לבנון מציינת היום (ה') יום שני של אבל בעקבות הפיצוץ שהחריב את הנמל בביירות ופגע בחצי מהעיר. כוחות ההצלה ממשיכים לחפש נפגעים בין ההריסות, משום שעשרות עדיין נעדרים. דחפורים של צבא לבנון מפנים את השברים בניסיון לפתוח נתיבי תנועה בנמל ההרוס. נשיא צרפת עמנואל מקרון הגיע בצהריים למדינה וביקר בזירת האסון. הוא המנהיג הראשון מרחבי העולם שפוקד את לבנון לאות הזדהות.
מספר ההרוגים הרשמי בביירות עומד כעת על 137 בני אדם, ומספר הפצועים על כ-5,000. עד רבע מיליון תושבים נעקרו מבתיהם. בשל מראות החורבן הנדירים רבים בלבנון משווים את האסון לזה שפקד את העיר היפנית הירושימה כשפצצת האטום הוטלה עליה בסוף מלחמת העולם השנייה. ממש היום מציינים בעולם 75 שנה להטלת הפצצה ההיא.
ממשלת לבנון צריכה להתמודד כעת לא רק עם הטיפול באסון בשטח, אלא גם עם חוסר האמון המוחלט שהתושבים רוחשים לה ועם החשש שלהם שהיא לא תדע למצות את הדין עם האחראים למחדל. בשל חוסר האמון של הלבנונים במערכות השלטון שלהם קרא היום ארגון זכויות האדם Human Rights Watch לקיים חקירה בינלאומית בנוגע לפיצוץ, ולא להפקיד את החקירה בידי לבנון עצמה בלבד.
"חקירה עצמאית עם מומחים בינלאומיים היא הדרך היחידה שתוכל להבטיח שקורבנות הפיצוץ יזכו לצדק שלו הם ראויים", נמסר מהארגון. גם המנהיג הלבנוני הדרוזי ווליד ג'ונבלט קרא היום לחקירה בינלאומית. "אין לנו שום אמון בממשלה שתחשוף את האמת מאחורי הפיצוץ", אמר.
האזרחים הלבנונים בעצמם סקפטיים. "המנהיגים שלנו כבר ימצאו איזה שעיר לעזאזל כדי להסיט מעצמם את האחריות", אמר היום רביע עזר, פועל בניין בן 33 שבא הבוקר לנמל בניסיון להתחיל לתקן מעט מהנזק האדיר. "הפיצוץ הזה היה הכדור האחרון, זה שיהרוג את המדינה. כלום לא ייצא מהחקירה, אף אחד לא מאמין להם".
לבנון, נזכיר, היא מדינה הסובלת משחיתות כרונית, וזה שנים שהיא אינה מצליחה לקדם את הרפורמות שדורשים ממנה גורמים בינלאומיים בתמורה לסיוע כלכלי משמעותי. אשתקד החריף מאוד המשבר הכלכלי של לבנון, ומיליונים יצאו למחות ברחובות. עוד לפני הפיצוץ אתמול התמודדה המדינה עם שיעור עוני הולך וגדל ועם בעיות קשות באספקת החשמל. עם הגיעו לביירות היום בצהריים הזהיר נשיא צרפת מקרון כי לבנון תמשיך לסבול מהמשבר הפוליטי והכלכלי שלה כל עוד לא תערוך רפורמות.
בעקבות הפיצוץ אתמול יש גם חשש שלבנון תתקשה להאכיל את תושביה: טונות רבות של דגנים מיובאים שאוחסנו בנמל התפזרו בעקבות הפיצוץ ואינם ראויים עוד למאכל. כלכלת לבנון תלויה מאוד בייבוא הזה, וגם העובדה שפעילות הנמל – נתיב הייבוא המרכזי של לבנון – שותקה, צפויה לגרום לקשיים גדולים.
הלבנוני היפה: דלתות וחלונות בחינם
האסון אירע כש-2,750 טונות של אמוניום חנקתי – חומר מסוכן למדי המשמש בין השאר לדישון אבל גם לפצצות – עלו באש והתפוצצו. החומר הוחרם מאוניית משא שעשתה בסוף 2013 את דרכה מגאורגיה למוזמביק וננטשה בנמל ביירות אחרי שהגיעה לשם בגלל תקלה.
לפי כמה דיווחים בתקשורת הלבנונית, לפני הפיצוץ שלשום נראו מל"טים או מטוסים חגים באזור, וחלק מתושבי ביירות אף טענו שראו טילים נורים, אבל גם בלבנון עצמה טוענים גורמי ממשל כי האסון לא נגרם מתקיפה כלשהי – אלא מרשלנות. ככל הנראה עבודת ריתוך באחד הביתנים בנמל גרמה לשריפה, וזו התפשטה לביתנים אחרים והובילה לפיצוץ.
חלק גדול מהניקיונות בביירות נעשים כעת על-ידי מתנדבים שהקימו קבוצות ניקיון ומשתמשים לשם כך בציוד משלהם. ברשתות החברתיות הם פונים לעזרה: "אנחנו שולחים אנשים לבתים ההרוסים של זקנים ונכים כדי לעזור להם למצוא בית ללילה הקרוב", כתב חוסאם אבו נאסר, מתנדב בן 30. "אין לנו מדינה שתעשה את זה, אז ניקח את העניינים לידיים שלנו". בעלי עסקים מיהרו להציע ברשתות החברתיות את שירותיהם בחינם – מתיקון דלתות וצביעת קירות שניזוקו ועד התקנת חלונות חדשים במקום אלה שהתנפצו.
גם הלבנונים בתפוצות – שלמעשה מספרם גדול פי קרוב לשלושה ממספר תושביה של לבנון עצמה – מציעים כעת את עזרתם. מרחבי העולם שולחים לבנונים כספים ליקיריהם שאיבדו את בתיהם או נפצעו בפיצוץ, ואחרים מקימים קרנות לגיוס כספים עבור הנפגעים.
אחרי שאתמול מיהרו מדינות רבות לשלוח סיוע דחוף ללבנון, הבנק העולמי הודיע כי יפעל יחד עם שותפיה של ביירות לקדם העברת סיוע כספי – במימון ציבורי ופרטי – לצורך עבודות השיקום. לפי הערכות, הנזק הישיר והעקיף שנגרם לביירות עומד על 15-10 מיליארד דולר. שר הכלכלה הלבנוני אמר היום שיכולתם הכלכלית של לבנון ושל הבנק המרכזי שלה להתמודד עם הנזק שגרם הפיצוץ "מוגבלת מאוד". "אנחנו לא שוחים בדולרים", אמר.
למרות הבטחות הבנק העולמי, לא ברור אם פירוש הדבר שלבנון תזכה כעת לפשרות גדולות יותר מצד הגורמים הבינלאומיים שמנהלים איתה זה חודשים ארוכים משא ומתן על חבילת סיוע בתמורה לרפורמות עמוקות שתבצע. הקושי לקדם רפורמות בלבנון וגם חוסר הרצון של גורמים בינלאומיים לשתף פעולה עם חיזבאללה, שהוא חלק משמעותי מהממשלה הלבנונית, מעכבים זה שנים סיוע כספי ללבנון מהעולם.