לקבלת פנים שכזו גם אני לא ציפיתי. בביקור בשוק בעיר העתיקה של דובאי שאלו אותי הסוחרים מהיכן אני. כשעניתי "ישראל", הם קראו לסוחרים נוספים - ואלו התחילו למחוא לי כפיים וצעקו "וולקאם". כך זה נראה.
הערב החלו ניצנים ראשונים של מימוש ההסכם ההיסטורי. חברת ההשקעות APEX מאיחוד האמירויות הודיעה על חתימה על הסכם עסקי אסטרטגי עם החברה הישראלית "Tera" למחקר ופיתוח אל מול נגיף הקורונה.
ההסכם נחתם על ידי חליפה יוסף חורי, יו"ר החברה מהאמירויות, ואורן שדיב, יו"ר ומנכ"ל טרה, במסיבת עיתונאים באבו דאבי. "אנחנו שמחים מאוד לשתף פעולה עם טרה, וזה שיתוף הפעולה העסקי הראשון בין חברות באמירויות ובישראל, ולמען האנושות", אמר יו"ר החברה מהאמירויות.
תושבים אחרים מאיחוד האמירויות שעמם דיברתי לאחר הפרסום על ההסכם עם ישראל היו קצת יותר מסויגים. "ייקח זמן עד שהיחסים יפשירו, אני מחכה לראות מתי נוכל לבקר באל-אקצה", אמר מקומי. אבל גורם תיירות מקומי דווקא אמר לי כי באמירויות בהחלט מחכים לישראלים: "הדרך להמיס חומות חשדנות היא באמצעות חילופי תיירים ואנחנו נשמח לארח פה את הישראלים. דובאי היא עיר קוסמופוליטית בינלאומית ויש בה מקום לכולם".
ממשל טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו מסגרו את ההסכם ההיסטורי כחלק מהניסיון להתמודד ולבודד את איראן עוד יותר, אבל בכירים באיחוד האמירויות נשמעו היום אחרת. אנואר גרגאש, שר לענייני חוץ במדינה, אמר כי ההחלטה לנרמל את היחסים עם ישראל אינה נוגעת לאיראן.
"זה לא קשור לאיראן. זה קשור לאיחוד האמירויות, לישראל ולארצות הברית, זה ממש לא נועד ליצירת קבוצת מדינות נגד איראן", אמר גרגאש לסוכנות הידיעות "בלומברג". הוא הבהיר כי איחוד האמירויות אינה מעוניינת להתגרות בשכנתה: "יש לנו מערכת יחסים מורכבת עם איראן. אמנם יש לנו את הדאגות שלנו, אבל אנו סבורים כי אפשר לפתור את הנושאים הללו באמצעות דיפלומטיה ומניעת הסלמה".
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר אתמול כי אנקרה עשויה להחזיר את שגרירה מאיחוד האמירויות בעקבות ההסכם. משרד החוץ באנקרה אמר כי "ההיסטוריה לא תסלח לאיחוד האמירויות על ההסכם", כינה את המדינה "צבועה" ואמר כי לפלסטינים יש זכות "להגיב בעוצמה" על ההסכם.
גרגאש ביטל את ההצהרות הללו כ"מוסר כפול", על רקע קשרי המסחר הענפים של טורקיה עצמה עם ישראל. "הם מקבלים יותר מחצי מיליון תיירים ישראלים, יש להם סחר בילטרלי בהיקף של שני מיליארד דולר ושגרירות קיימת שם. ואני שואל את עצמי - האם זו עמדה עקרונית או לא?", תקף את הנשיא הטורקי.
השר מאיחוד האמירויות התייחס גם להקפאת הסיפוח (לפי נתניהו) או להורדתו מהפרק (על פי האמריקנים והאמירויות). "היינו מאוד מודאגים מנושא הסיפוח. דרך ההצהרה הזו, הצלחנו לפחות לתת מקום למשא ומתן", אמר.
פורסם לראשונה: 19:19, 15.08.20