מושל ביירות, מרוואן עבוד, אמר לפני הצהריים (יום ד') שעד 250 אלף בני אדם נותרו חסרי בית בעקבות הפיצוץ האדיר שהחריד אמש את הנמל בעיר. כך מדווח ערוץ הטלוויזיה הלבנוני MTV. יותר מ-100 בני אדם נהרגו בפיצוץ וכ-4,000 נפצעו. לפי הערכות, יותר מ-100 איש עדיין נעדרים, והחיפושים אחריהם נמשכים בהריסות. המושל עבוד אמר שכחצי מהעיר נפגעה בפיצוץ.
האסון בלבנון – עדכונים אחרונים:
• יותר מ-100 הרוגים, והאש עוד בוערת
• לכודים בהריסות: "כמו פצצת אטום"
• 2,750 טונות במחסן: זה החומר שהתפוצץ
• טראמפ: "זה נראה כמו התקפה"
• כומר ברח בתפילה: סרטונים מהאסון
בתמונות שהגיעו הבוקר מאזור הפיצוץ בביירות נראות שורות-שורות של בניינים שחלונותיהם התנפצו. בחלק מהדירות נעקרו מרפסות ממקומן. הפיצוץ גרם להרס רב גם בתוך הבתים, ובלבנון חוששים ליציבותם של חלק מהבניינים ומודאגים מהאפשרות שיקרסו. במציאות הקשה הזו ממשיכים צבא לבנון והצלב האדום לחפש נפגעים בין השברים.
הפיצוץ היה חזק כל כך, עד שחלק מהנפגעים באזור החוף נהדפו לתוך הים, וצוותי ההצלה עדיין מנסים לאתר את גופותיהם. רבים מההרוגים הם עובדי הנמל ורשות המכס.
באזור הבירה הלבנונית מתקשים להתמודד עם האסון גם בשל העומס האדיר על בתי החולים. מערכת הבריאות של לבנון רעועה ממילא, וכמו מדינות אחרות בעולם היא מתמודדת בימים אלה עם מגפת הקורונה. בית חולים גדול וחשוב במיוחד שמטפל בחולי קורונה הוא בית החולים האוניברסיטאי סנט ג'ורג', השוכן כשני קילומטרים מזירת הפיצוץ, ולו עצמו נגרם אתמול נזק כבד מההדף.
רופא בשם ד"ר אמיל, העובד בבית החולים סנט ג'ורג', סיפר ש-16 עובדים ומטופלים במתקן, בהם ארבעה אחים ואחיות, נהרגו בפיצוץ. את הפצועים הרבים שהובאו לבית החולים אי אפשר היה להכניס אליו בגלל ההרס, ובמקום זאת מנסה הצוות הרפואי לטפל בהם בחוץ. "בית החולים הרוס, גם חדר המיון", סיפר אחד הרופאים.
לפי הדיווחים, בפיצוץ נפגעו ציוד רפואי ותרופות, ולרופאים בסנט ג'ורג' אוזל מלאי האנטיביוטיקה וזריקות הטטנוס. חלק מהפצועים, שלא נמצא להם מקום בבתי החולים, נאלצו לטפל בעצמם בפצעיהם.
חיפוש נעדרים באינסטגרם
תושבים רבים בביירות שבתיהם נהרסו נאלצו ביממה האחרונה לעבור לגור אצל חברים ובני משפחה. הרשויות מבטיחות לשכן אותם בהמשך במקלטים, אבל בהתחשב במשבר ההנהגתי והניהולי הקשה שפוקד את לבנון, לא כולם משוכנעים שכך יהיה. בינתיים, ברשתות החברתיות, לבנונים מציעים לנפגעים להתארח בבתיהם.
בטוויטר, בפייסבוק ובאינסטגרם, רבים מחפשים את יקיריהם. לעמוד האינסטגרם "איתור קורבנות בביירות" הם מעלים תמונות של נעדרים. מגישי רדיו הקריאו במהלך הלילה את שמותיהם של חלק מהפצועים ושל אלה שלא ידוע מה עלה בגורלם, כדי לסייע לקרוביהם למצוא אותם.
האסון פוקד את לבנון בשעה שהיא מתמודדת לא רק עם מגפת הקורונה, אלא גם עם משבר כלכלי קשה ביותר, שכבר הוביל אשתקד לחודשים של הפגנות סוערות ברחובות. את הנטל עליה מכבידים גם כמיליון פליטים מסוריה המתארחים בשטחה, והיא סוחבת כל העת את צלקות מלחמת האזרחים של השנים 1990-1975 והמלחמות בין ארגוני הטרור הפועלים בשטחה לבין ישראל.
עבור רבים, אירועי אמש היו תזכורת למלחמת האזרחים, שבה נהרסו חלקים נרחבים מביירות. חלק גדול מהעיר שוקם מאז, אבל עלות השיקום והשחיתות של הדרג הפוליטי גרמו ללבנון לשקוע בחובות עצומים. "עם הפיצוץ הזה הם לקחו אותנו בחזרה לימי המלחמה. המנהיגים שלנו שרויים בתרדמת", אמר עלי עבד אל-ווחיד בן ה-46, שמנהל מסעדה ליד הפרלמנט הלבנוני.
בילאל, גבר בשנות ה-60 לחייו, נשמע נחרץ: "זו מכת המוות של ביירות, אנחנו אזור אסון". חסן זייתר בן ה-32, שמנהל את מלון Le Gray במרכז ביירות, מלון שנפגע קשות, הסכים איתו: "הפיצוץ הזה חותם את קריסתה של לבנון. אלה שנמצאים בשלטון אשמים בזה".
לבנון צריכה אוכל
בלבנון מעריכים שעלות שיקום הנזק שנגרם באזור הנמל תהיה מיליארדרי דולרים, ואת השלכות ההרס עלולים להרגיש תושבים גם הרחק-הרחק מביירות: הטרגדיה מעלה את השאלה המדאיגה כיצד תוכל לבנון להמשיך לייבא סחורות חיוניות כעת כשהנמל הראשי שלה הרוס.
ייבוא הסחורות הוא צורך קיומי עבור לבנון, והיא תלויה בהן מאוד. כ-80% מאספקת החיטה של המדינה מיובאת מחו"ל, ומעריכים שכ-85% ממאגר הדגנים של לבנון היו מאוחסנים במחסנים בנמל שכעת עומדים הרוסים. בלבנון מדווחים שכל החיטה שאוחסנה שם זוהמה ואינה ראויה כעת למאכל.
לפי שר הכלכלה הלבנוני, למדינה נותר עתה מאגר דגנים שיספיק רק לפחות מחודש, בעוד בפועל היא זקוקה לעתודות לשלושה חודשים לפחות כדי לוודא את ביטחונם התזונתי של תושביה. הוא ציין כי כמה ספינות הנושאות דגנים עושות כעת את דרכן למדינה.
בנאום קצר שנשא הבוקר בטלוויזיה קרא ראש ממשלת לבנון חסאן דיאב למדינות העולם ולידידיה של לבנון לעזור לה: "אנו עדים לקטסטרופה של ממש", הבהיר. הוא שב והדגיש כי האחראים לאסון ישלמו מחיר כבד.
בינתיים מתחזקת ההערכה בעולם ובלבנון עצמה כי תאונה היא שגרמה לאסון, ולא חבלה מכוונת. נשיא לבנון מישל עאון אמר כבר אמש כי האסון אירע כתוצאה מפיצוץ של 2,750 טונות של אמוניום חנקתי – חומר המשמש לדישון אבל גם להכנת פצצות – שאוחסנו בנמל במשך שש שנים מבלי שננקטו סביבן אמצעי אבטחה ראויים. לפי הדיווחים, החומר הוחרם בשנת 2014 מספינה בנמל. ייתכן שמדובר בספינה שעשתה את דרכה מגאורגיה למוזמביק ועצרה שם בגלל תקלה.
שלטונות לבנון טרם הודיעו באופן חד-משמעי ממה נגרם הפיצוץ, אבל סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת שמקור ביטחוני וכלי תקשורת מקומיים אמרו שהוא החל בעבודות ריתוך שבוצעו במחסן בנמל.
הנשיא מישל עאון קרא בלילה האחרון להכריז על מצב חירום למשך שבועיים. שלושה ימי אבל כבר הוכרזו, והם יצוינו החל מהיום.