ברקע כישלון הממשלה ותוכניתו של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו להוריד את שיעורי התחלואה בנגיף, תחזור ישראל בשבוע הבא להגבלות מחמירות במיוחד שישפיעו על חיי אזרחי המדינה ויזכירו במהותן את המציאות שחווינו במרץ ובאפריל. חלק מההגבלות שאושרו בקבינט הקורונה טרם סוכמו, ובכל מקרה המהלך כפוף לאישור הממשלה שתדון בפרטים בישיבה שתיערך ביום ראשון.
מה שכבר ברור הוא שהמגבלות יחולקו לשני פרקי זמן: השבועיים הראשונים יהיו מחמירים מאוד ובשבועיים שלאחר מכן צפויה הקלה מסוימת. המתווה הסופי יסוכם כאמור ביום ראשון, אולם כבר עתה אפשר לסמן את ההשפעות של המהלך.
מתי מתחיל הסגר למשך שבועיים?
לא ברור בשלב זה. האופציות הנשקלות הן החל מיום שלישי עם פקיעת הסגר הלילי שהוטל על 40 ערים ושכונות בערים, או למחרת ביום רביעי או ביום שישי הבא, ערב חג ראש השנה. השרים צפויים לקבל החלטה בעניין זה ביום ראשון. החל מיום כניסת המגבלות לתוקף הן יימשכו 14 ימים.
מה יכלול הסגר בשבועיים הראשונים?
במהלך השבועיים של הסגר "הקשיח", תיאסר יציאה מהבית למרחק של מעל ל-500 מטרים וכל מערכת החינוך, כולל גני הילדים ולמעט החינוך המיוחד – תיסגר. לפי הודעת משרד הבריאות מאתמול, מכיתות ה' ומעלה יתקיים לימוד מרחוק, אך טרם ברור בשלב זה האם משרד החינוך יהיה ערוך לתפעול הנושא והאם ייצא בסופו של דבר לפועל. גם נושא זה יובהר במהלך השבוע הבא. בנוסף, מקומות העבודה במגזר הפרטי ייסגרו והעבודה תיעשה מרחוק, וכך גם במגזר הציבורי.
מה לגבי ארוחות החג?
אין עדיין המלצה סופית כרגע בעניין זה, ואולם נראה בשלב זה כי ההנחיה תהיה לקיימן בחיק המשפחה הגרעינית בלבד.
האם יהיו החרגות למגבלת 500 המטרים?
בדומה לסגרים של החודשים מרץ ואפריל, יהיו החרגות למגבלות היציאה, אך הן טרם גובשו באופן סופי. עם זאת, ההחרגות המסתמנות כרגע: הצטיידות במזון, תרופות ומוצרים חיוניים, קבלת טיפול רפואי, תרומת דם, טיפול במסגרת רווחה, השתתפות בהלוויה, סיוע רפואי לאדם אחר, העברה של קטין שהוריו חיים בנפרד על ידי אחד מהוריו לביתו של האחר והגעת צוותים רפואיים למקום עבודתם.
מה כן יפעל במהלך הסגר בן השבועיים?
עסקים שיוגדרו חיוניים בלבד. הכוונה היא לבתי עסק לממכר מזון שאינם מסעדות: סופרמרקטים, מרכולים ובתי מרקחת. כל אלו יישארו פתוחים וגם רשתות הפארם צפויות להישאר פתוחות במהלך השבועיים הללו.
מה לגבי מסעדות ומקומות בילוי במהלך הסגר בן השבועיים?
מסעדות ייסגרו לישיבה ולאיסוף (טייק אוויי) אך יישארו פתוחות למשלוחים לבתים בלבד. יתר מקומות הבילוי ובהם ברים, פאבים ואולמות אירועים – ייסגרו לחלוטין. בקניונים צפויים לפעול רק העסקים שיוגדרו חיוניים או מסעדות שיפעילו שירותי משלוחים. כל עסקי התרבות ובהם תיאטראות ובתי קולנוע, כולל אלו שחזרו לפעילות על פי מתווה החזרה לפעילות של עולם התרבות - יהיו סגורים במהלך הסגר בן השבועיים. גם חדרי הכושר ובריכות השחייה צפויים להיסגר.
מה לגבי בתי המלון?
לא תותר יציאה מבתי המלון ולא ניתן יהיה לעשות שימוש בבריכת השחייה או בחדרי הכושר, בהתאם למגבלות. המשמעות היא סגירה דה פקטו של בתי המלון, ואולם גם הפרטים מאחורי סוגיה זו צפויים להתבהר בשבוע הבא.
מה לגבי תפילות בבתי הכנסת, מסגדים וכנסיות במהלך הסגר בן השבועיים?
אין החלטה סופית בעניין זה. הנושא יידון בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב.
מה יכיל הסגר "הקל" במהלך השבועיים שלאחר מכן?
הגבלת מעבר בין הערים, בדומה למה שהתרחש בסגר של החודשים מרץ ואפריל. בנוסף, יוגבלו ההתקהלויות לאורך כל התקופה הזו בהתאם למגבלות הערים ה"אדומות" כיום. כלומר, עד עשרה אנשים במבנה סגור ועד 20 אנשים בחלל הפתוח. גם בפרק הזמן הזה המסעדות יהיו סגורות והן יוכלו להפעיל שירותי משלוחים בלבד. פאבים, ברים ומתחמי התרבות יישארו סגורים גם כן.
מה לגבי מערכת החינוך במהלך פרק הזמן השני של הסגר?
ככל הנראה תהיה פתיחה מסוימת של מערכת החינוך בשלבים המוקדמים (גני ילדים והכיתות הנמוכות בבתי הספר היסודיים) – ואולם החלטה סופית בעניין זה טרם התקבלה והנושא ייבחן לקראת חג סוכות.
מה כן ייפתח במהלך הסגר השני?
המגזר הציבורי יעבוד במתכונת חירום ולמקומות העבודה במגזר הפרטי שבהם אין קבלת קהל יוכלו להגיע בין 30 ל-50 אחוזים ממצבת כוח האדם. ככלל, ההמלצה תהיה המשך העסקה ועבודה מרחוק גם במהלך הזמן הזה.
מה יקרה בתום שני הסגרים?
לפי הודעת הממשלה מאתמול, הכוונה היא לחזור לתוכנית "הרמזור" הדיפרנציאלית שתבחין בין הערים והיישובים השונים בהתאם לנתוני התחלואה. עם זאת, עוד מוקדם מאוד לקבוע כיצד תיראה החזרה לשגרה בתום תקופת החגים, מתי ובאיזה אופן.