טרם כניסתו לתוקף של החוק שיגביל ההפגנות בזמן הסגר, הפגינו אמש (יום ד') מאות בני אדם נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו. מוקד המחאה העיקרי היה בתל אביב, שם חסמו כ-300 מוחים את הצומת בין שדרות ח"ן לרחוב מלכי ישראל. לאחר מכן הם המשיכו בצעדה לכיכר דיזנגוף. חלקם המשיכו בצעדה לכיוון הרחובות אלנבי ובן יהודה - וביצים הושלכו לעברם מחלונות בתים.
המשטרה הודיעה להם כי מדובר בהפגנה לא חוקית ותחמה את האזור. במקום פרצו עימותים בין מפגינים לשוטרים, וארבעה נעצרו. גם בירושלים הפגינו כ-200 בני אדם ברחוב בלפור, סמוך למעון ראש הממשלה. הם חסמו את הרחוב ופונו.
לפי המשטרה, המפגינים בתל אביב הפרו את הנחיות משרד הבריאות, לא עטו מסכות וגם לא שמרו על מרחק שני מטרים אחד מהשני.
מהמשטרה נמסר בנוגע להפגנה בתל אביב: "במשך שעות ארוכות קיימו מפגינים תהלוכה לא מתואמת ולא חוקית ברחובות תל אביב. התנועה נעשתה באופן אקראי ומשתנה, ללא תיאום וללא אישור מול המשטרה, כנדרש על-פי חוק. המשטרה נערכה בשטח ופעלה לאפשר את קיום התהלוכה, מתוך רצון לאפשר את זכות המחאה. לאחר למעלה משלוש שעות תנועה ברחובות העיר, תחמה המשטרה אזור שבו אפשרה למוחים להביע מחאה באופן סטטי. חלק מהמשתתפים תקפו את השוטרים והשליכו לעברם חפצים".
כמו כן, יצוין כי כתובת גרפיטי רוססה על קיר של אחד הבניינים בתל אביב, ובה נכתב "רבין הנאצי" לצד צלב קרס. המשטרה פתחה בחקירה. הכתובת רוססה בבניין שבו נתלה באחת המרפסות בימים האחרונים שלט ובו נכתב "סגר פוליטי". תוך כדי קיום הצעדה, התגלתה הכתובת.
שי ראובני, אחד המפגינים בתל אביב, אמר: "אנחנו רוצים לממש את זכותנו הדמוקרטית כל עוד אנחנו שומרים על הכללים". הוא התייחס ל"חוק הקורונה הגדול" שעבר בכנסת, ואמר כי "הוא אושר על-ידי נאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. אי אפשר לציית לדבר הזה כי הוא לא חוקי ולא דמוקרטי".
לימור, תושבת רמת השרון שהגיעה להפגין בתל אביב גם היא, סיפרה כי היא נוהגת להפגין בקביעות מול מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור שבירושלים. "לא נוותר, וגם ברגע שהתקנה תיכנס לתוקף - אשאר בחוץ. אף אחד לא יעצור אותי ואת ילדיי מלחיות איפה שנרצה. ננהג באחריות ולא נזלזל בבריאות. אהיה בכל מקום שבו תהיה מחאה ואיש לא יגיד לי אחרת. מי שטורח לטוס לוושינגטון בלי קיצורי דרך יודע שזו מגפה של תודעה, אגו ויוהרה; הוא מזלזל בזכויות האנוש הבסיסיות וצריך לשים לזה סוף".
מיכל, תושבת תל אביב שהגיעה להפגין בבלפור, אמרה: "באתי לכאן כי לא יכול להיות שבמדינת ישראל יאסרו על חופש הביטוי וזכות המחאה. אנחנו יודעים איך קוראים למשטר שמונע מאזרחיו למחות נגדו. בעיניי זו לא ההזדמנות האחרונה, אלא מהמורה בדרך שמוכיחה את צדקת הדרך".
עמית תירוש, מפגין מנס ציונה שהגיע לירושלים גם הוא - הוסיף: "אחרי שהחוק עבר אמש בכנסת, הבנתי שמדינת ישראל הפכה לדיקטטורה. זה היה המסמר האחרון בארון. ברגע שהתברר שעוד נותרו תקנות שלא נקבעו סופית ויש עוד הזדמנות להפגין - ניצלתי אותה. זו ההזדמנות האחרונה להציל את המדינה".
הפגנה בקבר בן גוריון: "הסגר פוליטי"
גם בקבר בן גוריון שבמדרשת שדה בוקר הפגינו כ-100 בני אדם. ורדית מקובר, אחת המוחות, אמרה: "האקט של דיכוי הדמוקרטיה הוא פגיעה ביכולת של האזרח להביע את דעתו. זה והניהול הכושל של משבר הקורונה גרמו לנו לצאת להפגין". לדבריה, "נתניהו משעבד את כל המדינה לגחמותיו בניסיון להימלט ממשפט".
אילן בנשלום, מפגין אחר, אמר: "זה היום שבו מדינת ישראל החליטה שחופש הביטוי הוא לא ערך מספיק חשוב ושביקורת כלפי השלטון הוא דבר רע. באנו לקבר בן גוריון כדי להזכיר שמדינת ישראל לא תמיד הייתה ככה ולא תמיד תהיה ככה. הסגר הוא פוליטי. הרצון לפוגג את ההפגנות פוגע בכל עם ישראל. כמו הנחישות של מקימי המדינה - גם אנחנו נחושים לשמור על צלם האנוש שלה".
אלכסנדרה לוקש השתתפה בהכנת הידיעה
פורסם לראשונה: 21:12, 30.09.20