קריית מוצקין, בירת התרבות של הצפון ואחת הערים המובילות בישראל, חרטה על דגלה את המושג "כל תושב נחשב" ועומדת בכך. עם גאוות יחידה והישגים מרשימים בתחומי התרבות, הספורט והחינוך, ושיעור גיוס גבוה לצה"ל, היא מצדיקה את מעמדה ובגדול. די־אן־איי של אלופים.
מגפת הקורונה רק אתגרה את המוצקינאים ואת ראש העיר המנוסה, חיים צורי, שידע, כפי שרק הוא יודע, לדפוק על השולחנות ולהשיג תקציבים לעיר.
קריית מוצקין, בה חיים כיום כ־50 אלף תושבים, נוסדה בשנת 1933 על שמו של המנהיג הציוני ליאו מוצקין. ראש המועצה והעירייה הראשון היה משה גושן עתיר הזכויות.
ראש העיר, חיים צורי, שנבחר לראשונה לראשות העיר בשנת 1993, נולד וגדל במוצקין. "גדלנו בלי מסך סמארטפון שיחצוץ בינינו ובין העולם, ועם המון חברים ומשחקים", הוא מספר. "הכרתי כל פינה וסמטה, כל רחוב ושכונה וכבר אז ידעתי כי מוצקין תהיה ביתי לעולם". מאז נכנס לתפקידו, מוביל צורי את העיר לתנופת פיתוח עצומה, ומינף אותה מעיר קטנה לצמרת הערים המובילות בישראל.
בשנה שעברה זכתה מוצקין לכך שמטוס חברת אל על יישא את שמה. המחווה המרגשת הוקדשה לשני מפקדי חיל האוויר בני העיר, האלופים בדימוס, אביהו בן נון והרצל בודינגר. בן עיר אחר, אלוף במיל' עמוס גלעד, בוגר בית הספר הוותיק בקריית מוצקין - אחדות, גאה לספר בכל הזדמנות על המקום בו גדל: "הגעתי לאן שהגעתי לא מעט בזכות התשתית והאיכות של קריית מוצקין", הוא אומר. "אני גאה מאוד להיות בן העיר ומציין את זה בכל הזדמנות".
גאוות היחידה לא נעלמת מעיני התושבים ובני העיר. מדי שנה מובילה מוצקין את נתוני הגיוס לצה"ל באזור. בניה ובנותיה עושים שירות צבאי משמעותי.
התרבות זורמת בדם
החי-פארק במוצקין הוא ללא ספק אחד מגני החיות המרשימים והמובילים בישראל. הפארק הוא הנקודה הצפונית ביותר בישראל שם ניתן למצוא את מלך החיות, האריה. בתקופת הסגר נפתחו שערי החי-פארק לטובת ילדים בעלי צרכים מיוחדים. גם כשעובדי המקום יצאו לחל"ת, הנהלת המקום לא ויתרה, והפרויקט המשותף עם צעירים בעלי מוגבלויות, שלוקחים חלק בעשייה ובטיפול עם בעלי החיים - נמשך.
חיים צורי היה ראשון ראשי הערים שהודיע למשרד הפנים ולשלטון המקומי על החלטתו לקצץ עשרה אחוז משכרו שהועברו למען תושבים שידם אינה משגת. בכך היווה ראש העיר דוגמה לאחרים במגזר הציבורי. זה כמובן לא הצעד הראשון וגם לא היחיד שנעשה במטרה לעזור לתושבים שנפגעו בקורונה. מתחילת המשבר יצאה העירייה בקמפיין "מוצקינאי רוכש ממוצקינאי", שמטרתו לעודד לקנות מעסקים מקומיים. בנוסף, הפיקה העירייה ביוזמתה חוברת הטבות למען העסקים.
מוצקין מקדישה תשומת לב גדולה לחיי התרבות שבה. היכל התיאטרון, שבו 894 מקומות ישיבה, נחנך לפני כעשר שנים ונחשב לבית של ההצגות, של התיאטראות המובילים בישראל. בשנה החולפת, כשעולם התרבות נסגר בגלל הקורונה, הגיעו אמנים לשידורי לייב מבימת היכל התיאטרון, ששודרו באתרי החדשות המובילים בארץ.
בסגר הראשון הופיעו אמנים כמו יובל המבולבל, מיקי וסבא נתי, הופה היי, גיל שוחט וליאוניד פטשקה, רוי בוי ואחרים על משאיות ברחבי העיר ושימחו את התושבים, כשההופעות שלהם שודרו בלייב בערוצי תקשורת רבים ומגוונים.
במלאת שנה למותו של יגאל בשן, נחנך במוצקין פארק מרשים על שמו של היוצר והזמר האהוב. מוצקין הייתה לעיר הראשונה בארץ שהנציחה את שמו. הפארק הינו יחיד מסוגו, הכולל מתקני מדע ומשחקים, וכן, גן לילדים בעלי צרכים מיוחדים.
באירוע בפארק התאחדו החברים הטובים של יגאל בשן ועוזי חיטמן, שעל שמו קרוי הרחוב הסמוך בשכונת משכנות אמנים. לפני הסגר הראשון יצאו כוכבי הופה היי, אהרון פררה ואבי דור, חבריו של יגאל, למופע נייד ברחבי הארץ, והתחילו אותו בפארק בשן, דבר שעורר סקרנות תקשורתית מרובה.
בית למשפחות צעירות
שכונת נווה גנים מצויה בצפון העיר ובה בניינים בני 4–8 קומות שבצידם מגדלי מגורים בני 12–18 קומות. בכניסה לשכונה קיים מתחם שזכה לשם "מוצקין הצעירה", ובו מספר בניינים בני 5–7 קומות.
לצידה של נווה גנים צמחה והתפתחה בשנים האחרונות שכונת משכנות אמנים: השכונה החדשה ביותר בעיר. היא ממוקמת במקום בו שכן בעבר המחנה הצבאי "כורדני". שמות הרחובות בשכונה הם שמותיהם של אמנים ישראליים שהלכו לעולמם, כגון שלום שבזי, עפרה חזה, נעמי שמר ואהוד מנור.
בשנים האחרונות מוצקין מיצבה את עצמה כאחת הערים הנחשבות ביותר למגורים בישראל. מכל רחבי הארץ באים לגור במוצקין, עיר שיש בה הכל.
המאפיין הבולט ביותר הוא הנגישות הנוחה: במוצקין תחנת רכבת מהמרכזיות שבאזור. כמו כן אוטובוסים ומטרוניות, והגישה מהעיר לכביש 4 ולכביש 22 (עוקף קריות) קצרה ומהירה. כל אלה יאפשרו להגיע בנוחות מהשכונה למרכזי התעסוקה בחיפה, בצפון ובמרכז הארץ.
ברדיוס מצומצם סביב השכונה קיים שפע של מוקדי תרבות ופנאי שכולל בין היתר את היכל התיאטרון, החי-פארק, הקונסרבטוריון, הספרייה העירונית וקאנטרי הספורטלי. גם הקריון, אחד מהקניונים הגדולים בארץ, נמצא במרחק הליכה.
געגועים לנחמה ריבלין
8,864 תלמידים פתחו השנה את שנת הלימודים המאתגרת בסימן הקורונה. נשיא המדינה, ראובן ריבלין שיבדל לחיים ארוכים בירך בסרטון את ילדי בית הספר החדש ע"ש רעייתו המנוחה נחמה, שישמש בית ספר לאמנויות.
11 גני ילדים נפתחו רק השנה ולצידם כאמור בית הספר לאמנויות - משימה לא פשוטה בעידן הקורונה. כשהתקציבים איחרו להגיע, ידע ראש העיר לדפוק על השולחן כדי להשיג אותם ולא ויתר על בניית מוסדות החינוך החדשים לטובת התושבים. תלמידי כיתות א' בעיר קיבלו מהעירייה ערכה לתלמיד עם חוברות צביעה, מסכות, צבעים ושירים.
הנשיא שלח ברכה מרגשת לתלמידים לכבוד הקמת בית ספר על שם רעייתו המנוחה. "נחמה ודאי הייתה נבוכה מאוד לשמוע שקראו בית ספר על שמה", כתב, "אבל היא גם הייתה מלאת גאווה על שהמקום הזה, שמשמש כחממה של אהבה ושל ידע עבור ילדי קריית מוצקין האהובים, נושא את שמה".
קריית מוצקין עשתה היסטוריה ופרסה ברחבי העיר מקומות חנייה המיועדים לנשים בהריון. במרכז הצעירים נהנות אמהות לאחר לידה מחבילת הטבות מקיפה בבתי עסק בעיר. משנת 2013 מקבלת כל יולדת תושבת העיר שי ללידה: צילומי סטודיו לתינוק, כניסה למרכז הספורט ספורטלי ולחי־פארק, שובר למסעדה, כניסה להצגה בהיכל התיאטרון, עיצוב שיער ועוד.
על תנופת הבניה והפיתוח המרשימים, אמונים לצד ראש העיר, מנכ"ל העירייה יריב גסר, כלל חברי מועצת העיר ועובדי העירייה המסורים. "עשרות אלפי תושבים מרוצים בעיר וההגירה אליה חיובית", אומר ראש העיר צורי, "התושבים הם המעידים כי בקריית מוצקין כל תושב נחשב. העיר היא בין המובילות בערי הארץ כולה, ואני מבטיח, העשייה בשיאה. יש לנו עוד תוכניות רבות להגשים ונעשה זאת בשנים הקרובות".