מהומות ליליות בתל אביב: אחרי שיותר מעשרת אלפים בני אדם הפגינו אמש (שבת) בכיכר רבין במחאה על המשבר הכלכלי ובדרישה להוציא לפועל מיד את התוכנית שתסייע לעצמאים ולשכירים שנקלעו לקשיים בעקבות המאבק בנגיף הקורונה, מאות מפגינים חסמו רחובות וצמתים מרכזיים בעיר והתעמתו עם שוטרים. זגוגיות סניף בנק דיסקונט בכיכר רבין נופצו. 19 מפגינים נעצרו.
דקות לאחר ההפגנה כבר הגיעו כמה מאות בני אדם לאזור "לונדון מיניסטור" שברחוב אבן גבירול הסמוך לכיכר וחסמו את הצומת. המפגינים צעקו, בין היתר: "הון-שלטון-עולם תחתון", "ביבי הביתה", "ביבי לכלא" ו"זו מלחמה". ynet העביר את המחאה בשידור חי.
לאחר מכן הם המשיכו לכיוון צומת עזריאלי - וחסמו גם אותו. המשטרה מנעה מהמפגינים לרדת לנתיבי איילון כדי לחסום גם אותם. סמוך ל-23:20 החלו המוחים לצעוד לעבר צומת הרחובות יצחק שדה-המסגר וחסמו אותו. סמוך לחצות חסמו המפגינים את אזור רוטשילד-שינקין, ולאחר מכן מאות מהם צעדו לכיוון רחוב אלנבי. כוחות משטרה ליוו את המפגינים וניסו לשכנע אותם להתפזר.
מפקד תחנת לב תל אביב, סגן-ניצב דודי שליו, ביקש מהמפגינים לפנות את הכביש. בסביבות השעה 00:30, כשהמפגינים הגיעו לאזור רוטשילד-אלנבי, החלה המשטרה לפזרם בכוח באמצעות פרשים וכוחות יס"מ. חלק מהמפגינים ריססו על שוטרים גז פלפל, זרקו על הפרשים אבנים ובקבוקי מים וקראו "מדינת משטרה" ו"ביבי תתפטר". בהמשך גם הציתו המפגינים פחי אשפה. שלושה שוטרים נפגעו באורח קל וטופלו במקום. לקראת השעה 02:00 התפתחו עימותים קשים בין השוטרים והמפגינים ברחבת הבימה.
מהמשטרה נמסר לאחר חסימת הרחובות כי "עשרות פורעים הפרו את הסדר הציבורי, מדובר במחאה שאיננה חוקית המפרה את הסדר הציבורי ופוגעת בשלטון החוק. בניגוד למחאה שהתקיימה ברישיון בתחילת הערב, הרי שהפורעים הללו פועלים בניגוד לחוק ופוגעים בסדר הציבורי. במהלך ההתפרעות אף שברו ויטרינה של אחד מסניפי הבנק באזור. המשטרה פועלת לפיזורם של המתפרעים ולא תאפשר את המשך ההתפרעות והפגיעה במרקם החיים".
אלפים הפגינו בכיכר רבין: ״מנותקים, נמאסתם״
מוקדם יותר, כאמור, הפגינו יותר מעשרת אלפים בני אדם בכיכר רבין שבתל אביב. הם מחו על התנהלות הממשלה בכל הנוגע למשבר הכלכלי והטיפול בעצמאים ובשכירים בצל התפשטות נגיף הקורונה.
המפגינים דרשו מהממשלה, כאמור, להוציא לפועל באופן מיידי את התוכנית הכלכלית לשיקום העובדים - העצמאים והשכירים - שנפגעו קשות במשבר שנמשך כבר חודשים ארוכים.
במהלך ההפגנה נשאו המוחים שלטים בגנות הממשלה והעומד בראשה, בנימין נתניהו, וקראו קריאות כגון ״מנותקים, נמאסתם״. גם הרחובות הסמוכים לכיכר התמלאו במפגינים. אחד המוחים, חיים הרשברג, נאם ואמר, בין היתר: ״זו הכרזת מלחמה. נהיה פה כל שבוע עד שיימצא פתרון אמיתי״.
מוטי זורגר, נהג אוטובוס ובעל עסק קטן להסעות, עלה לבמה וסיפר על הקשיים הכלכליים שאליהם נקלע. הוא פנה בדבריו לראש הממשלה בנימין נתניהו: ״לא יעזור לך כלום. אתה תתן לנו את הכסף שלנו. מה שאתה רואה פה היום זו התאחדות של העם. אנחנו נתאחד נגד כל מי שיגנוב מאיתנו״.
זורגר המשיך: ״אני אומר שבוע טוב לאנשי התחבורה, התיירות, התרבות ולכל מי שטרח להגיע לכאן ולזעוק. יש כאן בקהל חברים שלי - בעלי חברות הסעות דרוזים, צ׳רקסים, ערבים, חרדים, חילונים, כולם. כולם צועקים: ׳רוצים את הלחם שלנו׳״.
טמיר טרטמן, ממארגני ההפגנה, אמר: "העסקים קורסים. אנחנו ארבעה חודשים בקורונה והמענקים לא מגיעים. הסיוע לא עושה את דרכו למקום הנכון. תפסיקו להבטיח, תפסיקו לדבר. תעשו. אנחנו רוצים לראות את המענקים והסיוע מגיע עכשיו לעסקים, כי אין לנו יותר אמון".
״מגיע לנו לישון בלילה בלי חרדה קיומית״
לילי בן שלום, בעלת מסעדה בדרום תל אביב, נשאה גם היא דברים. ״רציתי להגיד לכם שבוע טוב, אבל קשה לי להאמין שכך יהיה״, אמרה. ״כמפרנסת יחידה, אין יום אחד בחיי שלא עבדתי. לפעמים גם בכמה עבודות. אני לא בכיינית, הקושי אצלי הוא הזדמנות. אף אחד לא אשם בקורונה, אבל בניגוד לכל המכות - זו מכת מוות״.
״ולמה מוות?״, המשיכה בן שלום, ״כי אין אופק, אין תאריך פרעון, אנחנו כבר ארבעה חודשים בקורונה ואף אחד לא יודע מתי זה יסתיים. מגיע לנו לישון לילה אחד בלי חרדה קיומית״.
לאחר מכן נשא דברים גם רותם כהן, העובד בתעשיית התרבות: ״האמנות גוועה ונפלה על במותייך חלל, ממשלת ישראל. אין הגדרה אחרת מלבד מוות מוחלט לתרבות - ומוות לתרבות הוא מוות לנשמה. נשמתה של המדינה גוססת ולא - אנחנו לא נחליף מקצוע; זה המקצוע שלנו. היצירה, התרבות והאמנות - אם אלה לא יהיו פה, כלום לא יהיה״.
חיים הרשברג, בעל מועדון ה״מונדו״, אמר למפגינים: ״אני עומד כאן היום ומרגיש חסר אונים מול המדינה שבה בטחתי; מול הרשויות, מול הממשלה, ואני שואל אתכם היום מעל במה זו - איך אפשר להרגיש ככה? זו הכרזת מלחמה״.
הרשברג המשיך: ״ניצבים כאן היום עשרות אלפי מעסיקים, עובדים ואזרחים. כולנו תורמים, מקדמים ומייצרים כל חיינו במקומות העבודה, במוסדות התרבות ובקהילות. היום אנו ניצבים כאן חסרי אונים. נגזר עלינו, ציבור העצמאים, לדומם מנוע. לא צריך להיות רופא או בכיר במשרד הבריאות כדי להבין שמשהו פה חולה מהיסוד״.
"מדינת ישראל שדדה אותי, אני וחבריי רעבים ללחם"
תומר פירסט, פועל במה בן 32 מתל אביב, נאם גם הוא בהפגנה. הוא סיפר: ״למעלה מעשור אני עובד כמנהל הבמה של מיטב אמני ישראל. אני עצמאי, חי ונושם תרבות ישראלית. יוצא סיירת גבעתי, הלום קרב. בשבילי - מבצע עופרת יצוקה מעולם לא נגמר.
״הערב אני עומד פה בהתרגשות ובכאב עצום, ורואה אותנו - ציבור שכל כולו פצע אחד ענק מדמם״.פירסט המשיך וסיפר על העיסוק שבו בחר - ואמר: ״לא נהייתי עשיר, אך אני שמח בחלקי תחת ׳ההבטחה׳ שאם אעסוק במה שאני אוהב מספיק זמן - אשרוד ואנצח. מדינת ישראל שדדה אותי לאור יום רק כי היא חושבת שהיא יכולה״.
הוא הוסיף: ״אני רוצה להודות לממשלת ישראל שהעירה אותנו ולא הותירה לנו ברירה אלא להתאחד ולנצח. סגרתם אותנו, השארתם אותנו בלי עתיד, בלי אופק ובלי אפשרות להתפרנס. כבר ארבעה חודשים שאתם מוצאים זמן לחוקק אינספור חוקים - אך לא לתקן את שוד העצמאים הגדול. אתם מדברים ומדברים ובינתיים אני וחבריי רעבים ללחם״.
פורסם לראשונה: 22:53, 11.07.20