שמורת ים ראש הנקרה – אכזיב היא סיפור הצלחה: הוכרזה כשמורת טבע, מה שמאפשר למגוון הביולוגי שבה לשגשג ולהציג את מלוא תפארתו. אך ראש הנקרה היא ייחודית במיוחד, שכן רק 3% מהשטח הימי של ישראל הים התיכון בישראל מוגדר כשטח לשימור, ואזורים ימיים ייחודים רבים נותרים ללא טיפול. צפו ביופי שתועד בשמורת ים ראש הנקרה-אכזיב.
אלון רוטשילד מהחברה להגנת הטבע ציין כי עד לאחרונה ישראל הייתה עם היקף של פחות מאחוז מהשטח הימי שלה שמוגדר כשמורות טבע. לפני כשנה הוכרזה שמורת ראש הנקרה-אכזיב, וזו השמורה הימית הראשונה בישראל שיש לה שלושה מרכיבים המאפשרים שגשוג: היא גדולה, אסורה בדיג ומנוהלת על ידי רשות הטבע והגנים.
"ההכרזה שלה הובילה להביא ל-3%, אבל זה אומר שיש לנו רק חודשיים להגיע ליעד שישראל חתומה עליו באמנה של האו"ם, שהוא 10% שמורות ימיות עד 2020. אז לצד הצגת ראש הנקרה, המדינה חייבת לקדם את השמורות האחרות, כגון שמורת ים אבטח הייחודית שבאשקלון, שמורת החולות הדרומית. אתרים אלו יכולים בקלות להימחק, ואנחנו קוראים לגורמי המפתח בישראל שלא יחכו עוד עשור כדי להגיע ליעדים. ייתכן כי המגוון הביולוגי לא יחכה שם עד אז", הוסיף רוטשילד.
שמורת ים ראש הנקרה - אכזיב היא השמורה הימית הצפונית ביותר בישראל. היא משתרעת לאורך חוף מפורץ מגבול ישראל/לבנון ועד לגבולה הצפוני של העיר נהריה (6.8 ק"מ על קו החוף) ולמרחק של 15 ק"מ מהחוף.
היא הגדולה, העמוקה והמגוונת ביותר בישראל מבחינת בתי הגידול וערכי הטבע שבה, וכוללת אזורים ייחודיים לחופינו: ניתן למצוא בה טבלאות גידוד ושוניות חופיות, חופים חוליים, מערות ומחילות בסלעי החוף ובים, רכס כורכר תת ימי, איים סלעיים, מצוקים וקניון תת-ימי מרשים המגיע לעומק של קרוב ל 800- מטרים בתוך אזור השמורה.
בזכות היותה שמורת טבע מוגנת, בשמורת ראש הנקרה-אכזיב עושר גדול ושכיחות גבוהה של דגים גדולים (הטורפים העיקריים). לכך השפעה על כל מארג המזון, המאפשרת קיומה של מערכת אקולוגית ימית העשירה והמגוונת ביותר בארץ מבחינת הדגים, בעלי החיים הישיבים וכן חברת האצות. שטחי השמורה מהווים מעין "סופרמרקט" ענק שיש בו כמעט הכל ממה שיש לים התיכון הישראלי להציע – והכל במקום אחד.
מחקרים עדכנים מצאו כי בשמורה הימית ראש הנקרה שפע הדגים היה גדול מאשר שטח מקביל מחוץ לשמורה, בו הותר הדיג. דגי מאכל מקומיים היו נפוצים לפחות פי 4 בתוך השמורה מאשר בשטח הסמוך אליה. בתוך השמורה גם נצפה כיסוי משמעותי יותר של אצות חומיות ממוצא מקומי, בהשוואה לשטח שמחוץ לשמורה שהיה כמעט חשוף מאצות.
חלקה הרדוד של שמורת אכזיב הוכרז כשמורת טבע עוד בשנות ה 60- ומאז היא מהווה אתר לנופש, חינוך, תיירות-חוף וצלילה. הפיקוח ההדוק שבשמורה סייע בשימור מגוון גדול מאד של בעלי חיים, ביניהם מינים רבים של דגים (לדוגמה דגים טורפים כמו דקרים, אוכם גדול קוץ וסלפית צהובת פס), סרטנים (במיוחד כפנים) רכיכות וצבי ים שמספריהם מדלדלים בחלקים אחרים של החוף הישראלי.
באזור זה הרי הגליל העליון צונחים אל תוך הים במצוק קירטון מרשים. סלעי הקירטון והגיר בנויים שכבות בהן חתרו גלי הים לאורך השנים ויצרו את האתר המרהיב של הנקרות בנקודת המפגש בין הרכס לים.
בתי הגידול בשמורה משתנים עם העומק. בתי הגידול הסלעיים נשלטים על ידי כיסוי אצות באזורים הרדודים, וככל שמעמיקים, האצות מתחלפות בכיסוי הולך ועולה של בעלי חיים ישיבים כמו ספוגים. עד עומק של 200 מטר נמצא רכסי כורכר תת ימיים בעומקים שונים ובינהם קרקעית רכה. בעומק של ייחוד השמורה גדול יותר, ומגוון יותר.
יותר מ 200- מטר בתי הגידול המגוונים מוחלפים בקניון מרשים בעל קרקעית רכה, שמגיע עד לעומק של כ 800- מטר במרחק של כ 7 ק"מ בלבד מהחוף. קניונים תת ימיים כגון זה הינם אזורים מיוחדים מכיוון שהם "שוברים" את מדף היבשת ומאפשרים קשר בין החוף לבין הים העמוק. הודות לכך ניתן לפגוש בשמורה מיני בעלי חיים השוכנים בדרך כלל במעמקי הים הפתוח, כמו מינים מסוימים של דגים )דג חרב וטונה כחולה( וסרטנים, במרחק של ק"מ ספורים מהחוף מעל עומק רדוד יחסית.