שעות ספורות לאחר שיו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר הצהיר כי הממשלה קרובה לסיכום על מענק לכל ילד ולא רק לשלושה הראשונים לטובת המשפחות ברוכות הילדים, הצטרף לדיון בוועדת הכספים שר האוצר ישראל כץ והבהיר כי לא הסכים לשינוי המתווה: "קראתי כל מיני פרסומים על הידברויות שהיו איתי. לא דיברתי עם איש, לא הודעתי על שינוי בנוסח הממשלה או כל דבר אחר".
אבל לאחר עימותים בוועדת הכספים סוכם מתווה עם השר כץ, ולפיו הסכום שיינתן למשפחות ברוכות ילדים יהיה אף גבוה יותר מזה שהעלה זוהר. על פי המתווה שסוכם, עד הילד הרביעי, כולל, יקבלו ההורים 500 שקל עבור כל ילד. מהילד החמישי יינתן 300 שקל עבור כל ילד. אזרחים ללא ילדים אמורים לקבל 750 שקלים. משפחה עם ילד אחד תקבל לפיכך 2,000 שקלים, עם שני ילדים - 2,500, ועם חמישה - 3,800 שקלים.
מדובר במענק חד פעמי, שישולם כנראה כבר ביום ראשון הקרוב על ידי הביטוח הלאומי ל-6 מיליון אזרחיה של ישראל מגיל 18 ומעלה, שהכנסתם נמוכה מ-651 אלף שקל בשנה. את המענק עבור הילדים יקבלו כולם, גם מי שהכנסתם גבוהה מסכום זה.
ההצעה הראשונה שהועלתה לדיון הייתה אף נמוכה יותר מזו שהתקבלה לבסוף ולפיה היו אמורים ארבעה הילדים הראשונים לקבל 500 שקל כל אחד, הילד החמישי והשישי 250 שקל והילדים הבאים בתור 100 שקל בלבד.
עוד סוכם כי חיילים משוחררים בשנה הראשונה לשחרורם יקבלו תוספת מענק של 500 שקל על 750 שקל שמגיעים להם במסגרת מענק "צ'ק לכל אזרח" ובסך הכל 1,250 שקל.
עוד יקבלו מענק כפול של 1,500: מקבלי קצבאות הביטוח הלאומי מהשכבות החלשות וכן נכים, אסירי ציון, נכי פעולות איבה, רדיפות הנאצים, עולים נזקקים וקשישים סיעודיים, כמו גם מקבלי השלמת הכנסה מעל לגיל זקנה, הבטחת הכנסה ודמי מזונות.
כץ אמר בתחילת הדיון לחברי הכנסת: "באתי לכאן כדי להקשיב, אני מבקש לשמוע את חברי הוועדה. זה חוק עם הרבה מאוד דגשים. גם בממשלה עצמה הוכנסו שינויים בחוק. אני בא לשמוע את הוועדה בלב פתוח ובנפש חפצה". חוק המענקים היה אמור לעלות היום (שלישי) להצבעה בכנסת לאחר אישורו בוועדה, אך ייתכנו עיכובים מכיוון שחלק מחברי הוועדה מתנגדים להגדלת המענקים עבור משפחות מרובות ילדים.
חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ' (ימינה) ושלמה קרעי (הליכוד) תמכו בהעברת מענק לכל ילד, בטענה שיש לעודד ילודה ושלא מדובר בסכומים גבוהים. גם חבר הכנסת אחמד טיבי תמך במענק, לצד חברי הכנסת החרדים שקידמו אותו מבעוד מועד. חבר הכנסת מיקי לוי מיש עתיד טען גם: "כדי שהחוק יעבור ויתקדם, צריך לשפר אותו בכל מה שקשור לילד הרביעי, החמישי ושישי שביעי ועד העשירי".
במקור, נזכיר, תוכנית המענקים של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ הייתה אמורה להעניק 2,000 שקלים למשפחה עם ילד אחד, 2,500 למשפחה עם שני ילדים ו-3,000 למשפחה עם שלושה ילדים ומעלה. האזרחים ללא ילדים אמורים לקבל 750 שקלים. התוכנית ספגה ביקורת על כך שהיא מפצה גם אנשים שכלל לא נפגעו מהמשבר הכלכלי, או שפגיעתם שולית יחסית - ולא תסייע לאלה שקרסו בעקבות המצב.
לאחר הביקורת ובעקבות דרישת כחול לבן, הוכנסו בתוכנית שינויים, בהם ההחלטה להעניק יותר לאוכלוסיות מוחלשות כמו נכים ונפגעי פעולות איבה, ולא להעביר מענקים כלל למי שהכנסתו ב-2019 הייתה גבוהה מ-651 אלף שקל בשנה. כעת, לפי המסתמן, תתקבל גם הדרישה של החרדים ויוכנסו שינויים נוספים - שיגדילו את המענק שיקבלו משפחות מרובות ילדים.
אגב, זו לא פעם הראשונה ששר האוצר מציג עמדה מנוגדת ליו"ר הקואליציה - והדם הרע בין השניים ניכר מאירועים קודמים. בפעם הקודמת שהשניים התעמתו, ח"כ זוהר אף אמר כי "יכול להיות מאוד שצריך לקרוא לראש הממשלה לשקול היטב את המשך כהונתו של ישראל כץ כשר האוצר". העימות החל לאחר שכץ האשים את זוהר בכך שהוא מקדם את האינטרסים של בעלי האולמות מכיוון שלבן דודו יש אולם. זוהר איים בתגובה "לדבר על העסקים של אשתו של ישראל כץ".
עוד לפני כן התעמתו השניים בעקבות ניסיון של זוהר להעביר חוק שימנע מחברות האשראי להיכנס לתחום הביטוח. כץ, שבלם את החוק, אמר כי הדבר היה פוגע בתחרות החופשית במשק וכתוצאה מכך במחירים לצרכנים - וזוהר האשים אותו ב"התנשאות אשכנזית".
מענק לכל ילד: החרדים כופפו את נתניהו?
לפי הביטוח הלאומי, העלות התקציבית של התוספת עבור כל ילד מוערכת ב-100 מיליון שקלים. זו הסיבה לכך שראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר ישראל כץ ובעיקר הגורמים המקצועיים במשרדו התנגדו לה נחרצות, אף שמדובר בסכום זניח ביחס לתוכנית כולה, שעלותה כ-6.5 מיליארד.
מי שנלחם בהם והוביל את מאבק החרדים הוא יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, שאף פעל בניגוד לעמדת חבריו, והתחייב מהרגע הראשון שהמתווה המקורי לא יאושר. מיד עם הצגת התוכנית לפני כשבועיים הוא כינה אותה "שערורייתית" וקרא לשרי הממשלה להצביע נגדה כל עוד לא יוכנסו שני שינויים עיקריים שדרש - מענק לכל ילד (ולא רק לשלושה במשפחה) וזכאות רק למי שזקוק לכך (ולא למשפחות שהגדיר "עשירות"). לטענתו, הממשלה מנסה לאשר את התוכנית תוך עקיפה של הכנסת מחשש ש"שם תבוא לידי ביטוי עמדת הציבור".
גפני ידע שמרגע שהוחלט להביא את תוכנית המענקים לאישור הכנסת, לו, כיו"ר ועדת הכספים, יש השפעה מכרעת על המשך קידומה, ובימים הבאים חזר שוב ושוב בכל הזדמנות על המסר המרכזי בקמפיין האישי שלו: "ומה עם הילד הרביעי והחמישי?" ו"כל ילד הוא ילד רעב".
העיתונות החרדית גיבתה את גפני, והזכירה לציבור כיצד נתניהו חתך ב-2003 כשר אוצר בבשר החי של משפחות רבות כאשר קיצץ משמעותית את קצבאות הילדים, דרדר אותן אל מתחת לקו העוני – ויש אומרים שאף גרם בעקיפין לצמצום הילודה. גפני עצמו טען בראיון לשבועון "משפחה" כי "ביבי חושש מהכותרות בעיתון 'הארץ'" ולכן מתנכל – מאז ועד היום - לילדים החרדים.
נתניהו וכץ, שהיו תחת לחץ ציבורי להעביר את הכסף כמה שיותר מהר לחשבונות הבנק של האזרחים, הבינו כי הדרך לשם חייבת לעבור בריצוי גפני, וזימנו אותו לכמה פגישות – כולל אחת במעון ראש הממשלה בבלפור ביום חמישי האחרון. הוא הבהיר להם כי לא ייסוג מדרישתו ולא ייתן יד לאפליית הילדים.
הבליץ האחרון החל אתמול, לקראת הדיון הבוקר בוועדת הכספים, כאשר גפני הודיע כי הוא "עומד בדרישתו החד משמעית שלא להפלות את הילד הרביעי והחמישי מתוכנית המענקים". הוא התחייב כי "שינוי התכנית בוועדה והוספת התקציב לפי מספר הילדים לא יעכב אף לא ביום אחד את המענק לאזרחי ישראל". גם ח"כ אחמד טיבי, חבר ועדת הכספים, היה שותף לדרישה בדבר הרחבת המענקים.
חברי כנסת חרדים נוספים הצטרפו למאבק, ויו"ר הקואליציה מיהר להודיע הבוקר: "מענק של עד הילד הרביעי, כולל הילד הרביעי, בסך 500 ש"ח לכל ילד; על הילד החמישי 250 ש"ח; הילד השישי והלאה תוספת של 100 ש"ח לכל ילד. אני חושב שזה טוב שאנחנו מטיבים עם האזרחים. זו יוזמה חיובית שעוזרת לאזרחי ישראל". כעת, כאמור, בעקבות דבריו של כץ, נראה כי הדברים אינם סגורים.
פורסם לראשונה: 15:11, 28.07.20