משרד החוץ הסיני הודיע הבוקר (יום ד') כי הממשל האמריקני הורה אתמול במפתיע לסין לסגור את הקונסוליה שלה ביוסטון – הסלמה נוספת בעימות ההולך ומחריף בין שתי המעצמות. במקביל דיווחו הבוקר כלי תקשורת בארה"ב כי עובדי הקונסוליה נראו שורפים מסמכים בפחי אשפה על גג במתחם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
תושבים הגרים בסמוך לקונסוליה הסינית תיעדו אנשים במתחם משליכים עצמים כלשהם, כנראה מסמכים, לתוך מה שנראה כפחים בוערים. משטרת יוסטון מסרה כי עשן נראה מיתמר מהקונסוליה, אך הסינים לא אפשרו לרשויות אכיפת החוק להיכנס למתחם. בתגובה על הדיווחים על שריפת מסמכים מסר משרד החוץ הסיני כי הקונסוליה "עובדת כרגיל".
משרד החוץ בבייג'ינג מסר כי הוא מגנה בחריפות את הצעד "המקומם" כדבריו של ארה"ב, וקרא לוושינגטון לתקן את החלטתה. המשרד הזהיר כי אם לא תעשה כן, סין תנקוט צעדי תגובה. לפי דיווחים, היא שוקלת לסגור את הקונסוליה האמריקנית בווהאן. לדברי סין המהלך האמריקני הוא "פרובוקציה פוליטית" והפרה של החוק הבינלאומי. משרד החוץ בבייג'ינג הוסיף כי סגירת הקונסוליה בהתראה קצרה היא "הסלמה חסרת תקדים" במעשיה האחרונים של ארה"ב נגד סין.
שעה קלה אחרי ההודעה הסינית אישרה מחלקת המדינה של ארה"ב כי הורתה לסינים לסגור את הקונסוליה. דוברת מחלקת המדינה מורגן אורטגוס אמרה שההוראה ניתנה "כדי להגן על קניין רוחני אמריקני ועל מידע פרטי של אמריקנים". וושינגטון, נזכיר, מאשימה את סין כי היא מנהלת מבצע נרחב לגניבת רעיונות, פיתוחים והמצאות של אמריקנים. הדוברת אורטגוס הוסיפה כי הנשיא טראמפ "מתעקש על הגינות והדדיות ביחסים בין ארה"ב לסין" וכי ארה"ב לא תסבול מצב שבו סין תפר את ריבונותה "ותפחיד את תושבינו".
ארה"ב שוקלת: איסור כניסה למיליוני סינים
בחודשים האחרונים הגיעו היחסים בין ארה"ב לסין לשפל של עשרות שנים, בין השאר בשל מגפת הקורונה שיצאה מסין אל העולם והפילה מספר שיא של חללים בארה"ב; דיכוי ההפגנות למען הדמוקרטיה בהונג קונג; עיבוי הכוחות של סין בים סין הדרומי; וכליאתם של מאות אלפי מוסלמים אויגורים במחנות מעצר ומחנות ל"חינוך מחדש" בסין.
בשבועות האחרונים, בצל מצבו העגום בסקרים, מרבה טראמפ לתקוף את סין, ולפי דיווחים בארה"ב החרפת הטון הדרמטית של הממשל נגד בייג'ינג נובעת מהחלטה מושכלת שהתקבלה בקמפיין של טראמפ להפוך את היחסים עם סין לנושא מרכזי בקמפיין בחודשים שנותרו עד לבחירות לנשיאות בנובמבר.
טראמפ מתמודד בימים אלה עם ביקורת קשה על האופן שבו ניהל את משבר הקורונה, ולפי סקרים כשני שלישים מהאמריקנים אינם מרוצים מהתנהלותו מול המגפה. פרשנים פוליטיים מעריכים כי האשמת סין באחריות למגפה והסטת הדיון מסוגיות כמו מחאת ג'ורג' פלויד אל היחסים של ארה"ב עם בייג'ינג הן הדרך שלו לשפר את מצבו בדעת הקהל. טראמפ מנסה להציג את יריבו על הנשיאות, המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן, כמי שיתנהל מול סין ברפיון אם יגיע לבית הלבן.
בשבוע שעבר כבר נקט ממשל טראמפ כמה צעדים נגד בייג'ינג. כך למשל – בשינוי משמעותי של המדיניות שבה דבק עד כה – הכריז כי הוא דוחה כמעט את כל תביעותיה של סין בים סין הדרומי, אזור שבו יש מחלוקת בינה לבין כמה מדינות על הריבונות, וכי בצל הכרסום של בייג'ינג באוטונומיה של הונג קונג הוא מבטל את המעמד הכלכלי המיוחד שממנו נהנתה העיר עד כה ביחסיה עם וושינגטון.
ביום חמישי דווח כי ממשל טראמפ שוקל לאסור את הכניסה לארה"ב על כל חברי המפלגה הקומוניסטית הסינית – מפלגת השלטון של סין – ועל בני משפחותיהם. צעד כזה יהיה מהלך חריף ביותר של ארה"ב נגד סין, ושקילתו מצטרפת לשורת צעדים שנוקט ממשל טראמפ בימים אלה נגד בייג'ינג.
ביום ה' האחרון נרתם למתקפה הכללית של הממשל נגד סין גם התובע הכללי של ארה"ב וויליאם באר. בנאום במישיגן אמר באר כי ארה"ב נעשתה תלויה מדי בסחורות סיניות ובשירותים סיניים, ותקף שורה של חברות אמריקניות על יחסיהן עם סין, בהן גוגל, מייקרוסופט, אפל וחברת וולט דיסני.
"תאגידים כמו גוגל, מייקרוסופט, יאהו ואפל הראו שהם מוכנים לעשות יותר מדי כדי לשתף פעולה עם המפלגה הקומוניסטית הסינית", אמר באר. הוא טען כי חברות בהוליווד נכנעו שוב ושוב ללחצים סיניים וצנזרו את הסרטים שהן מפיקות כדי שלא להרגיז את המשטר בבייג'ינג. "יש לי תחושה שוולט דיסני היה מאוכזב לראות איך החברה שהוא ייסד מתנהלת מול דיקטטורות זרות בימינו", הוסיף.