נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו אותת בצהריים (יום ד') כי הוא נערך להחריף את מאבקו במתנגדי המשטר שמנהלים נגדו הפגנות מחאה זה שבוע וחצי, בעקבות טענתם שהבחירות לנשיאות זויפו לטובתו.
לוקשנקו, ששולט בבלארוס ביד ברזל כבר 26 שנה, הצהיר כי הורה למשרד הפנים לשים סוף למחאה בבירה מינסק, וכי ציווה על המודיעין של ארצו להמשיך לחפש אחר מארגני ההפגנות. הוא הודיע גם כי הורה להגביר את האבטחה בגבולות כדי למנוע כניסה של "לוחמים ונשק למדינה". לעובדי התקשורת הממלכתית שהכריזו השבוע על שביתה כחלק מהמחאה נגד משטרו מסר כי לא יוּתר להם לחזור לעבודתם.
הטלטלה בבלארוס – העדכונים האחרונים:
• טראמפ: לא נראה שבבלארוס יש דמוקרטיה
• הפוקר של פוטין: מה רוסיה רוצה בבלארוס?
• "תתפטר": צפו ברודן מבלארוס מושפל
• לוקשנקו: בחירות חוזרות? תהרגו אותי קודם
הודעת לוקשנקו באה אחרי 11 ימי הפגנות שבהם נהרגו לפחות שלושה מפגינים, עשרות רבות נפצעו ויותר מ-7,000 נעצרו. לפי עדויותיהם של עצורים ששוחררו בהמשך, רבים מהם ספגו מכות והתעללויות במעצר. בשיאה של המחאה, ביום ראשון השבוע, נערכה עצרת ענקית בבירה מינסק, שלפי חלק מההערכות השתתפו בה כ-200 אלף איש.
המחאה בבלארוס, נזכיר, היא האתגר השלטוני הגדול ביותר שאיתו התמודד לוקשנקו, המכונה במערב "הדיקטטור האחרון באירופה", מאז עלייתו לשלטון ב-1994. בצל התסכול הציבורי מהמצב הכלכלי ומהזלזול של לוקשנקו במגפת הקורונה הצליחה האופוזיציה לצבור תמיכה גדולה לקראת הבחירות שנערכו ב-9 באוגוסט, ובניסיון לקצץ את כנפיה עצר משטר לוקשנקו רבים מבכיריה, בהם גם מועמדים לנשיאות.
סבטלנה טיחנובסקאיה, רעייתו של אחד הבכירים העצורים, הפכה בשלהי הקמפיין ליריבתו הראשית של לוקשנקו על הנשיאות, אבל לפי ועדת הבחירות, בקלפיות עצמן קיבל לוקשנקו 80% מהקולות והיא רק 10%. היא ואנשיה מדגישים שהתוצאות – שגם כך הושגו בתום מערכת בחירות בלתי-הוגנת בעליל – זויפו, והם אינם מכירים בהן. טיחנובסקאיה, שבצל האיומים עליה ברחה אחרי הבחירות לליטא, קראה לאיחוד האירופי ולקהילה הבינלאומית שלא להכיר בתוצאות הבחירות.
עצורים בהפגנה מול המפעל
גם היום יצאו בלארוסים לרחובות כדי לדרוש מלוקשנקו להתפטר, והשלטונות חידשו היום את המעצרים נגד מפגינים. לפי דיווחים, כמה עשרות מפגינים נעצרו מול מפעל ממשלתי שעובדיו הכריזו שלשום על שביתת מחאה נגד שלטונו של לוקשנקו. המעצרים היום בוצעו אחרי כמה ימים שבהם נראה שהמשטרה נמנעת מהתעמתות עם המפגינים, שכשלעצמם מנהלים הפגנות לא-אלימות.
בפגישה עם בכירי מערכת הביטחון שלו הזהיר היום לוקשנקו את פעילי המחאה: "אם אתם חושבים שהממשלה תתכופף, אתם טועים. לעולם לא ניכנע". בתחילת השבוע, תחת הלחץ הגובר עליו מבית ומבחוץ, הציע לוקשנקו ויתורים ראשונים לאופוזיציה, בהם שיתוף גורמים אחרים בשלטון וקיום משאל עם על שינויים בחוקה, אך רבים תופסים את הצעותיו אלה כניסיון לרצות רק-לרגע את האופוזיציה ולגרום לה לאבד מומנטום.
בכירים באופוזיציה הבלארוסית הקימו אתמול מועצה משלהם שלדבריהם תנהל משא ומתן על העברת השלטון, אבל לוקשנקו גינה את המהלך ואמר שזהו ניסיון לתפוס את השלטון בכוח. הוא הזהיר כי ינקוט את הצעדים המתאימים, וכי האחראים אף עשויים לעמוד לדין.
היום נועדו מנהיגי האיחוד האירופי, והודיעו כי אינם מקבלים את תוצאות הבחירות. בהצהרה שפורסמה בתום הדיון נמסר כי האיחוד האירופי יטיל בקרוב סנקציות על בכירים במשטר הבלארוסי שהיו מעורבים לדעתם בזיוף תוצאות הבחירות ובדיכוי האלים של המחאה. עם זאת, מנהיגי אירופה נזהרו מהבעת תמיכה נחרצת באופוזיציה – צעד שעשוי לגרור התערבות פעילה יותר של רוסיה במתרחש בבלארוס.
"בלארוס אינה אירופה", אמר נציב התעשייה של האיחוד האירופי תיירי ברטון, והסביר את ההבדל בין המתרחש בבלארוס לבין מה שהתרחש במדינות פרו-אירופיות כמו אוקראינה או גאורגיה, שהתערבות צבאית רוסית בהן עוררה בעבר תגובה אירופית חריפה: "בלארוס באמת קשורה הדוקות לרוסיה ורוב התושבים בה תומכים בקשרים קרובים עם רוסיה".
טיסה מסתורית מרוסיה
בעולם ממתינים לראות מה תהיה תגובתה של רוסיה למשבר. מבין כל הרפובליקות הסובייטיות לשעבר, בלארוס היא זו שיש לה הקשרים הכלכליים, התרבותיים והפוליטיים ההדוקים ביותר עם רוסיה, והשטח שבו היא שוכנת חיוני לרוסיה לצורכי הגנה עצמית. ב-1997 חתמו שתי המדינות על הסכם שלפיו הן יהיו "איחוד מדינתי", הגם שלצד הידוק הקשרים ביניהן במסגרת ההסכם הזה בלארוס נותרת מדינה ריבונית.
היום זוהה מטוס ממשלתי רוסי – שבעבר שימש להטסת בכירים רוסים, כולל ראש שירות הביטחון הרוסי FSB – עורך טיסה קצרה לבלארוס וחזרה. לא ברור מי היה במטוס.
יצוין כי למרות הקשרים הקרובים בין המדינות, לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין ולנשיא בלארוס לוקשנקו יש מערכת יחסים סבוכה, וכעת נדרש הקרמלין להחליט אם לדבוק בלוקשנקו, בשעה שנראה כי שלטונו מאבד מכוחו, או לנסות לקדם העברה של השלטון למנהיג חדש, שישאיר את מינסק נתונה להשפעתה הרבה של רוסיה.
היום מסר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב כי לא נראה שבלארוס זקוקה כעת לסיוע צבאי מרוסיה. הוא שב והאשים "כוחות זרים" – בלי לנקוב בשמות – בהתערבות בנעשה בבלארוס, ואמר שההתערבות הזו בלתי מתקבלת על הדעת.