בארצות הברית בוצעה היום (ג') ההוצאה להורג הפדרלית הראשונה זה 17 שנה: הרוצח דניאל לואיס לי הומת בזריקת רעל בבית סוהר באינדיאנה בשעה 8:07 בבוקר לפי שעון החוף המזרחי (15:07 שעון ישראל).
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לי, בן 47 במותו, רצח ב-1996 שלושה בני משפחה מארקנסו כחלק מתוכנית של הארגון הגזעני "הרפובליקה של העם הארי" להקים מדינה ללבנים בלבד. יחד עם שבי קיהו – האיש שגייס אותו לארגון – הוא רצח את סוחר הנשק וויליאם מולר, אשתו ננסי ובתם בת ה-8 שרה פאוול.
לפי התביעה במשפטם, לי וקיהו קשרו את בני הזוג מולר, דרשו משרה הקטנה לומר להם היכן ימצאו כסף ותחמושת – וגנבו מהמשפחה 50 אלף דולר במזומן וכלי נשק. אחר כך תקפו את הקורבנות באקדחי הלם, כיסו את ראשיהם בשקיות זבל, הידקו אותן בנייר דבק כדי שייחנקו – והשליכו אותם לאגם, לא לפני שקשרו אבנים לגופותיהם.
ההוצאה להורג הייתה אמורה להתבצע כבר אתמול, אבל בעקבות עתירה שקיבל הוציא בית משפט צו זמני שעיכב אותה. היום, בשעה 2:00 בלילה שעון החוף המזרחי בארה"ב, 10 שעות אחרי המועד המקורי שנקבע להוצאה להורג, הסיר בית המשפט העליון את צו המניעה וקבע כי ההוצאה להורג יכולה לצאת לפועל. העליון הכריע בסוגיה ברוב של חמישה שופטים מול ארבעה, ושש שעות אחרי הפסיקה – גזר הדין בוצע.
לא עשיתי את זה
כנהוג בהוצאות להורג בארה"ב, לכתבים נבחרים ניתנה האפשרות להביט מקרוב בהליך. עיתונאים שנכחו שם סיפרו שכמקובל ניתנה ללי האפשרות לומר מילים אחרונות. "לא עשיתי את זה", אמר. "עשיתי הרבה טעויות בחיי, אבל אני לא רוצח. אתם הורגים אדם חף מפשע". כשמבצעי ההליך החלו להזרים לגופו את החומר שיביא למותו הרים לי את ראשו, התנשם בכבדות – וכמה רגעים אחר כך חדל לנשום. מותו נקבע כאמור ב-8:07.
ההחלטה לבצע את ההוצאה להורג עוררה ביקורת לא רק מצד ארגונים למען זכויות האזרח, אלא גם מצד קרובי משפחה של קורבנותיו של לי, והם עתרו בדרישה למנוע אותה. אלה טענו כי העונש הראוי ללי הוא מאסר עולם, כמו זה שנגזר על שותפו לפשע קיהו. ארלין פטרסון, אמה של האם שנרצחה ננסי, אמרה שעונש המוות אינו מוטל בשמה.
הוצאתו להורג של לי עוכבה בעקבות שורת עתירות בנוגע לעונש המוות שלו ושל שלושה אסירים אחרים שאמורים להיות מוצאים להורג בשבועות הקרובים – כולם רוצחי ילדים. בעתירות טענו בין השאר האסירים כי הוצאה להורג בזריקת רעל, כמו זו שמתוכננת להם, היא הליך "אכזרי ולא שגרתי" הנוגד את החוקה. קרובי משפחה של הקורבנות שהתנגדו להוצאה להורג של לי ניסו לעכב אותה גם בטענה שבשל מגפת הקורונה והסכנה הנשקפת להם ממנה לא יוכלו לנכוח בביצוע הליך.
הזריקה כשלה, העורק התפוצץ
הוצאות להורג ברמה הפדרלית הן דבר נדיר בארה"ב. מאז שעונש המוות הפדרלי הוחזר לתוקף ב-1988 (אחרי שבית המשפט העליון ביטל אותו בכל ארה"ב ב-1972) הוצאו להורג על-ידי הרשויות הפדרליות רק שלושה בני אדם. האחרון שבהם, לואיס ג'ונס, הוצא להורג בשנת 2003 בגין חטיפה, אונס ורצח של חיילת שביצע ב-1995. אף ששום הוצאה להורג פדרלית לא בוצעה מאז ועד היום, משרד המשפטים המשיך בשנים שחלפו לאשר לתובעים פדרליים לדרוש עונשי מוות, ובתי משפט פדרליים המשיכו לגזור עונשים שכאלה.
ב-2014, בעקבות הליך כושל של הוצאה להורג שביצעה מדינת אוקלהומה ושבו סבל הנידון למוות לפני מותו ועורקו התפוצץ, הורה הנשיא דאז ברק אובמה לערוך בחינה נרחבת של עונש המוות ושל עניינים הנוגעים לחומרים המשמשים לזריקות הרעל. ביולי אשתקד הודיע התובע הכללי של ארה"ב וויליאם באר כי הבדיקה הזו הושלמה, ובכך נסללה הדרך לחידוש ההוצאות להורג הפדרליות. באר אישר הליך פדרלי חדש, שבמסגרתו זריקת המוות שתינתן למוצאים להורג לא תהיה עוד שילוב של שלושה חומרים שונים – אלא תכלול חומר אחד בלבד, פנטוברביטל. זהו הליך דומה לזה שמשמש בכמה ממדינות ארה"ב, בהן ג'ורג'יה, מיזורי וטקסס.
בשנים שעברו מאז ההוצאה להורג הפדרלית האחרונה חלה ירידה עקבית גם במספר ההוצאות להורג שמבצעות המדינות עצמן, כלומר ברמה הלא-פדרלית. בשנת 2004 הוציאו מדינות ארה"ב להורג 59 בני אדם, אבל ב-2019 כבר הוצאו להורג 22 בני אדם בלבד – תשעה מהם במדינת טקסס.
השבוע אמורות להתבצע עוד שתי הוצאות להורג פדרליות, אם כי גם הן עשויות להתעכב בעקבות עתירות שהוגשו נגדן. בסך הכול חיים כעת בארה"ב 62 בני אדם שנגזרה עליהם הוצאה להורג פדרלית שטרם בוצעה.
לקריאה נוספת: האיש שצפה ב-429 הוצאות להורג פורש לגמלאות
מבקרי ההוצאות להורג טוענים כי החלטתו של הממשל לחדשן ולבצען כעת, בעיצומה של מגפה, נובעת מרצונו להשיג רווח פוליטי. התובע הכללי של ארה"ב באר, מצדו, טען שעל משרד המשפטים מוטלת החובה לבצע את גזרי הדין שקובעים בתי המשפט, בכלל זה עונש המוות, ולאפשר בכך סגירת מעגל לקורבנות ולבני הקהילות שבהן אירעו מעשי הרצח.