מנהיגי האיחוד האירופי הגיעו להסכם "היסטורי" על חבילת הסיוע לכלכלות שנפגעו ממגפת הקורונה. ההסכם, שנועד להמריץ את כלכלות היבשת, הושג לפנות בוקר בתום פסגה מתוחה שנמשכה כמעט חמישה ימים.
נשיא המועצה האירופית שרל מישל, שעמד בראש הפסגה, צייץ בטוויטר "הסכם!" אחרי ש-27 המנהיגים הגיעו להבנות ב-05:15 שעון בריסל. מישל אמר שההסכם מוכיח שהגוש האירופי מגלה "אחריות קולקטיבית" ומחויב לעתיד המשותף של היבשת.
"מדובר בהרבה יותר מכסף. מדובר בעובדים ומשפחות, במקומות העבודה שלהם, בבריאותם וברווחתם. אני מאמין שההסכם הזה ייתפש כרגע מכריע בדרכה של אירופה, וגם יוביל אותנו לעבר העתיד", אמר מישל הנרגש.
נשיא צרפת עמנואל מקרון, שבמהלך המו"מ איבד את שלוותו, אמר שמדובר בהסכם היסטורי ושהוא משוכנע שחבילת הסיוע תצליח לטפל בהשלכות הכלכליות של המגפה. "זו הייתה פסגה שמסקנותיה באמת היסטוריות. ביססנו את היכולת ללוות באופן קולקטיבי וביססנו לראשונה תוכנית הבראה קולקטיבית", הכריז נשיא צרפת. "עם תוכנית ההבראה הזאת כמעט שנכפיל את התקציב האירופי בשלוש השנים הקרובות".
גורמים באיחוד אמרו שההסכם, שהושג אחרי שמישל הציע פשרות בנוגע לגובה המענקים בקרן הסיוע, הכרחי כדי להסיר את הספקות סביב עתידו הקרוב של האיחוד האירופי. קרן הסיוע תהיה בהיקף של 750 מיליארד אירו, וכספיה יועברו בהלוואות ומענקים למדינות שנפגעו מהנגיף קשה מכול, כמו איטליה או ספרד.
לפי הפשרות של מישל, מתוך 750 המיליארדרים 390 מיליארד יהיו מענקים שלא דורשים החזר (לעומת 500 מיליארד שהוצעו בהתחלה), והשאר יהיו הלוואות. החדשות על ההסכם החדש העלו את שער האירו לשיא של ארבעה חודשים, והוא נסחר תמורת 1.1470 דולר.
האיחוד האירופי, שנחלש אחרי פרישתה של בריטניה, התמהמה עם שיתוף הפעולה הראשוני במגפת הקורונה. החזית האחידה בנושא הסיוע הכלכלי ממחישה שהוא מחויב להתמודד עם המשבר ולהישאר מאוחד. ההסכם הושג בתום פסגה שכבר נראתה בדרך לכישלון, אחרי מחלוקות קשות בין מדינות בצפון היבשת למדינות הדרומיות.
"לראות שהצלחנו זה עוצר נשימה, הגענו לציון דרך ענקי שמגדיר את עתידו של האיחוד האירופי", אמרה נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, בתום כמעט 100 שעות מו"מ. הפסגה התקרבה לשיא של פסגה שנערכה בשנת 2000 בעיר ניס בריביירה הצרפתית, ונמשכה חמישה ימים.
ראש ממשלת הולנד מארק רוטה אמר שהפסגה הארוכה בבריסל הייתה רחוקה 20 דקות מהשיא של ניס. "יכולנו לשבור את השיא ב-06:05, אבל סיימנו את הפסגה ב-05:45", הוא אמר.
בהשוואה לארה"ב מדינות אירופה עשו עבודה טובה יותר בבלימת התפשטות הנגיף. מלבד הנושא הכלכלי הן גם שיתפו פעולה בחזית הרפואית ובנושא הנסיעות והגבולות. הרבה היה מונח על כף המאזניים בפסגה בבריסל: הכלכלות באיחוד האירופי נמצאות בצניחה, בשעה שהיבשת מתמודדת עם המיתון הקשה ביותר שלה מאז מלחמת העולם השנייה.
תוכניות הבראה ראשוניות, כמו תוכנית עבודה לפרק זמן קצר (שמאפשרת למעסיקים לקצץ את שעות העובדים, ומעניקה לעובדים מענקים מהמדינה), החלו למצות את עצמן במהלך הקיץ. החשש היה שבסתיו המצוקה הכלכלית תהיה קשה ושאזרחי האיחוד יגיבו בזעם.
הדיפלומטים חששו שכישלון הפסגה היה מביא לפגיעה נוספת במעמדו של הגוש האירופי, שנאבק בברקזיט ונותר חבול ממשברים שונים, מהמשבר הכלכלי ועד לעימותים בנושאי הגירה - שחיזקו כוחות אירו-סקפטיים ולאומנים באיחוד. בארוחת הערב בבריסל ביום ראשון המתיחות הייתה גדולה, כשקבוצת המדינות "החסכניות", בראשות הולנד, הערימו קשיים על גובה המענקים בחבילת הסיוע. בשני לפנות בוקר מקרון כבר איבד סבלנות. הוא היכה בזעם בשולחן הדיונים בגלל המכשולים "חסרי התועלת" של אותן מדינות "חסכניות".
ראש ממשלת פולין, מתאוש מורביצקי, היה בוטה יותר ואמר שאותן מדינות הן "קמצניות ואגואיסטיות" ובוחנות את המצב על סמך האינטרסים שלהן בלבד. פולין תהיה אחת המרוויחות הגדולות מחבילת הסיוע: היא תקבל מענקים של עשרות מיליארדי אירו והלוואות בריבית נמוכה, כמו מדינות ים-תיכוניות ששקועות בחובות ונפגעו קשות מהמגפה.
הרטוריקה הלוחמנית בפסגה בבריסל הסתיימה כשהמנהיגים הגיעו להסכם על חבילת הסיוע, שתועבר לאישור הפרלמנט האירופי. בנוסף אישרו המנהיגים תקציב חסר תקדים לאיחוד האירופי: 1.1 טריליון אירו לשבע שנים (2021 עד 2027).