בקרב החוקרים בלבנון התחזקה בצהריים (יום ד') ההערכה שהפיצוץ האדיר שהחריב אתמול את הנמל בביירות והרג יותר מ-100 בני אדם הוא תוצאה של תאונה שנגרמה מרשלנות – ולא של חבלה מכוונת. כך אישר לסוכנות הידיעות רויטרס גורם הבקיא בפרטי החקירה. מספר הפצועים הרשמי עומד כעת על כ-4,000, ויותר מ-100 בני אדם עדיין נעדרים. כוחות החילוץ מחפשים גופות גם בים, שאליו נהדפו חלק מהנפגעים על-ידי הפיצוץ.
האסון בלבנון – עדכונים אחרונים:
• המבוכה של חיזבאללה, הנזק של טראמפ / רון בן ישי
• רבע מיליון נותרו בלי בית, ביה"ח נהרס
• יותר מ-100 הרוגים, והאש עוד בוערת
• לכודים בהריסות: "כמו פצצת אטום"
מפרטים שהגיעו לידי סוכנות הידיעות רויטרס עולה כי הרשויות בלבנון היו מודעות לסכנה הנשקפת מ-2,750 הטונות של אמוניום חנקתי שאוחסנו בנמל והתפוצצו אתמול. מתברר כי במשך השנים דנו כמה ועדות ושופטים בשאלה מה לעשות במצבור המסוכן, אבל לדברי מקור לבנוני ששוחח עם הסוכנות – לא ניתנה הוראה לסלק את החומרים או להיפטר מהם. "זו רשלנות", אמר. "שום דבר לא נעשה".
לדברי המקור, מהחקירה הראשונית עולה כי השריפה שגרמה בסופו של דבר לפיצוץ החלה בביתן 9 בנמל ומשם התפשטה לביתן 12, שבו אוחסן האמוניום החנקתי – חומר המשמש בין השאר לדישון אבל גם להכנת פצצות. מקור נוסף, המקורב לעובד בנמל, סיפר שצוות שבדק את המאגר המסוכן לפני כחצי שנה הזהיר שאם הוא לא יסולק משם, החומר "יפוצץ את כל ביירות".
מנהל הנמל של ביירות אמר בצהריים כי אנשיו ידעו שמדובר בחומרים מסוכנים – אבל לא ידעו עד כמה. הוא עצמו הדגיש כי החומרים נותרו מאוחסנים בביתן 12 בהוראת בית המשפט.
מקורו של מאגר האמוניום החנקתי האדיר הוא כנראה בספינה שעשתה לפני כשש שנים את דרכה מגאורגיה למוזמביק. היא נאלצה לעגון בביירות בשל תקלה, ואחרי שעגנה שם נאסר עליה להפליג. בהמשך ננטשה על-ידי הצוות, וכמה נושים הגישו תביעות בעניינה. בשל הסכנה שנשקפה מתכולתה נפרק מצבור האמוניום החנקתי אל מחסן בנמל, ושם הוא נותר מאז. במשך הזמן הזה, לא ננקטו אמצעי אבטחה שימנעו מהמאגר להתפוצץ.
מנכ"ל שירות המכס הלבנוני, בדרי דאהר, אמר בצהריים כי הרשות שלחה למערכת המשפט לא פחות משישה מכתבים שבהם הזהירה מהסכנה הטמונה במצבור: "ביקשנו שיוציאו אותו מגבולות לבנון אבל זה לא קרה. נניח למומחים ולגורמים הנוגעים בדבר לקבוע למה".
גם בבתי החולים נהרגו
מרחבי העולם החלו בצהריים לצאת משלחות סיוע לביירות, שם זקוקים נואשות לציוד רפואי. בתי החולים באזור הבירה הלבנונית מתמודדים כעת הן עם משבר הקורונה, הן עם נפגעי הפיצוץ אתמול – והן עם ההרס שנגרם להם עצמם מהפיצוץ. גם עובדי רפואה שהיו בתוך בית החולים סנט ג'ורג' בזמן הפיצוץ נמנים עם ההרוגים, וציוד רפואי רב נהרס.
מצרפת יצאו בצהריים שני מטוסים עמוסים באנשי סיוע וציוד במשקל 15 טונות, שאמור להספיק לטיפול בכ-500 מהנפגעים בביירות. מחר יצטרף אליהם נשיא צרפת עמנואל מקרון, שיגיע לביקור בזק בלבנון בעקבות האסון וייוועד עם ההנהגה הלבנונית. האיחוד האירופי שולח ללבנון יותר מ-100 כבאים המתמחים בחילוץ ומצוידים בכלי רכב וכלבים. הם יגיעו בין השאר מהולנד, יוון וצ'כיה.
גם קטאר הוציאה בצהריים לדרך משלוח ראשון של סיוע, והוא כולל ציוד שבאמצעותו יוקם לפחות בית חולים שדה אחד. לרכבת הסיוע האווירית מצטרפות גם רוסיה, כוויית ואיראן, וסיוע יישלח גם מהצלב האדום הבינלאומי ומארגון הבריאות העולמי. על הצעת הסיוע המפתיעה שהגיעה אמש מישראל לבנון לא טרחה להגיב.
מי שכבר עוזר למחלצים בשטח הוא הארגון הטורקי IHH, שלישראלים זכור כמי שעמד מאחורי משט המרמרה הקטלני לעזה ב-2010. הארגון הזה גם פתח מרכז לחלוקת מזון לנזקקים במחנה פליטים פלסטיני באזור ביירות.
עוד על האסון בביירות:
• עזרה מישראל ללבנון: "נביא את השלום"
• 2,750 טונות במחסן: זה החומר שהתפוצץ
• טראמפ: "זה נראה כמו התקפה"
• כומר ברח בתפילה: סרטונים מהאסון
בצהריים התברר כי בין הפצועים קשה בלבנון גם רעייתו של שגריר הולנד. הפיצוץ גרם נזק כבד לשגרירות ההולנדית, ועוד ארבעה אנשים הקשורים לשגרירות נפצעו בו. גם שגרירויות זרות אחרות ומבני ממשל, בהם הפרלמנט הלבנוני, נפגעו בפיצוץ.