אלפי פעילי מחאה חזרו בצהריים (יום ה') לרחובות מינסק, בירת בלארוס, כדי להמשיך להפגין נגד השליט אלכסנדר לוקשנקו, ששולט במדינה כבר 26 שנה ומואשם על-ידיהם בזיוף תוצאות הבחירות שנערכו השבוע. בכמה אזורים במינסק יצרו היום נשים שרשראות אנושיות לאות הזדהות עם המפגינים שנפצעו ונעצרו במחאה נגד לוקשנקו בימים האחרונים. הן נשאו בידיהן פרחים והניפו תמונות של יקיריהן העצורים.
השרשראות האנושיות שיצרו הנשים גדלו במהרה, ותוך זמן קצר הן כבר מילאו את הכיכרות והשדרות המרכזיות של מינסק. נהגים צפרו במכוניותיהם לאות תמיכה. אחת המפגינות, אלה, אמרה שהיא אינה חוששת עוד מהאלימות של המשטרה: "אנחנו לא פוחדים, אין פחד".
לפי דיווחים, אל המפגינים הצטרפו עובדים בכמה מפעלי תעשייה בבעלות ממשלתית, מפעלים שהם מקור גאוותו של המודל הכלכלי הסובייטי של לוקשנקו. בחלק מהמפעלים, כך דווח, הכריזו העובדים על שביתה במחאה נגד המשטר.
קרוב ל-7,000 בני אדם נעצרו ועוד מאות נפצעו במסגרת הדיכוי האכזרי שנקטה השבוע משטרת בלארוס נגד המפגינים שיצאו למחות על התוצאות. ועדת הבחירות הכריזה כי הנשיא לוקשנקו גרף 80% מהקולות וכי יריבתו הראשית מהאופוזיציה, סבטלנה טיחנובסקאיה, גרפה 10% בלבד. טיחנובסקאיה, נזכיר, הכריזה על מועמדותה רק לאחרונה, אחרי ששלטונות בלארוס אסרו על שורה של מנהיגים ופעילים אחרים באופוזיציה להתמודד על הנשיאות. חלקם, בהם בעלה, אף נעצרו.
טיחנובסקאיה והאופוזיציה מדגישים כי תוצאות הבחירות זויפו וכי הן סותרות את מה שראו עיניהם בקלפיות. זאת, כמובן, מעבר לעובדה שהמרוץ כולו היה מוטה, משום שעל יריביו של לוקשנקו הוטלו הגבלות קשות והתקשורת הממלכתית גויסת לטובתו. אחרי פרסום התוצאות הבטיחה טיחנובסקאיה להמשיך להיאבק מתוך בלארוס, אך באמצע השבוע נאלצה לברוח תחת איומים לגלוּת בליטא, שם נמצאים ילדיה.
עצורים ששוחררו: "היכו אותנו בכלא"
במהלך ההפגנות נגד התוצאות השבוע פיזרה המשטרה את המפגינים תוך שימוש ברימוני הלם, גז מדמיע וכדורי גומי. רבים מהמפגינים נפצעו קשה, ולפחות מפגין אחד נהרג. "הבלארוסים ראו את פניה הנתעבות של הממשלה הזו", אמרה היום אחת המפגינות, ולנטינה צ'איליטקו בת ה-49, שבעלה ובנה נעצרו במהלך ההפגנות ביום ראשון. "התווכחתי עם בעלי והצבעתי ללוקשנקו – וזה מה שקיבלתי בסוף, אני לא יכולה למצוא את בעלי ואת הבן שלי בבתי הכלא".
האכזריות וההיקף של אמצעי הדיכוי שנקטה המשטרה נגד המפגינים היו חריגים אפילו ביחס לשלטון הברזל של לוקשנקו, המכונה במערב "הדיקטטור האחרון של אירופה". האלימות שהפעיל המשטר גררה ביקורת חריפה מהמערב, והאיחוד האירופי מסר כי 27 מדינות האיחוד יבחנו את יחסיהן עם בלארוס וישקלו לנקוט צעדים נגד האחראים לאלימות, למעצרים ולזיוף של תוצאות הבחירות. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר שהבחירות בבלארוס לא היו חופשיות והוגנות, והפציר בממשלת בלארוס להימנע מאלימות נגד מפגינים המוחים בדרכי שלום.
היום, תחת איומי האיחוד האירופי להטיל עליה סנקציות, החלה בלארוס לשחרר חלק מפעילי המחאה שנשלחו למעצר. על גופם של חלק מהעצורים ששוחררו בבירה מינסק נראו חבלות, והם סיפרו שהם נדחסו לתוך תאים עמוסים בעצורים וספגו מכות.
אתמול, אחרי ימים של הפעלת יד קשה, נראה כי המשטרה נוקטת יחס נוקשה מעט פחות כלפי המפגינים. כבר אתמול כשנשים התאספו בשרשראות אנושיות בכמה אזורים של מינסק נמנעה המשטרה במשך זמן מה מלפעול נגדן. לבסוף פיזרה את חלקן, אך ללא אלימות.
לוקשנקו לעג בימים האחרונים לאופוזיציה, וטען כי אנשיה הם "כבשים" שעוברות מניפולציה מצד כוחות זרים. הוא הבטיח להמשיך לנקוט יד קשה נגד המפגינים: "הגורם העיקרי בקרב ה'מפגינים' האלה הוא אנשים בעלי עבר פלילי ומובטלים", טען אתמול.
הנזק הכלכלי שגרמה לבלארוס מגפת הקורונה והיחס המזלזל של לוקשנקו לנגיף – שאת הבהלה ממנו כינה "פסיכוזה" – עוררו כעס יוצא דופן עליו ועזרו לחזק את האופוזיציה, עד שבבחירות השבוע, למרות מעצר בכיריה, היא הציבה ללוקשנקו את האתגר הפוליטי הגדול ביותר שאיתו התמודד מאז עלייתו לשלטון.