ראש מחלקת המבצעים של משטרת ישראל, ניצב משנה ישי שלם, אמר בצהריים (יום חמישי) כי 7,000 שוטרים וחיילים ישתתפו במבצע "אחריות מנצחת" לאכיפת סגר חגי תשרי. על החשש שאנשים ינצלו את הפריצות בתקנות ויפרו את הסגר אמר נצ"מ שלם: "חשוב שהציבור ישמור על ההנחיות לא כי הוא מפחד מהמשטרה - אלא כי הנגיף מפחיד". הוא הוסיף כי חרף סגירת החופים, ניתן יהיה להיכנס לים לצורך פעילות ספורטיבית.
סגר בחגים - כל החדשות, ההנחיות והנתונים ב-ynet:
"אנחנו עומדים בפני אתגר שיתחיל משעה 14:00", אמר נצ"מ שלם. "לא מדובר במאבק מול הציבור – יהיה הרבה שיקול דעת והרבה הסברה, ואיפה שצריך גם נחישות. יש לנו אחריות". הוא הודה: "ההסברה היא קריטית בגלל הבלבול".
לדברי נצ"מ שלם, "השוטרים יעמדו במחסומים בדרכים הבינעירוניות, ויהיו גם כוחות שיפעלו בתוך הערים. עיקר המשימות הוא בהתקהלויות, ופחות מול בודדים - אך למרות זאת השוטרים במחסומים ישאלו את האזרחים לאן הם נוסעים". הוא הוסיף כי המחסומים לא יוצבו במשך כל שלושת השבועות של הסגר. הוא הוסיף כי "הדגש על ההתקהלויות כולל גם דגש על מסיבות הטבע".
בנוגע לאכיפה בבתי הכנסת שיפרו את ההנחיות, אמר נציג המשטרה: "נקבל החלטה בשטח. אם יהיה דיווח על מקרה ספציפי, נשקול בשטח מה לעשות ואיך לפעול". לדבריו, "ביקשנו מהגבאים להכין שלט בכניסה לבית הכנסת, שעליו כתוב כמה מתפללים יכולים להיכנס. זה לטובת המתפללים. יכול להיות שנגיע לבתי כנסת, אבל לא יהיה שוטר בכל בית כנסת שיבדוק כל מניין. ממש לא".
"אנחנו מבינים שאם מישהו רוצה לרמות - אפשר", הוסיף ראש מחלקת המבצעים. "אפשר לצאת לפני ולחזור אחרי וכל ההתחכמויות. אבל חשוב שאנשים יבינו שצריך לשמור על ההנחיות לא כי הם מפחדים ממשטרת ישראל, אלא כי הנגיף הוא זה שמפחיד. שיקול דעת של שוטר בשטח הוא קריטי".
בסגר הקודם תועדו שוטרים שהגיעו לחופי הים, הוציאו מהמים גולשים ועצרו אותם. לפיו דבריו של נצ"מ שלם, לא נראה תמונות דומות בסגר הקרוב: "חל איסור שהייה בחוף הים, אך הוא לא תקף לפעילות ספורטיבית. עקרונית ניתן להגיע לחוף הים באופן רגלי לצורך ספורט, כולל פעילות בתוך הים. עם זאת, אי אפשר יהיה להגיע ברכב לים".
לאחר התדרוך פרסמה המשטרה הודעה שלפיה "נוכח מצב החירום הלאומי הנוכחי, ובכדי לשמור על בריאות הציבור ולמנוע הדבקה המונית, עיקר הפעילות המשטרתית תתמקד בפיקוח ואכיפת התקנות וההגבלות בתנועה בכל רחבי הארץ".
לפי המשטרה, "בשעה שאזרחי ישראל ישבו בשולחן החג וישהו בבתיהם, אלפי שוטרי משטרת ישראל, שוטרי מג"ב ומתנדבים, בסיוע מאות חיילי צה״ל ופקחים עירוניים, יתפרסו בכל רחבי הארץ כדי לאכוף את התקנות ולשמור על שלום הציבור ובריאותו".
המשטרה תקים "מחסומים מדלגים" ותערוך סיורים בכניסה לערים ובתוכן, במטרה למנוע התקהלויות אסורות ויצאה של אזרחים למרחב הציבורי. השוטרים יפקחו גם על פעילות תקינה של בתי העסק שהורשו לפעול, ומנגד גם שבתי עסק שפעילותם נאסרה לא יפתחו את שעריהם.
"פעילות המשטרה תימשך בכל רחבי הארץ, מהיבשה, מהאוויר ומהים", נמסר. "נוודא שהתקנות מיושמות בשטח. המשטרה לא תאפשר לאף אדם ניצול של ימי החג לשיבוש המאבק הלאומי בהתפשטות הנגיף, ולכן חריגה מהתקנות תטופל בהתאם. נזכיר כי חל איסור מוחלט לצאת לטיולים, לנופשים או לבילויים כלשהם מחוץ למרחב הביתי".
במשטרה הוסיפו: "ימי החג אינם מקנים חסינות מפני הידבקות בנגיף הקורונה לאף אדם - ולכן כל אחד נדרש לחגוג בביתו ובחיק משפחתו הגרעינית, ולהימנע מיציאות למרחב הציבורי ומהתקהלויות שלא לצורך ובניגוד לחוק. נסיעה לחיק המשפחה המורחבת מחוץ לבית המגורים ושלא לצורך חיוני שהוגדר - אסורה ומהווה הפרה של התקנות".
במסגרת התקנות שאישרה הבוקר הממשלה וייכנסו לתוקף מחר בשעה 14:00, ניתן יהיה לצאת מהבית למרחק של עד 500 מטר - אלא אם כן מדובר בצורך חיוני. בנוסף, התקהלות הוגבלה לעד עשרה אנשים במבנה ציבורי ועד 20 בשטח פתוח, ואסור יהיה לשהות בבית של אדם אחר. נהג יכול להסיע רק שני נוסעים אם אינם מאותו בית, ומספר הנוסעים באוטובוסים הוגבל ל-32. התקנות יפוגו ב-2 באוקטובר. את התקנות המלאות ניתן לקרוא כאן.
ראש מדור חקירות במשטרת ישראל, סגן-ניצב גלעד בהט, אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי בסגר הקרוב המשטרה תשים דגש על מניעת התקהלויות, תפזר תפילות שבהן יפרו הנחיות, לא תיכנס לבתים - למעט במקרים של דיווח על מסיבות - וגם לא תרדוף אחרי אנשים בתוך הים.
לדברי סנ"צ בהט, "אנחנו כבר נערכים לאכיפת התקנות, ואני מקווה שהציבור לא נערך לעקיפה שלהן, כדי שנוכל באמת לעבוד יחד עם הציבור כדי למנוע התקהלויות והידבקות. אני מזכיר שהמטרה של ההגבלות היא להביא אותנו למצב של ירידה בתחלואה, ולא לבדוק את ערנות המשטרה או לא להתחמק מדו"חות ומקנסות. זו המטרה העיקרית וצריך לשים אותה בראש. ככל שהציבור יבין שזו המטרה העיקרית שבפניה הוא ניצב, יהיה יותר קל לו וגם לנו".
שר הבריאות יולי אדלשטיין הסביר היום מדוע ניתן למצוא פריצות רבות בתקנות. לדבריו, "אפשר לעשות סגר שבו אף אחד לא זז מהבית אפילו חצי מילימטר, והתחלואה תרד בצורה תלולה. אפשר לעשות גם סגר תומך כלכלה, ואז הירידה תהיה יותר איטית. בחרנו בדרך השנייה, ויכול להיות שזה ייקח זמן ואולי נצטרך להדק את הסגר. היעדים הם פועל יוצא של כמה וכמה נתונים, אנחנו רוצים לראות כמה ערוכים נהיה מבחינת קטיעת שרשראות ההדבקה. נחליט לשחרר לפי המצב, ואני אומר כבר עכשיו שלא יהיה יום אחד שבו ניתן אנחת רווחה ונשחרר הכל".