משרד הבריאות משנה את מדיניות בדיקות הקורונה שלו, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, והורה היום (רביעי) לקופות החולים שלא לבדוק אנשים ללא תסמיני קורונה - אלא אם שהו בבית עם חולה מאומת או שהם מוגדרים כאוכלוסייה בסיכון.
במשרד לוקחים צעד אחורה, כחודש וחצי לאחר הכרזת שר הבריאות יולי אדלשטיין על כוונתו להרחיב משמעותית את הנגישות לבדיקות וברקע העלייה החדה במספר הבדיקות המבוצעות מידי יום.
במסמך נכתב בין היתר כי בדיקות קורונה על ידי קופות החולים במסגרת מרפאות הקהילה, תבוצענה במקרים הבאים:
1 . כלל בעלי התסמינים הקליניים: חום 38 ומעלה או שיעול או קושי בנשימה או תסמין נשימתי חד אחר או שינוי/אובדן חוש טעם או ריח. בעלי נזלת כתסמין בודד לא יקבלו עדיפות על פי קריטריון זה.
2 . חסרי תסמינים קליניים, ייבדקו במקרים הבאים בלבד:
א. בני בית של חולה מאומת.
ב. עובר למוסד/ מסגרת טיפולית עם שיעור גבוה של אוכלוסייה בסיכון, כגון בית אבות או מוסד סיעודי. אם חוזר למוסד ממנו יצא, ייבדק רק אם אושפז במוסד רפואי טרם חזרתו.
ג. אנשים המיועדים לפרוצדורות אלקטיביות ובהן ניתוחים וטיפולים שונים.
ד. בדיקות מיוחדות באישור משרד הבריאות באוכלוסיות בעלות נגישות נמוכה לשירותי רפואה שיש חשד שנמצאים בסיכון לתחלואה למשל עקב תנאי צפיפות.
3 . מקרים מיוחדים לשיקול דעתו של הרופא המטפל ו/או הקופה המבטחת על פי הקצאה יומית של 5,000 בדיקות.
בחוזר מובהר כי אנשים אשר שוהים בבידוד ואינם מפתחים תסמינים לא יהיו זכאים לבדיקה, אלא אם הם משתייכים לקבוצות הספציפיות שיקבלו תעדוף.
מספר בדיקות הקורונה הגיע כבר לשיא יומי של כמעט 29 אלף בדיקות. קופות החולים הזהירו בשבועות האחרונים כי הן אינן מסוגלות לעמוד בכמות הבדיקות המבוצעות.
במקביל, זמן ההמתנה לתוצאות הבדיקה התארך משמעותית ולעיתים הגיע לחמישה ימים, כאשר במשך כל הזמן הזה נבדקים נאלצו להישאר בבידוד בביתם.
לאחרונה התקיימו פגישות בין נציגי קופות החולים לבכירי משרד הבריאות ובהם מנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי בנושא, ולבסוף גובש הנוהל החדש.
קרן שכטר אזולאי, ראש מחוז דרום במכבי שירותי בריאות, התראיינה היום באולפן ynet והסבירה כי יש צורך בשינוי מדיניות הבדיקות כדי להימנע מקריסה. "כרגע הבדיקות מפוצצות באנשים בריאים, ואנחנו צריכים לראות איך הרגולטור משנה את המדיניות שלו כדי שאדם שמידרדר באמת, יקבל בדיקה בזמן. אנחנו מנהלים אירוע סופר כאוטי, זה סוג של אירוע 9/11 של מערכת הבריאות ושל המערכות בכלל - ככל שיהיו יותר חולים נצטרך לשנות את מדיניות הבדיקות.
"אנחנו מבינים את הלחץ הציבורי. חולה אחד ללא תסמינים יכול להדביק אלפי אנשים, אבל ל-70% מאלו שמבצעים את הבדיקות אין בכלל תסמינים. אנחנו נמצאים במצב שבו המעבדות מפוצצות עוד לפני תחלואת החורף. החשש הוא שלא נוכל לספק לאנשים שמידרדרים בדיקה כדי לדעת אם יש להם קורונה או לא. אנחנו קונים שקט בעיקר ברמה הלאומית עם אנשים בריאים או א-סימפטומטיים".
בשבוע האחרון נרשם שיא נדבקים חדש בנגיף הקורונה בישראל - 1,719 נשאים מאומתים ביום אחד. התחלואה אמנם בשיאה, אך מומחים טוענים שהגל השני שונה באופיו מהגל הראשון.
לדברי שכטר אזולאי, נראה כי השוני הוא בעיקר באוכלוסייה החולה. "התחלואה בקורונה בגל השני היא בעיקר תחלואה של צעירים. רק 10% מהחיוביים בבדיקות נמצאים מעל גיל 60. נראה שהאוכלוסייה הזאת פיצחה את זה, לקחה אחריות ולכן רואים הרבה פחות חולים מגיל 60 פלוס".
"אין חיסון ואין תרופה לקורונה", הוסיפה בריאיון, "אבל יש מה לעשות בעניין ההדבקה שנמשכת בארץ - הריחוק החברתי, המסכה והגיינת הידיים בסוף מנצחים. בחודשים האחרונים פרקנו כל עול וחייבים לבצע מהלכים לכווץ את ההדבקה".
מיגור ההדבקה ולקיחת אחריות אישית בקרב הציבור, מסבירה שכטר אזולאי, קשור גם בלחץ האדיר שמופעל כעת על המעבדות בגלל ריבוי הבדיקות. "נושא הבדיקות הוא קריטי. ברמה הלאומית המעבדות פשוט מפוצצות וקורסות ועוד לא התחלנו את החורף. אנחנו חייבים להשתמש במשאב הזה בצורה מושכלת".