הממשלה אישרה הלילה (בין חמישי לשישי) שורת הגבלות חדשות על הציבור בשל התפשטות נגיף הקורונה. על-פי החלטת הממשלה, בכל יום שישי בשעה 17:00 ועד יום ראשון בשעה 05:00 תיאסר פתיחת חנויות, קניונים, מוזיאונים, בריכות שחייה ואטרקציות תיירותיות. עם זאת, השרים החליטו שלא להגביל את מרחק היציאה מהבתים בסופי השבוע.
אלו ההגבלות שייכנסו לתוקף בשעה 17:00:
- סגירת חנויות, קניונים, שווקים, מספרות, מכוני יופי, ספריות, גני חיות, פינות חי, מוזיאונים, בריכות ואטרקציות תיירותיות (עד יום א' בשעה 05:00 - ובכל סוף שבוע)
- איסור על ישיבה במסעדות ובתי אוכל. יתאפשרו איסוף עצמי ומשלוחים
- סגירת מכוני כושר וסטודיו, למעט לצורך פעילות של ספורטאי תחרותי
- הגבלת השוהים במסעדות וחדרי האוכל בבתי מלון ל-35% מהתפוסה המרבית המותרת
- איסור על התקהלויות של יותר מ-10 בני אדם במרחב סגור ויותר מ-20 איש במרחב פתוח, למעט מקומות עבודה ומשפחות גרעיניות
יש לכם שאלות על ההגבלות? כתבו למייל האדום
בנוסף, הממשלה החליטה לסגור מהשעה 17:00 היום ועד להודעה חדשה את מכוני הכושר וחדרי הסטודיו, וכן לאסור ישיבה במסעדות. השרים החליטו גם לדחות את הצעת ראש המל"ל לסגור את חופי הים מהיום - והשהייה בהם תותר בסוף השבוע הקרוב, אולם החל מסוף השבוע הבא היא תיאסר בין יום שישי ב-17:00 ליום ראשון ב-05:00.
ההגבלות שאישרו השרים בסופי השבוע לא חלות על חנויות שמספקות שירותים חיוניים - ובהן חנויות למכירת מזון, בתי מרקחת, חנויות למכירת מוצרי היגיינה, חנויות אופטיקה ומעבדות לתיקון מוצרי תקשורת. השרים אישרו עוד כי בריכות השחייה בבתי המלון גם לא ייסגרו בסופי השבוע.
"ההמלצות שאנחנו מביאים כוללות את הדרך למנוע התקהלויות של מעל 10 במרחב סגור ומניעת התקהלויות של מעל 20 איש במרחב הפתוח", אמר ראש הממשלה נתניהו בפתח הדיון. "זה לא מדעי, תמיד יהיו חריגים, אבל זו הכוונה שלנו – למנוע את ההתקהלות".
במהלך הישיבה, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי הציג תחזית פסימית לגבי מועד ייצור חיסון לקורונה. "אולי לקראת אמצע שנת 2021", הוא אמר.
נתניהו הזהיר כי "אם נמשיך כך - ללא מגבלות חדשות - תוך שלושה שבועות נגיע ל-1,600 חולים קשים. אם לא נשטח את העקומה - נשקפת סכנה לישראלים רבים".
נתניהו הוסיף: "צריך לשטח את העקומה. מספר החולים הקשים מוכפל כל שבעה ימים - זה מעבר ליכולת הספיקה של מערכת הבריאות. אם לא נשטח את העקומה - מספר המתים יגדל. מדובר בחיי אדם. האלטרנטיבה לצעדים שננקוט היום - זה צעדים הרבה יותר קשים מחר, שאנחנו מנסים להימנע מהם. ייתכן שלא תהיה ברירה אז ננקוט אותם, אבל כרגע אנחנו מנסים לקבל החלטות מהירות והחלטות משותפות".
גנץ אמר: "אין כאן שאלה של נחמדות. המציאות מחייבת אותנו לכך. אם לא נצליח עכשיו - ניאלץ להטיל סגר כללי. אנחנו מנסים לנקוט צעד אחרון לפני סגר". הוא גם הציע במהלך הדיון להטיל סגר לילי.
בהמשך הדיון, תהה נתניהו בפני השרים: "מה אתם עיוורים? אם לא נעשה סגר חלקי אנחנו הולכים לסגר מלא".
הגבלות נוספות שעליהן החליטה הממשלה הן צמצום קבלת קהל במשרדי ממשלה ומעבר לשירות מקוון - הגבלה הדרושה תיקוני חקיקה, וכן הפחתת נוכחות העובדים במשרדי הממשלה ל-50%. גם חדרי האוכל במקומות העבודה ייסגרו, ויתאפשר רק איסוף עצמי של מזון.
קרב על החינוך
במהלך הישיבה עלתה סוגיית סגירת בתי הספר של החופש הגדול והקייטנות. שר החינוך יואב גלנט הביע התנגדות לסגירת הפעילויות החינוכיות, לאור העובדה שההחלטה לא מגובה בנתונים. "אני לא מקבל נתונים ממערכת הבריאות. הדבר היחיד שהם אומרים לי זה 'תסגור או תעבור לקפסולות'", אמר גלנט בישיבה.
הוא הוסיף: "יש לי אחריות כלפי שני מיליון וחצי מורים ותלמידים. אני מציע שיראו לי קודם נתונים ולא יעבירו הנחיות דרך התקשורת". ראש המל"ל המליץ לאשר רק פעילויות חינוך מקוונות או בקפסולות. נתניהו התייחס לדברי גלנט על ההדלפות לתקשורת ואמר: "אני בטוח שכל מה שנאמר כאן כבר בדרך החוצה".
השר אקוניס אמר כי סגירת מערכת החינוך תהיה "פגיעה קשה מאוד במשק ובכלכלה".
אדלשטיין: 15% מהנדבקים - ילדים עד כיתה ד'. גלנט: זה לא נכון
לעמדת גלנט הצטרפו שרי כחול לבן והשרים אקוניס, גמליאל ואלקין. לבסוף הוחלט כי ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה החליפי גנץ יקבלו החלטה בנושא. "אני וגנץ נחליט בעניין הזה אחרי ששמענו את ההערות שלכם", אמר נתניהו. הוא הוסיף כי ההחלטה בנושא תתקבל בהמשך.
שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר בדיון בנוגע למסגרות החינוכיות כי 15% מהנדבקים הם ילדים עד כיתה ד', אולם שר החינוך גלנט השיב לו: "זה לא נכון".
שר האנרגיה יובל שטייניץ שב וחזר במהלך הישיבה על תמיכתו בהטלת סגר מלא למשך עשרה ימים, שבמהלכם ייפתחו רק מקומות עבודה בעלי "תו סגול" וכן בתי עסק חיוניים. "כך נוכל להוריד את שיעור התחלואה ולשמור עליו", אמר שטייניץ - שהודיע כי מבחינתו יעד הנדבקים חייב לעמוד על מתחת ל-50 ביממה.
מנגד, שר האוצר ישראל כץ ציין כי הוא מתנגד לסגר כללי. "אי אפשר לקבוע מדיניות על-פי סטטיסטיקות עתידיות", הוא אמר.
בהמשך הדיון התייחס שר התיירות אסף זמיר להחלטה על סגירת המסעדות. הוא אמר שמדובר בצעד נטול היגיון לאור נתוני ההדבקה הנמוכים והציע לאפשר ישיבה בחוץ. השרות גילה גמליאל ופנינה תמנו שטה הסכימו איתו, אולם שר הבריאות יולי אדלשטיין התנגד לכך. לבסוף, כאמור, נאסרה הישיבה במסעדות. זמיר, אקוניס ותמנו שטה הצביעו נגד בהצבעה על ההגבלות.
בדיון נכח גם ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, שהמליץ לתת זמן התארגנות לאזרחים ולשוטרים ולהתחיל את ההגבלות בשעות הצהריים. כהן גם העלה בדיון דילמות נוספות הנוגעות לאכיפה.
אתמול אובחנו 1,563 חולי קורונה בישראל. עוד חמישה בני אדם נפטרו אתמול מהנגיף ומספר המתים בימי המגפה עלה ל-384 בני אדם. שיעור הבדיקות החיוביות מכל הבדיקות היה גבוה מאוד ביחס לימים האחרונים ועמד על 7.7%.
בישראל יש 25,305 חולי קורונה פעילים, מהם 202 במצב קשה ו-110 בינוני. מספר המונשמים עלה בשלושה והוא עומד על 58 בני אדם.
פורסם לראשונה: 21:24, 16.07.20