המסעדה בתפוסה של עד 35% מהשטח, כמו שמתאפשר בחדרי אוכל של בתי המלון. היום תתכנס הוועדה שוב לדון בנושא, ואז יוחלט מה יהיה גורל ההחלטה. כך או כך, חברת הכנסת יפעת שאשא-ביטון שעומדת בראש הוועדה הבהירה שבכוונתה לפתוח את המסעדות בכל מחיר.
המסעדנים בינתיים הודיעו שהם מתנגדים למתווה של הממשלה. "המתווה המוצע אינו לוקח בחשבון את נתוני ההדבקה הנמוכים במסעדות ומציע מודל שלא קיים באף מקום בעולם", אמרו באיגוד המסעדות. לטענתם, יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, מתנגדת גם היא למתווה הממשלה.
ביום חמישי החליטו השרים לסגור את חופי הים והבריכות, לכל הפחות בסופי שבוע. מנהלי הבריכות מיהרו לעתור לבג"ץ וביקשו צו ביניים שיקפיא את הסגירה ויאפשר את פתיחת הבריכות עד לקבלת החלטה בעתירה.
"הפסקת פעילות הבריכות למשך יותר משבוע משמעה שהחלטה לפתוח מחדש מאוחר יותר היא חסרת משמעות. עלויות הפתיחה יגיעו לעשרות אלפי שקלים וכשמדובר בבריכות שפועלות רק בקיץ מדובר בהוצאה שחלק גדול מהעסקים לא יוכלו לעמוד בה", נטען בעתירה.
העתירה בינתיים התייתרה. ועדת הקורונה בכנסת הפכה את ההחלטה של הממשלה ואישרה אתמול את פתיחת חופי הים ובריכות השחייה, גם בסופי שבוע.
החלטה נוספת ששנויה במחלוקת בין בעלי העסקים, ועדת הקורונה והממשלה היא סגירת חדרי הכושר ומכוני הסטודיו. שלשום הגישה קבוצת "הולמס פלייס" עתירה לבג"ץ נגד ההחלטה וביקשה להקפיא את תוקף הצו החדש של הממשלה לסגירת המכונים והסטודיו עד להחלטת בית המשפט או ועדת הקורונה בנושא.
"הולמס פלייס" דרשה שיאפשרו לה ולבעלי שאר מכוני הכושר לפתוח את שעריהם במתכונת "תו סגול" בהקדם האפשרי ובהתאם להנחיות שהיו בתוקף עד לפרסום הצו החדש של הממשלה בשבוע שעבר. לטענתם, הצו של הממשלה הוצא בחוסר סמכות מכיוון שוועדת הקורונה ביטלה את האיסור להפעלת מכוני כושר וכי הצו החדש פוגע באיזון בין הרשויות השונות במדינה.
ועדת הקורונה עדיין לא גיבשה את החלטתה בנושא מכוני הכושר וחדרי הסטודיו. הוועדה המליצה לממשלה לפתוח אותם עם הנחיות קפדניות ומחמירות של "התו הסגול", אבל נכון לעכשיו לא נראה שהממשלה תסכים להצעת הוועדה.
עם זאת, יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר, ניסה לפייס את התומכים בפתיחת חדרי הכושר: "עמדת הממשלה היא שצריך להמשיל לפעול בימים הקרובים בשיטות חדשות כדי שאולי יהיה אפשר לפתוח אותם בהגבלות קצת יותר מחמירות. זה לא אומר שהם לא ייפתחו, אבל זה גם לא אומר שהם נפתחים היום, עד שיימצאו מבנה בריאותי סביר שיכול להגן על המתאמנים".
במהלך ישיבת הממשלה בשבוע שעבר הביא ראש הממשלה בנימין נתניהו הצעה לסגור את כל הפעילויות החינוכיות. ההצעה זכתה להתנגדות גדולה בקרב השרים, וגם בקרב הורים ואנשי מקצוע. נתניהו וראש הממשלה החלופי בני גנץ הוסמכו להחליט בעניין, ונראה היה שהולכים לכיוון של סגירה. לבסוף, בעקבות ההתנגדויות הרבות, הוחלט לא להפסיק את פעילויות החינוך. מערכת החינוך, כולל קייטנות הקיץ והגנים, ממשיכה לפעול במסגרת התו הסגול לפחות עד ליום חמישי.
אז מה כן נשאר בתוקף? רוב הסעיפים של הצו המיוחד של הממשלה על ההגבלות החדשות במסגרת המאבק בקורונה בוטלו או על ידי הממשלה עצמה או על ידי ועדת הקורונה. רוב אלו שעדיין נשארו, נמצאים כאמור בדיונים בין בעלי העסקים, ועדת הקורונה והממשלה.
עם זאת, יש גם כמה הגבלות שבתוקף, וצפויות להישאר כך. למשל, איסור ההתקהלות שמגביל נוכחות של עד עשרה אנשים במרחב סגור ו-20 אנשים במרחב פתוח. בנוסף, החלטת הממשלה שמורה על סגירת חנויות בסופי השבוע צפויה ככל הנראה לקבל את הסכמת ועדת הקורונה ולהישאר עמנו לזמן הקרוב.