שרידים של 200 ממותות התגלו עד כה במהלך עבודות להקמת שדה תעופה בצפון העיר מקסיקו סיטי. לפי ההערכות, במקום יש עוד מספר גדול של חלקי שלדים. כך הודיעו ארכיאולוגים במדינה.
הארכיאולוגים מקווים כי המקום, שהפך ל"מרכז ממותות" – עשוי לסייע בפתרון לשאלה מה עוד גרם להכחדת הממותות, פרט לציד. על פי ההערכות, במקום הייתה לפני עשרות אלפי שנים ביצה גדולה, שבה נלכדו ממותות.
"מצאנו שרידי כ-200 ממותות, כ-25 גמלים וחמישה סוסים", אמר הארכיאולוג רובן לופז מהמכון הלאומי לאנתרופולוגיה והיסטוריה. החוקרים הוסיפו כי האתר נמצא כ-20 ק"מ מבורות מלאכותיים, שנחפרו על ידי בני אדם על מנת ללכוד את בעלי החיים הגדולים והמגושמים.
לופז הוסיף כי ככל הנראה הממותות, ששרידיהן נמצאו במהלך עבודות ההקמה של שדה התעופה בבירת מקסיקו, מתו מוות טבעי לאחר שנתקעו בבוץ של האגם הקדום. הוא הוסיף כי ייתכן גם שבני אדם השתמשו בשרידים של פגרי הממותות. לדברי החוקרים, במקום התגלו ממצאים העשויים להעיד כי בני אדם השתמשו בעצמות הגדולות של הממותות על מנת ליצור כלים. מדובר בכלים שנוצרו לפני 10,000 עד 20,000 שנים.
הפליאונטולוג חואקין ארויו קברלס אמר כי הממצאים יספקו מידע על הנסיבות להכחדתם של אותם בעלי חיים: "יש ויכוח מה גרם להכחדת בעלי החיים הללו – שינוי אקלים או נוכחות בני האדם. אני חושב שבסופו של דבר ההחלטה תהיה שהייתה השפעה משותפת בין שינוי האקלים לנוכחות אנושית".
האתר במקסיקו סיטי הפך למקום שבו נמצאו הכי הרבה שרידים של ממותה והוא עקף אתר בדרום דקוטה שבארצות הברית, שבו נמצאו 61 חלקי שלדים. עצמות ממותות התגלו גם בחלקים נוספים בצפון אמריקה וגם בסיביר.
גובהן של הממותות - שנכחדו מהעולם לפני אלפי שנים- עמד על 3 - 5 מטרים, ומשקל הכבדות שבהן עלה על 18 טון. שני חיטי שנהב מעוקלים (בדומה לפיל) יצאו מקדמת הראש; אורכם הממוצע של החיטים (מעין שיניים ארוכות ובולטות) כ-3 מטרים, וצורתם מעידה כי כנראה שימשו לחפירה על מנת לחשוף צמחייה (למאכל) שהיתה מכוסה בקרח.
חטוטרת הממוקמת על גב הממותות, בין הכתפיים לראש, הכילה רזרבות של שומן. שכבה עבה של שומן (7 - 8 ס"מ) מתחת לעור תפקדה כמגן נגד הקור. אזני הממותות היו קטנות ביחס לאזני הפילים בני זמננו, כנראה בהתאמה לקור ששרר באזורים שבהם חיו (שמירת חום הגוף טובה יותר ככל ששטח פנים קטן יותר חשוף לאוויר הקר).
הממותות הראשונות הופיעו באפריקה בתור הפליוקן, לפני כ-5 מיליון שנים. בתחילת תור הפלייסטוקן (לפני כ-1,600,000 שנה) אכלסו הממותות אזורים סוב-ארקטיים של יבשת אירואסיה. בעת בה פני המים במצר ברינג היו נמוכים, החלה נדידה של עדרים לאזורים הקוטביים של צפון אמריקה. בשנת 1806 נמצאה בסיביר לראשונה ממותה שלמה, על-ידי הבוטניקאי הרוסי מיכאיל אדמס (Mikhail Adams). מאז גילו זואולוגים וארכיאולוגים שרידים רבים של מיני ממותות בסיביר, באירופה ובצפון אמריקה, שם התגלה אחד המינים הגדולים ביותר - הממותה האמריקנית (Mammuthus imperator), שגובהה הגיע ל-4.3 מטרים. מדענים מאמינים כי מרבית הממותות נעלמו בסוף תור הפלייסטוקן, לפני 11,000 שנה לערך.
עם זאת, באי וורנגל (Wrangel Island) שבאוקיינוס הארקטי נמצאו שרידים של ממותות גמדיות (Dwarf Mammoths) ששרדו עד לפני כ-3,700 שנים. הסיבה להיכחדותן של הממותות לא ברורה לאשורה; בצפון אמריקה כנראה חוסלו על ידי ציידים.