שופט בית משפט השלום בבאר שבע, ג'ורג' אמוראי, שאסר שלשום על פרסום שמו של הגבר שחשוד בניסיון לרצוח את אשתו שירה לפני שבוע במצפה רמון, בעקבות בקשת החשוד, מוכר בקרב סנגורים כשופט איטי ובעייתי בהשוואה לעמיתיו.
כך למשל, במשוב השופטים אשר ממלאים סנגורים, הוא קיבל את הציון המשוקלל 1.13 מתוך 10. הסנגורים דירגו את רמת הבקיאות שלו בדיון, היחס שלו לעדים ולבעלי דין וההתנהלות הכללית שלו. 94% מאלה שמילאו את המשוב קבעו כי השופט אינו מעיין בכתבי הטענות ביסודיות לפני הדיון הראשון בתיק.
בנוסף, בשנת 2009 העביר באופן חריג נשיא בתי המשפט במחוז דרום דאז, משה מכליס, תלונה שהתקבלה אליו בנוגע לשופט אמוראי לנציב תלונות הציבור על השופטים. לפי התלונה שהוגשה על ידי הסנגוריה הציבורית במחוז דרום, אמוראי נקט סחבת בתיקים משפטיים ואף ביטל דיונים ללא הודעה. הנציב קבע כי מבדיקה עולה תמונה עגומה, וכי נמצאו ליקויים מהותיים בעבודתו של השופט.
"מאז החלטת הנציב עדיין יש סחבת בתיקים אצלו", אמר גורם משפטי, "כמו כל אדם יש לו חסרונות ויתרונות. הוא שופט אנושי. הוא לא שגרתי. גם בהתבטאויות שלו. הוא יכול להעיר בצורה בוטה לצדדים, וכיום זה לא מקובל. מדובר בשופט ותיק שלא התקדם, שכבר לא דופק חשבון יותר מדי. הוא עושה פחות או יותר מה שבא לו".
עדות לסחבת המתמשכת עלתה רק לאחרונה. בשבוע שעבר בית המשפט העליון קיבל בקשת רשות ערעור שהגיש עו"ד מור עטיה על גזר דין שניתן בתיק של השופט אמוראי בעקבות סחבת של 11 שנה. מדובר בתיק עבירות מס, שהתנהל במשך 11 שנים נגד מלונאי מבוגר ובסיומו נגזר עליו 15 חודשי מאסר בפועל. כתב האישום נגדו הוגש בשנת 2008 ורק בשנת 2019, יותר מעשור לאחר מכן, ניתן גזר הדין. עו"ד עטיה ערער על העונש, ובעליון הגיעו להסכמה עם הפרקליטות לפיה העונש יומר לעבודות שירות בלבד.
השופט אמוראי החליט ביום שישי להאריך את מעצרו של הבעל החשוד בשבעה ימים. אך חרף בקשותיהם של הקורבן שירה, כלי התקשורת והמשטרה החליט שלא לאפשר את פרסום שמו ותמונתו של הבעל. החשוד ביקש מהשופט להתחשב בו ואמר: "המקרה הזה צריך קודם להיבדק לעומק בפרטי פרטים ורק אחרי זה לתת את הדעת על הפרסום. הכי קל זה להרוס קריירה ומוניטין של 45 שנה".
אתמול הודיעה המשטרה כי תערער על ההחלטה, אך לאחר בחינת התיק עלה כי למשטרה אין סמכות להגיש בקשות להיתר פרסום שמו של החשוד - משום שהדבר לא יקדם את החקירה.
הבוקר (ראשון) הגישו ynet ו"ידיעות אחרונות" ערר על איסור הפרסום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. הערר הוגש על ידי עו"ד תמיר גליק וירון חנין ממשרד ליבליך-מוזר-גליק, ולפיו ההחלטה לאסור את פרסום שמו של החשוד עומדת בניגוד מוחלט לדין ולהלכה. "עקרון הפומביות הוא, כידוע, עקרון יסוד חוקתי במשפט ארצנו", נכתב בבקשה.
עוד צוין כי "על מנת להצדיק סטייה מעקרון הפומביות יש להוכיח קיומו של נזק חמור שעלול להיגרם לחשוד, ובמקרה הזה הוא העלה שלוש טענות בעלמא ולפיהן הפרסום יהרוס קריירה ומוניטין של 45 שנה", וכי הוריו הם אנשים מבוגרים וייגרם להם מפח נפש ו"יכול להיות שיימצאו דברים מפתיעים". הנזקים האלה אינם חורגים מ"הנזק הרגיל" שנגרם לכל חשוד בהקשר של פרסום שמו.
בנוסף, נכתב כי אין כל היגיון או תכלית בצו איסור הפרסום. "בית המשפט לא אסר לפרסם את שמה של קורבן העבירה ולא אסר לפרסם כי מדובר ברעייתו של החשוד. מכאן, שכל אדם שעיניו בראשו יכול ממילא לדעת מיהו החשוד. צו נטול היגיון שכזה רק פוגע באמון הציבור במערכת המשפט". את החשוד מייצג עו"ד עידן שני ממשרד עו"ד ששי גז.
עוד הוסיף החשוד כי הוריו אנשים מבוגרים, והפרסום עלול להביא להם למפח נפש. בהמשך אף האשים את משפחתה של הקורבן בזעם רב כלפיו: "יצר הנקמנות שלהם הוא כרגע משהו מובן. אבל בוא נעצור את זה בינתיים. יכול להיות שיימצאו דברים מפתיעים. תנו לי את הצ'אנס הזה". בתום טענותיו אמר לו השופט: "תודה רבה לך, אמרת דברים חשובים".
בסוף השבוע התעורר גל מחאה בעקבות החלטתו של השופט אמוראי. בעקבות ההחלטה החלו גולשים לפרסם את שמו ואת תמונתו של החשוד בטענה שבית המשפט אמור להגן על הקורבן ולא על הנאשם, ארגוני נשים רבים גינו את ההחלטה, והבוקר התקיימו עוד הפגנות זעם ברחבי הארץ.
ההפגנות החלו בשעה 11:00 במספר מוקדים ברחבי הארץ, בהם ירושלים מול בית המשפט העליון, כרמיאל מול הקניון החדש, תל אביב מול בית המשפט, באר שבע ברחוב התקווה 5 ובחיפה מול רחבת בית המשפט. ההפגנות פורסמו תחת הכותרת "הפגנת זעם - כי אנסים ורוצחים חשובים יותר למערכת המשפט", ומארגנות ההפגנה ציינו כי "בתי המשפט משמשים כרגולטור של אלימות כלפי נשים".
מנכ"לית שדולת הנשים, מיכל גרא-מרגליות, מתחה ביקורת על החלטת שופט ואמרה: "אדם שרוצה לשמור על מוניטין טוב לא מנסה לרצוח את אשתו. ההחלטה של השופט לשתף פעולה עם התוקף שגויה ומקוממת".
יו"ר נעמת, חגית פאר, הוסיפה: "מדובר בהחלטה בלתי סבירה שמעבירה את כל המסרים הלא נכונים. המסר שמעביר השופט לנשים הסובלות מאלימות הוא שתשבנה בשקט ולא תפגענה ב'שמם הטוב' של אלו שמתעללים בהן. אני קוראת למשטרה לערער על ההחלטה ולוודא שהצדק ייראה ויישמע".
התקיפה אירעה ביום שישי, בבית המשפחה במצפה רמון. לפי החשד, הגבר דקר את אשתו שירה (31) 20 פעמים מול בנם הפעוט, וכן הכה אותה עם מערוך. שכנים ששמעו צעקות מהבית הזעיקו את המשטרה, והיא פונתה לטיפול בבית החולים סורוקה בבאר שבע.
פורסם לראשונה: 07:21, 27.09.20