שנת הלימודים תשפ"א נפתחה הבוקר (שלישי), ו-2,400,000 תלמידים החלו את לימודיהם בגנים, בבתי הספר ודרך המחשב. 169 אלף תלמידים צעדו לראשונה נרגשים ומצפים אל בתי הספר וישמעו את המשפט האהוב "שלום כיתה א'".
● צילמתם (לרוחב) את הילדים בדרך ללימודים? מוזמנים לשלוח למערכת ynet
בעקבות הגל השני של הקורונה נותרו 140 אלף תלמידים מ-23 הרשויות האדומות בבית. בנוסף, בשש רשויות נוספות חלק מבתי הספר לא נפתחו מסיבות אחרות כמו בעיות לוגיסטיות ומאבקי הורים. בסך הכל 150 אלף תלמידים לא פתחו את שנת הלימודים כסדרה.
בנוסף, 5,519 תלמידים ועובדי הוראה נמצאים בבידוד. בבוקר פתיחת שנת הלימודים עמד מספרם של החולים בקורונה במערכת החינוך על 623 תלמידים ומורים. ארבעה בתי ספר לא נפתחו בשל נתוני התחלואה בהם.
במשרד החינוך מבהירים כי תלמידים וצוותי חינוך הגרים בעיר אדומה ולומדים/מלמדים במוסד חינוכי שמחוץ לעיר אדומה, רשאים לצאת ולחזור לצורך כך (בעניין זה אין מגבלת תנועה).
השנה החדשה אמנם נפתחה ללא איומים בשביתה, לאחר שהסתדרות המורים והנהגת ההורים הארצית ביטלו את השביתות המתוכננות, אבל עדיין יש תחושה של אי ודאות וחששות בקרב ההורים והמורים בנוגע למתווה הלמידה של המשרד.
קבינט הקורונה החליט אתמול שהורי התלמידים ימלאו הצהרות בריאות דיגיטליות באינטרנט וכי תלמידי כיתה י' ומעלה ימלאו את ההצהרות בעצמם, אך הבוקר המערכת להגשת ההצהרות קרסה. הורים ותלמידים דיווחו על קשיים להיכנס ליישומון "משוב" בשעות הבוקר, ובמשרד החינוך מציעים להורים לשלוח את ילדיהם עם פתקים חתומים או למלא עם הגעתם ללימודים.
בנוסף, ב-23 רשויות "אדומות" ברחבי הארץ לא נפתחה שנת הלימודים, בהתאם להחלטת קבינט הקורונה אמש. ביום חמישי יערכו השרים דיון נוסף בנושא.
אלפי מנהלים ומנהלות חיכו לתלמידים בבית הספר ובזום, יחד עם מאות אלפי מורים, מורות, גננים וגננות. עבור 132 אלף תלמידים זוהי שנת הלימודים האחרונה במערכת החינוך.
בשורה משמחת קיבלו אתמול ההורים של תלמידי כיתה א' ושל 529 אלף הילדים שלומדים בגנים, שיכלו ללוות את ילדיהם ביום הראשון של שנת הלימודים.
המתווה של משרדי החינוך והבריאות קבע אמנם הגבלות לגבי ליווי הורים ביום הראשון, דבר שהטריד וקומם את ההורים. שר החינוך יואב גלנט הודיע כי לאחר התייעצויות עם גורמי מקצוע נקבע שאפשר ללוות את הילדים לכיתות הגן ובית הספר.
הקו המנחה שמוביל את מערכת החינוך הוא מזעור נזקים במסגרת מתווה הלמידה שנכפה על המערכת. השנה אמנם נפתחה בכל מערכת החינוך, אך רק התלמידים בגני הילדים ובכיתות א' עד ד' יגיעו באופן קבוע לגנים ולבתי הספר. המשמעות – מאות אלפי תלמידים יחלו את השנה דרך ה"זום".
275 אלף תלמידים פתחו את שנת הלימודים בירושלים, מערכת החינוך הגדולה בישראל. ראש העיר, משה ליאון, סייר בבתי הספר תל"י גאולים ו"פלא" ושוחח על התלמדים ועם אנשי הצוות החינוכי. "אני נרגש לפתוח את שנת הלימודים תשפ"א. דווקא בתקופה הזו, החזרה לשגרת הלימודים מראה על הכוח הגדול שיש לצוותי החינוך בעיר הזו", אמר. ליאון הוסיף: "אני גאה במינהל החינוך שפעל לילות כימים כדי להגיע מוכן לפתיחת שנת הלימודים בצל משבר הקורונה, כולל הקמת חמ"ל מיוחד, עמוד אינטרנט ייעודי ותמיכה מלאה להורים, לילדים, למורים ולמנהלים. אני מאחל לכולנו פתיחת שנת לימודים שמחה, פורייה ובעיקר בריאה".
ראש המועצה האזורית גוש עציון, שלמה נאמן, ביקר בבית ספר אח"י תקוע במועצה ובירך את התלמידים: "שנת לימודים מאתגרת מאוד אך גם מעניינת ביותר בפתחנו ואני סמוך ובטוח שנעמוד בכל היעדים הלימודיים והחינוכיים שהצבנו לעצמנו".
ביישובי עוטף עזה פתחו את שנת הלימודים באנחת רווחה בעקבות הסכם הפסקת האש. מפקד אוגדת עזה תא"ל נמרוד אלוני הגיע לבית הספר היסודי בשער הנגב כדי לקבל את פני התלמידים. "שמח לראות את הילדים הולכים בבטחה לבית הספר. אני רגוע הבוקר הזה" אמר.
מי לומד מתי?
לפי המתווה של משרד החינוך, גני הילדים ימשיכו לפעול כרגיל, כמו בכל שנה, במשך שישה ימים בשבוע, ללא פיצול. הילדים לא יצטרכו לעטות מסכות על פניהם וההורים יצטרכו להביא בכל יום הצהרת בריאות חתומה. צהרוני "ניצים" יפעלו במשך חמישה ימים בשבוע בקבוצות קבועות ובצוותים קבועים.
בכיתות א'-ב' תתקיים למידה רגילה, כמו בשנה שעברה – כלומר לפחות חמישה ימים בשבוע בימים ראשון עד חמישי, ללא פיצול של הכיתות. התלמידים לא יצטרכו לעטות מסכות ויצטרכו להביא בכל יום הצהרת בריאות חתומה על ידי ההורים.
תלמידי חינוך מיוחד בכיתות א'-ו' ילמדו כמו בשגרה, שישה ימים בשבוע וללא פיצול הכיתות.
בכיתות ג'-ד' הלמידה תתקיים גם כן במשך לפחות חמישה ימים בשבוע, מראשון ועד לחמישי. עם זאת, הכיתות יפוצלו לקבוצות של עד 18 תלמידים בקבוצה וכל תלמיד ישב בשולחן נפרד. בזמן ההפסקות התלמידים יהיו חייבים לעטות מסכה, ותלמידי כיתה ד' יעטו מסכות גם במהלך השיעורים.
תלמידי כיתות ה'-ו' ילמדו במתכונת משולבת שכוללת לפחות יומיים של למידה פיזית בבית הספר, בקבוצות של עד 18 תלמידים. בזמן שלומדים בכיתה, כל תלמיד יהיה בשולחן נפרד ויעטה מסכה בשיעורים ובהפסקות.
בכיתות ז'-י"ב הלמידה תתקיים גם כן במתכונת משולבת שכוללת לפחות יומיים של למידה פיזית בבית הספר, בקבוצות של עד 18 תלמידים. ניתן יהיה לעבור בין חמש מגמות או קבוצות לכל היותר. בזמן שלומדים בכיתה, כל תלמיד צריך לשבת בשולחן נפרד ולעטות מסכה בשיעורים ובהפסקות.
תלמידים מכיתה י' ומעלה יוכלו למלא הצהרת בריאות יומית בעצמם, שאר התלמידים יביאו הצהרה שחתומה בידי ההורים.
רשויות מקומיות ובתי ספר רבים ערכו בימים האחרונים מאמצים גדולים כדי להרחיב את מספר הימים שהתלמידים בכיתות ה'-י"ב לומדים פיזית ולא מהבית.
לפי נתוני משרד החינוך, כ-90% מכיתות ה'-ו' ילמדו יותר משלושה ימים בשבוע בבית הספר, ובקרב בתי הספר העל-יסודיים השיעור עומד על כ-87%.
במשרד החינוך החליטו על צמצום היקף החומר הלימודים בכל שכבות הגיל בשיעור של 70-80 אחוזים, מתוך הבנה ששנת הלימודים הקרובה תהיה מאתגרת יותר מאלו שקדמו לה. עם זאת, ההורים והתלמידים טוענים שהצעד הזה לא נותן מענה מספק לצמצום שעות הלמידה.
המתווה לליווי הילדים ביום הראשון
משרד החינוך פרסם אתמול את המתווה שלפיו ניתן יהיה ללוות את ילדי הגן וכיתות א' ביומם הראשון. בגני הילדים הכניסה תהיה בקבוצות של עד שישה הורים באופן מדורג ולפרק זמן קצוב.
בכיתות א' ההסתגלות תתקיים בקבוצות של עד עשרה הורים ובאופן מדורג. לא ישהו יותר מעשרה הורים בו זמנים בתוך הכיתה.
המוקדים של משרד החינוך
המשרד פרסם טלפונים של מוקדים לשאלות ותשובות בנוגע להנחיות ולמענים שניתנים בעקבות האתגרים שמביאה איתה שנת הלימודים בצל הקורונה.
מוקד פניות הציבור, שמופעל על ידי אגף פניות הציבור במשרד, נותן מענה לקהל הרחב. המוקד יפעל בימים א'-ה' בין השעות 08:00-15:00, במספר: 1-800-25-00-25.
מוקד סיוע רגשי, שמיועד למתן מענה רגשי לתלמידים, להורים ולעובדי הוראה. המוקד יפעל בימים א'-ה' בין השעות 08:00-20:00, וביום ו' בין השעות 08:00-14:00. מספרו – 073-3931888.
מוקד עובדי הוראה, שייתן מענה כללי לעובדי הוראה בכל נושא, ובפרט בנוגע לפניות שכר ותנאי העסקה. המוקד יפעל בימים א'-ה' בין השעות 07:30-17:30, במספר 6552*.