ביישוב ירכא שבצפון נפתח בצהריים (שבת) מתחם בדיקות בשיטת "היבדק וסע" - יוזמת המועצה המקומית - לאחר שמשרד הבריאות שב וקרא אתמול לציבור הרחב להימנע מכניסה לעיר בשל שיעור תחלואה גבוה בנגיף הקורונה. בינתיים, נראה כי הודעת המשרד עשתה את שלה - ורבים נמנעו מלהגיע. בינתיים, 530 איש נבדקו היום ביישוב.
כעסם של התושבים מגיע בשל העובדה שבסופי שבוע נוהגים עשרות אלפי מבקרים מכל רחבי הארץ לבקר בחנויות הרבות, שמעסיקות אלפי עובדים ומשפחות מהאזור כולו - ערבים ויהודים כאחד; אך יחסית לסופי שבוע אחרים - כמות המבקרים היום הייתה נמוכה משמעותית.
אדם, אחד הלקוחות שהגיע לערוך קניות בירכא במסגרת טיול משפחתי, אמר: "המקום עצמו והעסקים מקפידים על ההנחיות של משרד הבריאות. הכול מסודר וכיף לבוא לקנות כאן". עם זאת, הוא הדגיש: "צריך להיזהר - וכך אנו עושים".
הנפגעים העיקריים מהודעת משרד הבריאות, מטבע הדברים, היו בעלי העסקים, שקיבלו בתדהמה את ההודעה. הם טענו כי היא "לא מוצדקת", שכן ישנם יישובים אחרים עם שיעור תחלואה גבוה יותר שלגביהם לא פורסמה הנחיה דומה.
אחת הטענות שהועלו ברשתות החברתיות ופורסמה על-ידי תושבים היא שהמדינה נמנעה מלהכריז על סגר ביישוב - כפי שנעשה בגל הראשון בכפר הדרוזי דיר אל-אסד, כדי להימנע מהחובה לפצות את בעלי העסקים - שצפויים לספוג פגיעה כלכלית קשה כתוצאה מסגר.
כפי שצוין, תושבים רבים מחו על הודעת משרד הבריאות. אחד מהם אמר ל-ynet כי ההודעה "גרמה עוול לכפר כולו ופגעה קשות בעסקים". המרכז המסחרי של ירכא נמצא מחוץ ליישוב, ואילו ליבת הכפר - שם מתגוררים התושבים ובהם, מטבע הדברים, החולים - נמצאת הרחק משם. לדברי תושבים, ניתן היה להטיל סגר כולל כדי להיאבק בנגיף - אך הודעת משרד הבריאות, לשיטתם, לא הועילה ואף גרמה נזק לפרנסתם.
המתחם הוקם על-ידי פיקוד העורף ומד"א ובמקביל ממשיכות קופות החולים ביישוב ובית הספר היסודי החדש לערוך גם כן בדיקות. יצוין כי הבדיקות נערכות לכל מי שמעוניין בכך - ללא צורך בהפניה או דרישה רפואית אחרת. במועצת ירכא שלחו לתושבים הודעות וקראו להם להגיע ולהיבדק.
בשעתיים הראשונות למבצע הבדיקות בירכא הספיקו להיבדק כ-200 בני אדם, ותורים ארוכים של מכוניות השתרכו בכניסה למתחם - ששעת הסגירה שלו נקבעה ל-19:00. כמו כן, במועצה המקומית אומרים כי מאתמול החלימו 19 חולים, כשלפי נתוני משרד הבריאות היו אתמול ביישוב 267 חולים. עוד העריכו ביישוב כי קרוב למחצית יחלימו עד אמצע השבוע.
סמיד חמוד, משנה למנכ"ל חניון חנות הענק "מרכזה" - שנותר כמעט ריק היום - אמר ל-ynet: "מאתמול אנחנו מתמודדים עם ספין תקשורתי. העסקים בירכא מקיימים את כל ההנחיות ושומרים על 'התו הסגול'. הכפר רחוק מאזור התעשייה ומנותק ממנו. לדעתי, ההנחיה של משרד הבריאות מוטעית וגרמה לבלבול בין מה שקורה בכפר לאזור המסחרי".
כמו כן, בסיור שערכנו במקום נראה שאכן קיימת הקפדה מחמירה על הנחיות משרד הבריאות: העובדים בחנויות, רובם ככולם, עוטים מסכות ושומרים על מרחק - אך הנזק הכלכלי כבר נעשה והציבור מדיר את רגליו מהמקום.
לא הרחק משם, חנות הענק "מיי בייבי", שמושכת אליה הורים מכל רחבי המדינה, מתמודדת עם ירידה משמעותית בלקוחות המגיעים לנוכח אותה הודעה. ג'ס כנעאן, בעל המקום, אמר: "פיקוד העורף ומשרד הבריאות עושים את העבודה שלהם, אבל הבעיה היא בתוך הכפר ולא כאן. אנחנו עובדים על פי כל ההנחיות ולפי התו הסגול, המקום מתוקתק ועובד על פי ההנחיות. המדיניות הרי היא לסגור נקודתי. זה בסדר גמור לאכוף בלב הכפר - אך לא כאן. צריך לשמור על הבריאות ועל הכלכלה".
אחד הקשיים שעמם מתמודדים במועצה המקומית הוא מעבר של חולים למלונית הקורונה בנהריה: עד כה עברו רק 11 מהם, וביישוב ממשיכים לשכנע חולים נוספים לעזוב את המקום ולעבור למלונית.
מהמועצה המקומית ירכא נמסר כי "הבדיקות בירכא מוגברות באופן משמעותי על מנת לעצור את שרשרת ההדבקה. שיתוף הפעולה עם כל הגורמים מאמץ ההסברה ושיתוף התושבים הביאו להיענות מצויינת של האוכלוסיה להגיע להיבדק להקפיד על הנחיות משרד הבריאות".