בשעה שמיליוני סטודנטים סינים ישבו החודש למבחן המתיש שמפריד בינם לבין קבלה לאוניברסיטה, ברשת החברתית הסינית "ווייבו" החלו לצוץ שלל סיפורים על גניבת זהויות שגזלה ממאות צעירים אחרים שניגשו בעבר למבחן הזה את חלומם להתקבל ללימודים גבוהים, ואולי לשנות את מסלול חייהם.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
גורמים ברשויות במחוז שנדונג שבמזרח סין חשפו לאחרונה כי חקירה בת שנתיים העלתה שיותר מ-280 בני אדם היו מעורבים בגניבת זהויותיהם של סטודנטים שניגשו למבחן ה"גאוֹקאוֹ", בניסיון לשפר את סיכוייהם שלהם ושל קרוביהם להתקבל למוסדות נחשקים. ההודעה על תוצאות החקירה עוררה סערה ציבורית, ומחוקקים סינים מבטיחים כעת לצאת למלחמה בשחיתות במוסדות להשכלה גבוהה.
הגאוקאו, שהונהג במערכת החינוך הסינית בשנות ה-50, הוא מבחן שבו נבחנים התלמידים בסינית, מתמטיקה, אנגלית ונושא נוסף לבחירתם. זהו השלב המלחיץ ביותר בחייו של הסטודנט הסיני – ציון גבוה במבחן זה יכול לשפר דרמטית את סיכוייהם של סטודנטים עניים מהפריפריה הכפרית להצליח בעתיד.
בבואן לבחון את בקשות הקבלה של סטודנטים פוטנציאליים מייחסות האוניברסיטאות היוקרתיות ביותר של סין חשיבות רבה לציון גבוה בגאוקאו, ועובדה זו מגבירה מאוד את הלחץ על הנבחנים. כ-1.4 מיליארד תושבים חיים בסין, והתחרות על המקומות המעטים יחסית באוניברסיטאות הבכירות היא תחרות עזה.
אף ששחיתות היא תופעה נרחבת ומושרשת במדינה, היקף השערורייה בשנדונג זעזע רבים. החקירה שערכו הרשויות העלתה כי רוב המקרים של גניבת זהויות במבחני הגאוקאו אירעו לפני שנת 2006, וגורמים רשמיים טוענים כי השיטות הירודות ששימשו אז לאימות זהותם של הנבחנים הן שמנעו את זיהוי התרמיות. לדברי הרשויות בשנדונג, עד כה הוענשו 46 בני אדם על מעורבותם בפרשה.
יש כסף רק לילד אחד
אחת הנפגעות מגניבת הזהויות היא גואו ג'ינג. ברשת החברתית "ווייבו" סיפרה גואו כי נפלה קורבן לתרמית ב-1997, כשבתה של המורה שלה לשעבר גנבה את זהותה. גואו, שבדרך כלל זכתה לציונים גבוהים בלימודיה, סיפרה שבגאוקאו קיבלה דווקא ציון נמוך, ושכתוצאה מכך נאלצה להגר מביתה לצורכי עבודה, בעוד בתה של המורה לשעבר התקבלה ללימודים במוסד להשכלה גבוהה בבייג'ינג והפכה בעצמה למורה.
"באותו זמן לא היו לי החוכמה והניסיון לחשוד שאנשים יעזו לחבּל בציוני הגאוקאו – לא יכולתי אפילו לדמיין את זה", אמרה. ב"ווייבו" סיפרה גואו כי בשנת 2003 שלחה לה המורה שלה מכתב התנצלות כתוב בכתב יד, וכי שנים אחר כך עוד התקשתה להתמודד עם הידיעה על מה שקרה.
לדברי גואו היא אינה יודעת כיצד בדיוק נגנבה זהותה, אבל היא חושדת שבתה של המורה השתמשה בתעודת זהות מזויפת עם שמה כדי להיכנס לאולם שבו נערך המבחן. הרשויות בשנדונג כבר הודיעו כי מהמתחזה שגנבה את זהותה של גואו נשלל התואר האקדמי וכי היא פוטרה מעבודתה.
ברשת הסינית צף גם סיפורה של סטודנטית אחרת, צ'ן צ'ונשיו, אף היא תושבת הפריפריה הכפרית. במבחן שאליו ניגשה ב-2004 קיבלה לכאורה ציון נמוך, אבל בחקירת הרשויות בשנדונג התברר כי זהותה וציונה נגנבו על-ידי נבחנת אחרת, שלמשפחתה היו קשרים עם גורמי ממשל מקומיים.
עבור צ'ן, בת למשפחת חקלאים ענייה, זו הייתה טרגדיה של ממש: מכיוון שלהוריה היה רק מעט כסף והם לא יכלו להרשות לעצמם לממן לימודים אקדמיים ליותר מילד אחד, הם אילצו את אחיה לוותר על לימודיו האקדמיים והשקיעו את כל משאביהם בה. כשהתברר לה ש"נכשלה" במשימה, נאלצה להסתפק בעבודות אחרות, שעליהן לא חלמה, למשל פועלת במפעל, מלצרית ולבסוף מורה בגן ילדים.
243 נקודות נעלמו
רק השנה, 16 שנים אחר כך, התברר לה שהציון שלה נגנב: צ'ן החליטה להירשם לקורס למבוגרים, וכדי לעשות כן הזינה את פרטיה לאתר ממשלתי. באתר זה גילתה להפתעתה שבעצם התקבלה לאוניברסיטה הטכנולוגית של שנדונג ב-2004 – ושאת לימודיה בה "השלימה" שלוש שנים אחר כך. במקום את תמונתה מצאה שם את תמונת המתחזה. מתברר שבמבחן קיבלה צ'ן ציון של 546 נקודות מתוך 750, בעוד המתחזה השיגה רק 303 נקודות.
אחרי הלימודים זכתה המתחזה למשרה ממשלתית, אבל כעת, בעקבות הגילוי, היא פוטרה מעבודתה. לקורבן שלה זה לא מספיק: "אני רוצה לשאול אותה באופן אישי למה היא גנבה את הזהות שלי", אמרה צ'ן לטלוויזיה הסינית. "החלפת אותי – מה ציפית שיקרה לי? את עד כדי כך אנוכית?".
בעקבות הגילוי ביקשה צ'ן מאוניברסיטת שנדונג לקבל אותה מחדש ללימודים, ואחרי שזעם התעורר בציבור על דחיית בקשתה הראשונה הודיעה האוניברסיטה כי "תחתור באופן פעיל" לעזור לה להגשים את משאלותיה.
כעת דנים המחוקקים הסינים בהכרזה על גניבת זהויות במבחני הגאוקאו כעבירה פלילית. משרד החינוך הסיני הודיע בשבוע שעבר שיחקור מקרים נוספים של תרמיות במבחן הזה וישלול מהעבריינים את הזכאות להירשם ללימודים במוסדות להשכלה גבוהה.