כמעט שבועיים אחרי הפיצוץ שהחריב את נמל ביירות וזרע הרס בחצי מהעיר, לבנון מדווחת בימים האחרונים על עלייה מדאיגה במספר הנדבקים החדשים בקורונה. גורמי בריאות במדינה קראו היום (ב') להכריז על סגר בן שבועיים בניסיון לעצור את התפשטות הנגיף.
באסון בנמל ביירות לפני שבועיים התפוצצו כמעט 3,000 טונות של אמוניום חנקתי, וכ-180 בני אדם נהרגו ויותר מ-6,000 נפצעו. האסון גרם להכבדה משמעותית של העומס על בתי החולים בלבנון, שעוד לפני כן רבים מהם מתחו את מאמציהם עד לקצה גבול היכולת כדי להצליח לטפל בכל נשאי הקורונה. שניים מבתי החולים של ביירות שטיפלו בנדבקים בנגיף ספגו בעצמם פגיעה קשה בפיצוץ, וכמה מאנשיהם נהרגו בו.
עוד לפני שהתקבלו הסימנים הראשונים לעלייה במספר הנדבקים הזהירו מומחים כי ההצטופפות בהלוויות ובבתי החולים שבהם אושפזו פצועים מגבירה את הסכנה להידבקות. גם הפגנות המחאה שנערכו בביירות סומנו כמוקד הדבקה אפשרי.
לפי פטרה חורי, היועצת של ראש הממשלה היוצא חסאן דיאב לענייני בריאות, שיעור הבדיקות החיוביות בלבנון עלה מ-2.1% ל-5.6% בתוך ארבעה שבועות בלבד. אתמול דיווחה לבנון על 439 נדבקים חדשים ועוד שישה מתים מהנגיף. בלבנון גרים מעט יותר מ-5 מיליון בני אדם, ועד כה זוהו בה יותר מ-8,800 נדבקים. מספר המתים הרשמי עומד על 103.
מערכת הבריאות של לבנון, יש לזכור, נמצאת במצוקה לא רק בגלל מגפת הקורונה ועומס הפצועים מהפיצוץ, אלא גם בשל המשבר הכלכלי הכבד שבו שרויה המדינה בשנים האחרונות. ברחבי לבנון נאלצים בין השאר להתמודד עם הפסקות חשמל תכופות וארוכות, פשוט משום שאין די חשמל לכולם.
בעיר הנגיף בסין חזרו לחגוג
גם באיטליה, שהייתה בראשית המגפה מוקד ההתפרצות החמורה ביותר באירופה, גוברת הדאגה מהתפשטות מחודשת של הקורונה. אתמול הודיעו הרשויות שם כי הן סוגרות את מועדוני הריקודים ומחייבות את התושבים באזורים מסוימים במדינה לעטות מסכות בצאתם החוצה בלילה.
מספר הנדבקים באיטליה היה בשבוע האחרון גבוה פי יותר משניים ממספר הנדבקים שנרשמו בה לפני שלושה שבועות. מומחי הבריאות האיטלקים שמו לב גם שגילם של הנדבקים נמוך בהרבה מזה של הנדבקים בגל הגדול הראשון: הגיל החציוני שלהם צנח עד לפחות מ-40.
ההגבלות החדשות נכנסו לתוקף היום, ובמסגרתן יידרש הציבור לעטות מסכות מ-6 בערב עד 6 בבוקר באזורי ברים ופאבים ובאזורי התקהלויות. מועדוני הלילה, כאמור, ייסגרו. עד עתה השאירה הממשלה את המועדונים פתוחים למרות הביקורת הגוברת על כך שהם מושכים אליהם קהל גדול, ושהבאים אליהם אינם שומרים על כללי הריחוק החברתי ואינם עוטים מסכות. באיטליה, נזכיר, מתו מהנגיף יותר מ-35 אלף בני אדם.
גם בצרפת מודאגים ממה שמסתמן כגל נדבקים חדש. אתמול דיווחה מערכת הבריאות שם על 3,015 נדבקים חדשים בתוך יממה – היום השני ברציפות שבו מספר הנדבקים החדשים עמד על יותר מ-3,000. עלייה חדה במספר הנדבקים החדשים בצרפת הובילה בימים האחרונים את הרשויות בשתי הערים הגדולות במדינה, פריז ומארסיי, להרחיב את האזורים שבהם חובה לעטות מסכות מחוץ לבית. הגידול במספר הנדבקים הוביל בסוף השבוע את בריטניה להודיע שכל מי שמגיע אליה מצרפת נדרש להיכנס לבידוד של שבועיים.
ובינתיים מווהאן, העיר הסינית שבה התפרץ הנגיף לראשונה, מגיעות תמונות אחרות לגמרי: אלפי בני אדם חגגו שם בסוף השבוע בפארק המים "מאיה ביץ'", מצטופפים זה לצד זה ללא מסכות. בשיא המגפה, נזכיר, היו בווהאן אלפי נדבקים חדשים בכל יום, אבל סגר הרמטי שהטיל עליה המשטר הסיני למשך חודשיים וחצי חיסל בעיקרון את הנגיף בה. נדבקים חדשים זוהו בה פה ושם, אבל לא נרשמה שם התפרצות מחודשת משמעותית.