למרות אישור הממשלה שניתן אתמול בבוקר (יום ה') לתקנות הסגר שיחל היום בשעה 14:00, ובמרכזן האיסור להתרחק מהבית מעבר ל-1,000 מטר, נמנים אזרחים שמתכוונים בכל זאת לנסות לחגוג את ערב ראש השנה עם משפחותיהם.
חגים בסגר - ההנחיות, העדכונים והסיפורים ב-ynet:
● עושים סדר: כל מה שצריך לדעת על פעילות התחבורה הציבורית בסגר
● המשטרה: אפשר להיכנס לים לפעילות ספורט, נפעיל שיקול דעת
● אדלשטיין: אישרנו בגאווה תפילות כדי שתוכלו לשמוע קול שופר
● נציג המשטרה באולפן ynet: נפזר תפילות שבהן יפרו הנחיות
● מ-500 עד 5,000: כל הפרטים על הקנסות למפרי הסגר
התקנות שאושרו השאירו פרצות רבות שיאפשרו להתרחק מהבית מעבר ל-1,000 מטר. בין היתר מותר לעזוב את הבית לטובת הגעה למקום העבודה, טיפול ברפואה משלימה, יציאה להפגנה, פעילות ספורטיבית יחידנית, טבילה במקווה, תפילה ועוד.
בפסח, רוב האזרחים נשמעו להנחיות הממשלה ונמנעו מלערוך את ארוחות החג עם משפחותיהם. ואולם, כעת נשמעים קולות אחרים. אתמול בבוקר אמר סגן-ניצב גלעד בהט באולפן ynet כי המשטרה נערכת לאכיפה מוגברת בערב החג ובצאתו. "מטרת ההגבלות היא להוריד את התחלואה, לא לבדוק את ערנות המשטרה", הוא קבע.
מתן אבני, תושב חיפה, טוען שהסגר הוטל בעקבות שיקולים פוליטיים. "אנחנו לא פורעי חוק, אבל לא מצליחים לעכל את האבסורד שמותר להיות בהפגנה או במקווה ואסור לנסוע לערב חג אצל ההורים", אמר בשיחה עם ynet. "מקבלי ההחלטות בממשלה עושים פוליטיקה והעסקים שלנו מתרסקים. אני מקווה שמישהו יתפכח".
אבני ציין כי הוא מתכוון לנסוע להוריו כדי לקיים את החג: "אם שוטר יעצור אותי, אוציא לו את דגל המדינה ואספר שאני הולך להפגין".
בינה פישמן, שמתגוררת בתל אביב, סיפרה אתמול שהיא מתכוונת להדרים לבאר שבע ולקיים את ארוחת החג עם משפחתה. "אסע למשפחה כבר היום ואחזור אחרי צאת החג. העובדה שיש תחבורה ציבורית מקלה. אני מאמינה שלא אתקל בבעיות עם שוטרים", היא אמרה.
היא הוסיפה כי הסגר, שמוטל שוב בחג, מציף בתוכה תחושות קשות – ועל כן בחרה לפגוש את משפחתה. "כאחת שחוותה את הסגר הקודם בתל אביב, זה מתסכל. הרגשתי בדידות עצומה ותחושות לא נעימות. אני רוצה להימנע מהן בסגר הזה", אמרה. "אני מודעת לכך שהסגר נועד להפחית עומס מצוותי הרפואה, אבל היה חכם יותר בעיניי להגביל יישובים בעייתיים ולא את יתר האוכלוסייה שמקפידה".
"יהיו שולחנות חג של 40-30 איש"
דן גבאי, תושב עכו, מספר שהוא לא יפר את ההנחיות ויקיים את ארוחת החג עם משפחתו הגרעינית בלבד, חרף הזעם שלו על התקנות המקלות בסגר. "עושים מאיתנו צחוק", הוא אמר. "רוב המכרים שלי לא מאמינים בממשלה. כל אחד שייצא מהבית וייתפס על-ידי שוטר יגיד 'אני קופץ לסופר, לפסיכולוג או להפגין'".
הוא הוסיף שלתחושתו, הציבור לא פוחד מהאכיפה. "כל עוד יש כל כך הרבה פרצות, כל אחד יעשה מה שבא לו. יהיו גם שולחנות חג של 40-30 איש".
מאיה רחימי מירושלים נאלצה לשנות את התוכניות ובחרה בסופו של דבר להישמע לדרישות הסגר. "התכנון היה לעשות את החג עם ההורים של בן זוגי שגרים במרחק 40 דקות נסיעה", היא סיפרה. "אנחנו עוד 'חייבים' להם מפסח אך החלטנו להישאר בבית ולפעול בהתאם לחוק ולשמור על בני המשפחה ועלינו. זה קשה לנו מאוד".
בלב כואב, רחימי מספרת שלסגר יש השלכות קשות על סבתה. "סבתא שלי מספרת שהסגר מעלה לה קונוטציות מהשואה כשהיו צריכים להסתתר והקושי הנפשי רק מתגבר. עכשיו שלושה שבועות שהיא לא תוכל לראות אף אחד מבני המשפחה והיא לבדה בבית".
עוד אמרה כי בנוסף לכל, נראה שמדובר בסגר לא אפקטיבי. "יש המון פרצות. אפשר לעשות פעילות ספורטיבית ללא הגבלת מרחק אבל אי אפשר ללכת לחברים או משפחה. מישהו בכלל יכול לאכוף את זה שאנשים תוך כדי הספורט לא יבקרו את הקרובים שלהם? אלה דברים לא הגיוניים לאכיפה. הם לא יביאו לירידה בתחלואה".
המשטרה: אפשר להיכנס לים לפעילות ספורטיבית
אתמול בצהריים אמר ראש מחלקת המבצעים במשטרה, ניצב-משנה ישי שלם, כי 7,000 שוטרים וחיילי צה"ל ישתתפו במבצע "אחריות מנצחת" לאכיפת סגר חגי תשרי. הוא אמר כי "חשוב שהציבור ישמור על ההנחיות לא כי הוא מפחד מהמשטרה - אלא כי הנגיף מפחיד".
הוא הוסיף כי חרף סגירת החופים, ניתן יהיה להיכנס לים לצורך פעילות ספורטיבית. "אנחנו עומדים בפני אתגר שיתחיל משעה 14:00", אמר נצ"מ שלם. "לא מדובר במאבק מול הציבור – יהיה הרבה שיקול דעת והרבה הסברה, ואיפה שצריך גם נחישות. יש לנו אחריות". הוא הודה כי "ההסברה היא קריטית בגלל הבלבול".
לדברי נצ"מ שלם, "השוטרים יעמדו במחסומים בדרכים הבינעירוניות, ויהיו גם כוחות שיפעלו בתוך הערים. עיקר המשימות הוא בהתקהלויות, ופחות מול בודדים - אך למרות זאת השוטרים במחסומים ישאלו את האזרחים לאן הם נוסעים". הוא הוסיף כי המחסומים לא יוצבו במשך כל שלושת השבועות של הסגר. הוא הוסיף כי "הדגש על ההתקהלויות כולל גם דגש על מסיבות הטבע".
בנוגע לאכיפה בבתי הכנסת שיפרו את ההנחיות, אמר נציג המשטרה: "נקבל החלטה בשטח. אם יהיה דיווח על מקרה ספציפי, נשקול בשטח מה לעשות ואיך לפעול". לדבריו, "ביקשנו מהגבאים להכין שלט בכניסה לבית הכנסת, שעליו כתוב כמה מתפללים יכולים להיכנס. זה לטובת המתפללים. יכול להיות שנגיע לבתי כנסת, אבל לא יהיה שוטר בכל בית כנסת שיבדוק כל מניין. ממש לא".
פורסם לראשונה: 21:54, 17.09.20