הישג חשוב נרשם הלילה (בין ראשון לשני) לפעילים בארה"ב הקוראים למחוק את סמלי ופסלי הקונפדרציה, איחוד מדינות הדרום שפרשו מארה"ב במאה ה-19 בשל סירובן לשים קץ לעבדות, מה שהוביל למלחמת האזרחים האמריקנית. הקונגרס של מיסיסיפי, שנשלט בידי רפובליקנים, אישר הלילה להסיר מדגל המדינה את סמל הקונפדרציה, הדגל האחרון בקרב מדינות ארה"ב שבו המשיך להתנוסס הסמל שנחשב עבור רבים לגזעני, ומונף לעתים קרובות על-ידי אמריקנים שדוגלים בעליונות הגזע הלבן.
המחאה בארה"ב – סיקור נרחב:
אחרי שבשבת בית הנבחרים המקומי של מיסיסיפי אישר ברוב גדול (91 מול 23) את המהלך ההיסטורי, הלילה אישר אותו גם הסנאט, ברוב של 37 מול 14. הסנאטורים והצופים בקהל הגיבו בקריאות שמחה ובחיבוקים – גם עם אלו שהתנגדו להסרת הסמל – עם היוודע תוצאות ההצבעה.
"בין אם אתם שחורים או לבנים, עשירים או עניים, דמוקרטים או רפובליקנים, אני מבקש מכם היום לעמוד לצד ההיסטוריה", אמר הסנאטור הדמוקרטי דרייק ט. סימונס. "אני מבקש מכל אחד מכם להכיר ולהבין את מיסיסיפי של האתמול. בואו נצביע היום עבור מיסיסיפי של המחר".
מושל מיסיסיפי טייט ריבס, רפובליקני, הביע תמיכה בהסרת הסמל מהדגל, ואנשיו הבטיחו כי יחתום על החוק כבר בימים הקרובים. המושל אמר שמדובר ברגע היסטורי, אך הדגיש כי הסרת הדגל לא יכולה להיחשב כניצחון הסופי בקרב למיגור הגזענות. איחוד המדינה, הוא כתב בטוויטר, "יהיה קשה יותר משיקום אחרי סופות טורנדו, קשה יותר מהצפות היסטוריות, יותר קשה אפילו מהמאבק בנגיף הקורונה".
המחוקקים במיסיסיפי קבעו כי תוקם כעת ועדה שתעצב דגל חדש עבור המדינה, כזה שיהיה חייב לכלול את המוטו "באלוהים מבטחנו" (In God We Trust). הדגל החדש יועמד לאישור המצביעים בבחירות ב-3 בנובמבר. אם יידחה יעוצב דגל אחר שיעמוד גם הוא להצבעה במועד מאוחר יותר.
מיסיסיפי, כאמור, היא המדינה האחרונה בארה"ב שעל דגלה ממשיך להתנוסס הסמל שהופיע במקור בדגל הקרב של מדינות הקונפדרציה, במהלך מלחמת האזרחים שהתנהלה בשנים 1865-1861. את הדגל הזה אימצו מחוקקים גזענים שנים רבות לאחר התבוסה של מיסיסיפי ושאר מדינות הדרום באותה מלחמה, תבוסה שהובילה לביטול העבדות בארה"ב.
רק ב-1894 הקונגרס במיסיסיפי אימץ את הדגל הזה, בתקופה המכונה "חוקי ג'ים קרו", שבה פעלו גזענים לבנים בדרום ארה"ב לפגוע בזכויות האפרו-אמריקנים ואימצו את מדיניות ההפרדה הגזעית, מדיניות שבוטלה עשרות שנים לאחר מכן, בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת.
במיסיסיפי כ-38% מכלל האוכלוסיה הם שחורים, והסמל הזה בדגלה, כמו גם סמלים רבים אחרים ופסלים שהנציחו דמויות מתקופת הקונפדרציה, עוררו בה מחלוקות לאורך השנים. אלא שעד היום הייתה ההתנגדות להסרתם איתנה. ב-2001, למשל, הועלה הדגל הנוכחי של מיסיסיפי למשאל הבוחרים, שתמכו בהשארת העיצוב הנוכחי עם סמל הקונפדרציה.
התנועה להסרת הסמל במיסיסיפי קיבלה מומנטום דרמטי בשבועות האחרונים, בעקבות המחאה ברחבי ארה"ב – ומדינות רבות אחרות בעולם – שפרצה בעקבות רצח העצור השחור ג'ורג' פלויד בידי שוטר לבן במיניאפוליס. אותה תקרית הובילה גם לניסיונות מצד פעילים להפיל פסלים וסמלים שלטענתם מנציחים דמויות גזעניות, ובמקרים אחרים הביאה מנהיגים מקומיים להסיר אותם בעצמם.
בתחילת החודש אלפים הפגינו מול מעונו הרשמי של מושל מיסיסיפי בדרישה להסרת כל סמלי הקונפדרציה, ודחיפה משמעותית לעבר ההצבעה הלילה הגיעה בעקבות הצטרפותן של תנועות דתיות לקריאות הללו, בהן "הוועידה הבפטיסטית של מיסיסיפי", איגוד של הכנסיות מהזרם הנוצרי הזה שלו השפעה רבה במדינה.
דחיפה נוספת התקבלה מצד שחקני פוטובול מקומיים, כמו קיילין היל, הרץ האחורי של קבוצת "מיסיסיפי סטייט בולדוגס". "או שתשנו את הדגל או שאני לא אייצג יותר את המדינה הזו", הוא צייץ לפני כמה ימים. "אני מתכוון לכך, אני עייף". גם במגזר העסקי המקומי טענו שהדגל פוגע ביכולתה של מיסיסיפי – אחת המדינות העניות בארה"ב – להתפתח כלכלית.
תמיכה נשמעה אף מבן נינו של ג'פרסון דייוויס, נשיא מדינות הקונפדרציה בתקופת מלחמת האזרחים. בראיון בשבת לרשת CNN טען צאצאו של מנהיג מדינות הדרום, ברטראם הייס-דייוויס, כי "דגל הקרב נחטף" וכי כיום הוא כבר לא מייצג את כלל אוכלוסייתה של מיסיסיפי. "יש לו משמעות היסטורית, יש הרבה מאוד אנשים שמסתכלים עליו כך, ושאלוהים יברך אותם על המורשת הזאת. אז שימו את הדגל במוזיאון ותכבדו אותו שם, או תתלו אותו בבית שלכם, אבל הדגל של מיסיסיפי צריך לייצג את כל האוכלוסיה, ואני נרגש שאנחנו סוף-סוף הולכים לעשות את השינוי הזה".