לאור מציאת טרמיט העל הפורמוסי בפתח תקווה, בוצע היום (חמישי) מבצע לניטור בשיתוף פעולה של המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, משרד הבריאות ועיריית פתח תקווה. במסגרת המבצע, הוקמו כ-200 תחנות ניטור באזור בו אותר לראשונה הטרמיט. כמו כן, לקחו חלק במבצע השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל וראש עיריית פתח תקווה רמי גרינברג.
בתחנות הניטור שהוצבו מצוי חומר המושך את הטרמיט. טומנים את התחנות בקרקע, מרטיבים ומכסים אותן. את התחנות ינטרו לאורך כמה חודשים. על מנת לאפשר מעקב מיטבי, על כל תחנה מודבק קוד אותו סורקים באפליקציה ייעודית, בה מוזנים כל הנתונים. כך, ניתן יהיה לעקוב אחר התחנות לאורך זמן ולאתר את מיקומן בקלות.
מקור מין פולש מסוכן זה הוא בדרום מזרח אסיה והוא נחשב בעולם כטרמיט-על, בעל יכולות האכילה והריבוי הגבוהות ביותר מבין מיני הטרמיטים הידועים לאדם. גודל מושבה אחת יכול להגיע לכמה מיליון פריטים, ובתנאים טבעיים הם יכולים להגיע למרחק של עד קילומטר בשנה. הוא פעיל במיוחד בתנאים של חום ולחות, הנפוצים בקיץ הישראלי. בחלק מהמדינות בארצות הברית הטרמיט הפורמוסי הוא המזיק המסב את הנזק הכלכלי הגבוה ביותר, לאדם הפרטי ולמדינה.
הטרמיט יכול לפורר מבנים, עמודים וריהוט. הוא חודר פלסטיק, גומי, בטון ומתכות רכות, ופוגע בצינורות מים ובתשתיות תת-קרקעיות של חשמל וטלפון, ואף פוגע בסוללות הגנה משיטפונות ולכן גורם להצפות.
הגעתו של המין הפולש לישראל מחדדת את הצורך בקידום חקיקה, יצירת מנגנונים ותקצוב ראוי למניעת הכניסה של מינים פולשים לישראל. ביום שלישי האחרון, החברה להגנת הטבע פנתה למבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בבקשה שיבדוק את אוזלת היד של המדינה בטיפול במינים פולשים. "מינים פולשים מהווים איום אסטרטגי על הכלכלה, הבריאות, החקלאות והסביבה", נכתב בין השאר בפנייה.
בהקשר לכך אמרה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל כי "היו לנו מספר דיונים בעניין הזה. ישראל עוד לא התקדמה בחקיקה בנושא בעלי החיים הפולשים ואנחנו נזרז אותה. זה חשוב למניעה, כי התמודדות עם המינים הפולשים היא מאוד מורכבת, וכן גם מהווה נזק כלכלי".
ראש עיריית פתח תקווה, רמי גרינברג, נכח באירוע ואמר כי "עם גילוי המקרה החלו עובדי הרשות יחד עם הגורמים במשרד להגנת הסביבה במלאכת איתור המושבות של הטרמיטים ובמקביל אנחנו נערכים עם תכנית עבודה סדורה להשלמת הטיפול. אני מודה לשרה גילה גמליאל ולאנשי משרדה על שיתוף הפעולה ועל ההירתמות במאבק המשותף נגד המזיק. חשוב לציין כי נכון לעכשיו ידוע לנו על דיווח בודד שקושר את טרמיט העל ולכן אנחנו עושים את כל פעולות המנע והטיפול האפשריים בנושא. לצד זאת, גורמי ההנדסה ברשות הונחו לחדד את נושא השימוש במוצרי עץ בהיתרי הבנייה, כך שיופחתו למינימום הנדרש".